Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Cazul Tilisca: primarul se delimiteaza. Consultantul o da la intors

Primarul din Tilişca nu a fost implicat deloc în procedura de atribuire a lucrărilor către cei de la Sca.Mo.Ter, iar preţurile din deviz nu au avut cum să fie umflate. Asta ţine să precizeze Dumitru Răceu, primarul localităţii. Rămâne, însă, fără explicaţie implicarea Sca.Mo.Ter. în pregătirea licitaţie pe care, ulterior, a câştigat-o.

Afirmaţiile legate de „umflarea preţurilor” în cadrul licitaţiei despre care a scris Turnul Sfatului în ediţia trecută nu sunt adevărate, arată primarul Dumitru Răceu. „Preţurile trecute în devizul sunt chiar sub cele specificate în normele europene şi chiar şi în masterplanul judeţului”, declară Răceu. El a invitat reporterul Turnul Sfatului la primăria pe care o conduce, alături de firma consultanţă. Reprezentanţii acesteia din urmă nu au vrut să facă multe precizări, susţinând că vor da un drept la replică după apariţia unui articol care să relateze despre „umflarea preţurilor”.

Preţuri stabilite din 2008

Potrivit primarului, informaţiile potrivit cărora sumele prezentate în devizul anexat documentaţiei de licitaţie sunt mărite artificial nu au cum să fie reale. „Toate documentele au fost verificate de cei de la Alba (Centrul regional de plăţi pentru dezvoltare rurală şi pescuit 7 Centru Alba Iulia – n.r.), ei şi-au dat acordul pe forma finală. La licitaţie a participat un reprezentant de la Alba şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor. Vreau o dezminţire, fiindcă nu am ciuruit două milioane de euro şi nu am trucat nicio licitaţie”, spune primarul, care a anunţat că va emite un drept la replică. Alături de el, Anton Fuior, din partea SC Managu SRL (firma de consultanţă angajată pentru acest proiect) a prezentat devizul verificat de mai multe autorităţi. „Acest proiect a fost şi la ISC Bucureşti, care verifică tocmai aceste caracteristici: câţi metri liniari şi cam cât iese, de exemplu. Deci a fost verificat din acest punct de vedere al preţurilor. Acestea sunt toate sumele aprobate încă din 2008. Aceste sume nu mai pot fi schimbate. Nu înţelegem de unde vin aceste sume «umflate»”, a declarat Fuior.

Implicarea Sca.Mo.Ter., nelămurită

Dacă primarul localităţii a demonstrat că devizul lucrării nu avea cum să fie umflat, implicarea firmei Sca.Mo.Ter. în pregătirea licitaţiei nu a putut fi explicată în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută. Primarul Răceu a solicitat celor de la Managu lămuriri. „Răspuns din partea firmei Managu: noi, în calitate de consultanţi, avem dreptul să facem un studiu al pieţei. Adică, îmi dădea un exemplu: dacă te duci în târg să iei un animal, nu studiezi piaţa şi în alte târguri? Dânşii tocmai asta au spus că au făcut, că prin Ordonanţa 34, articolul 67,  au avut dreptul să facă studiu. Şi studiul pieţei l-au făcut cu Sca.Mo.Ter. Şi bănuiesc că asta a fost legătura”, a spus Răceu. Articolul invocat de cei de la Managu în faţa primarului face referire, însă, la firmele de proiectare care pot participa la licitaţiile în cadrul cărora au pregătit proiectul tehnic. „Persoana fizică sau juridică care a participat la întocmirea documentaţiei de atribuire are dreptul, în calitate de operator economic, de a fi ofertant, ofertant asociat sau subcontractant, dar numai în cazul în care implicarea sa în elaborarea documentaţiei de atribuire nu este de natură să distorsioneze concurenţa”, se arată în articolul amintit.

Or, cei de la Sca.Mo.Ter. nu au avut nicio relaţie oficială cu proiectantul general, SC Fast Pro SRL. Directorul acestei societăţi, Dorel Circo, a declarat pentru Turnul Sfatului că nu a predat niciun document celor de la Sca.Mo.Ter şi nici nu s-a consultat cu aceştia în elaborarea proiectului tehnic. Rămâne, prin urmare, în picioare, doar ipoteza potrivit căreia cei de la Managu, fără a înştiinţa reprezentanţii Primăriei Tilişca, au transmis documentaţia de licitaţie către Sca.Mo.Ter. Asta deşi Managu nu erau angajată pentru proiectul tehnic al lucrărilor, deci nu aveau niciun rol în elaborarea tehnică a proiectului de execuţie.

Pentru a lămuri situaţia de la Tilişca, Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere şi Agenţiei de plăţi pentru dezvoltare rurală şi pescuit, ai cărei reprezentaţi au anunţat că vor emite un răspuns după ce direcţiile de specialitate din cadrul instituţiei vor verifica situaţia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

sibian

Acum 13 ani

Cu alte cuvinte agitatie pentru nimic, Deleanu a fost tunat pe directia gresita, iar fondurile europene se pot pierde
Raspunde

un sibian

Acum 13 ani

Aproximativ 50 la suta din toate investitile care la fac primarile se duc ln buzunarele primarilor si a altor acoliti care faciliteaza licitatile .
Raspunde

tiliscan

Acum 13 ani

cu alte cuvinte, d-nule Deleanu, ati terfelit in mizerie niste ani de munca a unui om...pacat ca nu v-ati informat inainte de a scrie primul reportaj!
Raspunde

tot din tilisca

Acum 13 ani

nici un pacat, s-au furat bani publici , de ce nu spuneti si de lagatura lui banciu din cj , cu acest primar
Raspunde

d\'\'ale tembelilor

Acum 13 ani

Esti,spui tu\"tot din Tilisca\"dar in loc sa te bucuri ca ai un primar activ care a schimbat fata comunei tale si care in toti acesti ani nu a fost acuzat de nimic dai cu parul ca orice nimic care se \"respecta\".Poate vrei un primar ca Lazar din Poiana care in afara de faptul ca este toata ziua beat nu face nimic! Ce zici facem schimb, idiotule?
Raspunde

andrei

Acum 13 ani

Pacat d-le \"Ziarist\"Deleanu pentru faptul ca ati fost gresit informat si d-tra din prea mult zel v-ati grabit sa luati de bune toate relele scornite de niste minti bolnave!Eu stiu ca atunci cand gresesti frumos ar fi sa vedem si cuvantul SCUZE nu numai ca primarul nu are implicare in licitatie.Acestui OM i-ati cerut scuze?Va este chiar asa rusine acum sa faceti ce-i de bun simt,iar cand i-ati terfelit reputatia nu va pasat. Lasati omul sa face ceva folositor pentru obste,pentru cei care l-au ales in atatea randuri si au avut incredere in el,incredere pe care primarul le-a rasplatit-o facand atatea pentru comuna noastra.
Raspunde

stilou

Acum 12 ani

acelasi fuior in calitate de diriginte de santier a facut demersuri la consiliul judetean in vederea atribuiri lucrarilor de consultanta fara licitatie in vederea eliberari amplasamentului la dj poplaca-orlat si sadu-riu sadului unei firme la care este angajat .dl.enea de la cj. stie!
Raspunde

nasol

Acum 12 ani

tare Managu asta. Tilisca, Poplaca, Orlat, Sadu ..licitatii mari ... sunt toate bine si frumoase ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus