Miercuri,
22.01.2025
Ceata
Acum
-2°C

Absolventii de la Medicina isi gasesc cel mai greu de lucru

Dacă vrei astăzi să faci o facultate și nu vrei să rămâi șomer la finalul studiilor alege Facultatea de Istorie, pe cea de Litere și Arte sau pe cea de Inginerie. Fugi de Teologie dacă n-ai chemare, apropiete circumspect de Jurnalistică și lasă Științele Agricole și Industria Alimentară pentru alte vremuri.

Raportul Universității Lucian Blaga din Sibiu privind starea învățământului superior sibian pe anul 2011, dezbătut în Ședința de Senat a ULBS de săptămâna trecută, acordă un capitol întreg urmăririi încadrării în muncă a absolvenților. Rezultatele surprind, multe dintre ele fiind în contradicție cu părerile larg acceptate despre ce se caută și ce nu se caută astăzi. Spre exemplu, în Sibiu toată lumea spune că Facultatea de Inginerie produce ingineri foarte căutați în țară și străinătate. Facultatea Hermann Oberth se situează pe locul al trei, însă, în cadrul ULBS, cu o medie de aproximativ 68 la sută din absolvenți angajați în câmpul muncii. Conform studiilor realizate chiar de profesorii ULBS cea mai bună facultate din acest punct de vedere este cea de Istorie - 87 la sută, urmată de Facultatea de Litere și Arte cu 84 la sută.
"Statistica este alcătuită pe baza datelor colectate de la facultăţi şi ea nu este, totusi, omogenă. Acest element se explică prin faptului că, în ciuda cerinţelor exprimate la iniţierea colectării datelor, facultăţile au răspuns diferit datorită situaţiei că fie nu au avut date complete, fie şi-au îndreptat atenţia către un segment sau altul de absolvenţi, fie altor cauze. Apreciem totuşi, că per ansamblu, datele exprimă într-o mare proporţie realitatea, o diferenţa procentuală de nivelul 5 – 7% putându-se încadra în intervalul de eroare", explică preşedintele Comisiei pentru probleme studenţeşti din cadrul ULBS, prof. univ. dr. Dorin Stoicescu.
Cei mai mari producători de șomeri din cadrul ULBS, conform datelor statitice, sunt Facultățile de Teologie cu 53 la sută, de Jurnalistică, cu 58 la sută și Facultatea de Medicină cu 63 la sută. "Facultatea de Teologie nu n-o faci pentru că vrei pe urmă să îți găsești rapid un loc de muncă. Nimeni aici nu se așteaptă la așa ceva. Dimpotrivă! Facultatea de Teologie "Andrei Șaguna" de la Sibiu este recunoscută în toată țara și cine se hotărăște să studieze aici își asumă acest rol", spune Ionuț, student la această facultate.
Specialiștii din cadrul ULBS consideră că în ziua de astăzi diversificarea fără precedent a ramurilor economice face ca specializarea într-un anumit domeniu dintr-o anumită ramură să fie una de nișă, astfel încât este foarte greu să reușești să aduci pe piața muncii un candidat cu o înaltă calificare pentru o anumită slujbă. "Sunt de aşteptat două situaţii: fie pregătim absolvenţi cu grad de specializare ridicat şi îngust (ceea ce, în parte, considerăm că s-a dorit prin introducerea sistemului Bologna), fie pregătim absolvenţi cu pregătire largă, orizontală, dar care să fie capabili să abordeze o adaptare relativ rapidă şi directă la locul de muncă. În primul caz, universitatea se va găsi în faţa alternativei de a oferi o paletă extrem de largă de specializări – înguste- dar cu riscul ca absolvenţii săi să fie destinaţi numai unor locuri de muncă strict specializate. În al doilea caz, universitatea se va găsi în faţa alternativei de a pregăti absolvenţi cu o paletă largă de cunoştinţe preponderent generale, dar care să se poată speciliza, la nevoie, specific problemelor
unui anumit loc de muncă", mai explică prof. univ. dr. Dorin Stoicescu.

casetă
Facultatea             Absolv. încadr. în domeniu
1. Teologie              53%
2. Litere şi Arte        84,5%
3. Drept                    60%
4. Inginerie               68%
5. Ştiinţe                   65%
6. Ştiinţe Economice  -
7. Medicină               63%
8. ŞAIAPM               58%
9. ŞPRISE                 66%
10. Istorie                  87%
11. Jurnalistică          58%

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

un sibian

Acum 13 ani

pai parca astia plecau in straintate...si erau si plini de bani, etc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus