Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Coincidente

În perioada ultimelor trei decenii, când s-a conturat clar criza demografică a Europei (şi în Vest şi în Est!), capitalismul multinaţional a adoptat, cu orbire şi autism politic, aceleaşi metode de expansiune nelimitată – mereu spre est! Şi-a mutat producţia din Europa de Est către Asia de Est...(oare va ajunge în Canada, pe final?) În schimb “retailul multinaţional” (firmele de comerţ cu extindere globală) găseşte normal să transporte alimente plus alte produse, de larg consum şi de proastă calitate, pe trasee intercontinentale, culmea, exact în deceniile când combustibilii devin deficitari! Sunt numeroase probe ale fisurilor grave, constitutive, ale procesului economic “nelimitat”, “libertarian” – tipic pentru un capitalism nereformat, profund neadaptat noilor paradigme mondiale ! Este oare o coincidenţă faptul că mult lăudata globalizare, împreună cu superlăudatele “autostrăzi informaţionale”, se sprijină pe atâtea lacune constitutive, deci care includ anularea tuturor avantajelor? Deja cam mulţi economişti şi politicieni ne bombardează cu predicţii de scumpiri insuportabile la hrană, energie, servicii de sănătate etc.

Şi noi, în România, continuăm să ne furăm căciula, atâta câtă este. Adică toţi conducătorii noştri “republicani” n-au fost în stare să bareze aceste tendinţe distructive, au lăsat cetăţenii perfect descoperiţi în faţa fisurilor sistemului economic internaţionalizat, au lăsat ţara fără posibilităţi de amortizare a şocurilor produse de incapacitatea “afaceriştilor” autohtoni de a gestiona ceva în afara sistemului de monopol, sau a şocurilor produse de interesele supranaţionale ale capitalului extern. N-am avea atâtea decepţii legate de conducătorii României din ultimele decenii dacă n-am vedea cît de eficient au acţionat clasele politice din Polonia pentru a conduce ţara printre atâtea greutăţi – dar ce succes în aceşti ani de criză, cînd Polonia este singura ţară cu fruntea sus din Uniunea Europeană! Iată un exemplu de coincidenţă care indică de fapt o dezagregare a spiritului patriotic împletită cu o corupţie totală: în Bucureşti s-au demolat în ultimii 20 de ani opt dintre cele mai mari pieţe agro-alimentare, unde găseai produse tradiţionale sănătoase, nedirijate de vreun sistem comercial suprastatal. În acelaşi interval s-au ridicat cu grăbire opt hipermarketuri şi mall-uri ale sistemului multinaţional de producţie, transport şi comercializare a hranei nesănătoase! Nemaivorbind de zecile de “supermarketuri” care au eliminat în cele din urmă reţeaua tradiţională de magazine mici, băcăniile de la colţul străzii, magazinele specializate pe categorii de alimente.

Am mai scris despre diferenţa enormă dintre acele mari suprafeţe comerciale, adaptate vieţii “în automobil”, implicând curse în afara oraşului şi cumpărături care-ţi mănâncă o jumate de zi sau toată ziua – şi reţeaua tradiţională de puncte comerciale care venea în întâmpinarea ta, o puteai aborda mergând pe jos, te împrieteneai cu patronii şi vânzătorii, aveai siguranţa calităţii şi locul de desfacere a produselor din satele apropiate !! Toate acestea s-au distrus programat, nu prea poţi crede în coincidenţe! S-au distrus în România toate întreprinderile agricole bine organizate (chiar în sistemul comunist), unele dezvoltate din 1948 pe bazele solide ale fostelor ferme din Domeniile Coroanei Regale sau pe bazele fostelor organizaţii agricole săseşti din Transilvania; s-au demantelat sisteme de irigaţii foarte scumpe şi institute de cercetări agricole cu tradiţie de aproape 100 de ani.

Rezultatul ? Azi importăm 75 % din hrana cea de toate zilele şi suntem la cheremul unor carteluri de importatori (şi români şi străini) care ne scumpesc pâinea, legumele şi toate celelalte cum vor ei! Şi, în schimb, ne-am procopsit în ultimii 15 ani, pe ascuns, hoţeşte, cu nişte culturi dezvoltate pe mii, sau zeci de mii, de hectare cu plante/seminţe modificate genetic, (aduse din ţări cu reglementări mai drastice) din a căror producţie suntem puşi – cobai fără voie – să ne otrăvim sistematic !! Poate că merită să ne amintim în acest moment, când suntem ameninţaţi cu scumpiri în lanţ ale hranei noastre (deja cea mai scumpă din Uniunea Europeană faţă de salarii!) - de bunii grădinari români şi saşi din Turnişor, Guşteriţa şi Bungard, care aprovizionau regulat, chiar şi în comunism, pieţele Sibiului cu marfă proaspătă, ajunsă natural la maturitate şi de bună calitate. Ce duh satanic a schimbat acest sistem sustenabil, durabil, cu adevărat uman? Şi ce se poate spune despre aceia care autorizează distrugerea în continuare a ceea ce a mai rămas din sistemul comercial tradiţional, care ne-au umplut marginile Sibiului cu mall-uri şi “hipermarketuri” şi intenţionează să mai autorizeze încă 6 (şase) asemenea orori gigantice – patru în jurul zonei istorice centrale, unul în zona terenurilor sportive studenţeşti şi unul în Pădurea Dumbrava?

Pentru ce şi pentru cine s-ar construi, cu un deranj urbanistic-edilitar monstruos, aceste cca 500 000 mp. de spaţii comerciale şi de “distracţie”? Poate că o parte a populaţiei sibiene nu ştie sau nu e interesată de aceste aspecte ale vieţii urbane; de fapt nu e interesată de propriul viitor! Dar consecinţele le vom trăi cu toţi, indiferent de opinii şi de culoare (politică)...

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

cadrilater

Acum 13 ani

foarte bine analizat, foarte bine scris, din pacate apelul ajunge la urechile surde ale unui popor naucit de reclama si de inghionteala la consum, devenit nesigur pe simturile si judecata proprie, care trateaza cumparatul la supermarket ca vizita la biserica: se imbraca frumos, isi iau copiii si hai la supermarket. Pe urma la un comert fara intermediari intre producator si consumator, profita numai cei doi plus statul din impozit, asa cum se face acum sunt zeci de capuse pe drum care se imbogatesc, manipuleaza si dirijeaza dupa bunul plac, folosesc regulile europene ca \"bau-bau\" iin detrimentul consumatorului si al mediului. Ce s-a dezvoltat in Romania in ultimii 20 de ani sunt numai temple de consum, cai de a scoate banii oamenilor din buzunar, nicidecum modalitati de a produce ceva si de a le da posibilitatea sa-si castige existenta. Cndva se vor termina si banii din vanzarea apartamentului parintilor, a mostenirii bunicilor, etc. lumea va trebui sa traiasca din salar, aprovizionarea se va face din nou de la tara, iar mall-urile vor da faliment.
Raspunde

dunkel

Acum 13 ani

Excelent articol! Dar citi pricep? Ma rog, in afara de cadrilater si alti citiva...
Raspunde

pt. \"englez\"

Acum 12 ani

Du-te ba in ma-ta, pe romaneste!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus