Marţi,
22.09.2020
Cer Senin
Acum
19°C

Cea mai scurta zi din an

26 Martie 2011 22:36

România trece la ora oficială de vară: ceasurile sunt date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 devine ora 4.00, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Odată trecută la ora de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore. Duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore.

Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în ţările membre ale Uniunii Europene şi se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie şi ultima duminică a lunii octombrie.

Schimbarea, însă, nu este simultană în toate ţările unde se aplică, din cauza diferenţei de fus orar.

În România, odată cu trecerea la ora de vară, diferenţa faţă de timpul universal (GMT) va fi de 3 ore. În restul anului, diferenţa orară faţă de ora meridianului Greenwich (GMT) este de 2 ore.

Ora de vară a fost introdusă, în România, pentru prima dată în 1932. Până în anul 1939 a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00,00 şi prima duminică din octombrie, ora 01,00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

În anul 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar în anul 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în ţările UE.

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie - 1 octombrie). Au urmat britanicii, ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai - 16 octombrie), apoi ţări precum: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.


Rusia trece la ora de vară pentru ultima oară

Rusia schimbă pentru ultima oară, trecând definitiv în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de vară după decizia preşedintelui Dmitri Medvedev de a renunţa la schimbarea anuală a orei, o iniţiativă aprobată de majoritatea ruşilor în urma unui sondaj, informează sâmbătă AFP.

Un deputat al parlamentului rus (Duma), Olga Borzova, a declarat agenţiei RIA Novosti că această măsură va permite să se beneficieze de o oră în plus de lumină după o zi de muncă.

Preşedintele a decis la începutul lunii februarie să se treacă definitiv la orarul de vară, începând cu 20 martie anul acesta, din motive de sănătate publică, o măsură care va face de-acum încolo din Rusia o excepţie în Europa.

Intenţia este de a-i proteja pe ruşi de stres şi de bolile provocate de schimbarea de orar, care destabilizează ritmul biologic al omului şi care este de asemenea dezagreabil şi pentru animale, argumentase Medvedev

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus