Vineri,
21.03.2025
Cer Senin
Acum
4°C

Spitalul Judetean Sibiu, la rang de camin de batrani, dupa clasificarea Ministerului

 

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Adrian Şanta, susţine că instituţia, cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, va deveni "cămin de bătrâni", adică spital de categoria a V-a, cu nivel de competenţă limitat, dacă acele criterii de clasificare propuse de MS vor fi aprobate.
 
Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Adrian Şanta, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că actualele criterii de clasificare a spitalelor, aflate în dezbatere publică, sunt foarte greu de aplicat, mai ales la Sibiu, unde spitalul funcţionează în clădiri construite în anul 1840, relatează Mediafax.
 
"Este foarte greu să acreditezi ca spital de normă europeană ce avem noi aici. Clădirile acestea, construite în 1840, nu sunt clădiri de spital, sunt nişte clădiri în care noi ne jucăm de-a spitalul. Nu aşa arată un spital de normă europeană. Un spital după norme europene are lifturi, are circuite clare septic-antiseptic, are săli de operaţie într-un bloc chirurgical, în care se poate intra numai dintr-o singură direcţie, are înălţimea standardizată, suprafaţa per pat standardizată, distanţa între pat şi chiuvetă standardizată. Fiecare pat trebuie să aibă minimum şapte metri pătraţi de suprafaţă, or noi, de exemplu, la fiecare salon, în clădirile vechi, avem volum triplu faţă de ce ne trebuie, pentru că tavanele sunt foarte înalte. Suprafaţa per pat variază de la secţie la secţie, dar şapte metri pătraţi nu avem aproape nicăieri", a declarat Adrian Şanta.
Potrivit acestuia, principalele probleme pentru o clasificare superioară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se referă la faptul că unitatea nu are secţii de pediatrie, pneumologie şi psihiatrie, obligatorii la primele patru categorii de spitale prevăzute în actul normativ propus de Ministerul Sănătăţii.
 
"Dacă noi nu avem aceste secţii, chiar dacă ele există ca spitale de sine stătătoare în municipiul Sibiu, nu ne încadrăm la niciuna dintre primele patru categorii de spitale. Vedeţi cum ajungem să cerem noi ceea ce nu am vrut (comasarea Spitalului Judeţean cu cel de Psihiatrie şi cel de Pneumologie, propusă de MS şi respinsă pe plan local - n.r.), pentru a putea supravieţui?", a declarat Adrian Şanta.
El a spus că, având în vedere secţiile de care dispune Spitalul Judeţean şi modul în care este organizat, cea mai mare unitate spitalicească din judeţul Sibiu ar putea fi doar "cămin de bătrâni".
 
"Există un proiect de clasificare a spitalelor pe criterii de competenţă, pe site-ul ministerului, în care se scriu criteriile prin care un spital devine de un anumit nivel. Dacă luăm stricto sensu ce are Spitalul Judeţean Sibiu astăzi, ne calificăm la cămin de bătrâni", a susţinut managerul Spitalului Judeţean Sibiu.
 
El a afirmat că a avut o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Martin Bottesch, şi vor formula un punct de vedere comun privind clasificarea spitalelor, car va fi înaintat Ministerului Sănătăţii.
 
Potrivit propunerii Ministerului Sănătăţii, spitalele se vor clasifica pe cinci categorii, în funcţie de competenţe, de la spitale de categoria I, cu nivel de competenţă foarte înalt, la spitale de categoria V, cu nivel de competenţă limitat.
 
Categoria V presupune oferirea de servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronic sau într-o singură specialitate - TBC, Psihiatrie şi servicii paleative.
Managerul spitalului sibian susţine că "doar două sau trei spitale din ţară s-ar încadra la prima categorie sau ar fi ajutate să se încadreze".

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

10 comentarii

diogene

Acum 13 ani

Statul roman ia banii Sibiului si ii trimite in alte parti; Sibiul nu mai are bani de investit in Spital; Statul nu investeste in Spitalul din Sibiu; Spitalul nu are dotari de categoria V; este transformat in camin. Cum suna asta ?
Raspunde

Apollo

Acum 13 ani

Si asa sunt prea multi oameni....sa mai moara cativa sa fie marinaru fericit ca are mai multi bani de viski cu gheata....
Raspunde

alexandra27SB

Acum 13 ani

prima cladire inaugurata in 1857 si celalalte corpuri constr. dupa 1900. DE UNDE 1840????
Raspunde

Alex

Acum 13 ani

Asta estw o veste buna pentru ca asa este un motiv bun de a construi un spital nou. Asa cum s-au gasit milioane de euro pentru festivaluri drumuri aeroport etc, sa se gaseasca si bani pentru un spital nou nout la ultimele cerinte cu camere individualee cu baie tip hotel asa cum sunt in lumea normala.
Raspunde

x

Acum 13 ani

Or fi facut media de varsta a profesorilor care opereaza acolo si au dedus ca ar trebui sa se bucure de pensie multi dintre ei! Unii parca si sunt pensionati dar nu pleaca. Stau si ei si sotiile \"ancorati\" la bugetul statului!
Raspunde

mario

Acum 13 ani

ciuda
Raspunde

vio

Acum 13 ani

Fratilor, haideti sa fim un pic realisti. Stim cu totii ce probleme sunt in tara asta. Nu cred ca inaltimea incaperii este chiar atat de relevanta, incat sa nu poata functiona drept salon. Cu spatiul / pat sunt de acord. Se stie in ce situatie precara suntem. Nu avem bani de niciunele. Dar in loc sa ne plangem ca toata cladirea e veche si nu e buna si trebuie una noua mai bine sa ne gandim la o sursa de fonduri : cum ar fi sa luam niste fonduri europene pentru reabilitarea spitalului? A,e greu cu ideile si cu dosarele si cu poriectele. Normal. Nimic nu ne pica din cer de pomana. Trebuie sa ne mai chinuim si noi putin. La cati bani are UE sa ne dea DEGEABA si noi nu avem proiecte pentru ei!!! Suntem niste nesimtiti, nu ne intereseaza, dar ne plangem si ne vaitam de cand e neamul romnaesc. Oricum, eu zic sa ne rezumam la ce avem cu conditia sa se reabiliteze si sa se imbunatateasca toate conditiile din spital. Cu arhitecti, cu specialisti in domeniu; Se poate lasa doar 1 intrare in blocul operatoriu, daca nu i se schimba locatia, se pot monta lifturi, nu e chiar asa de greu. Pana stam sa cersim un spital nou, mai bine il refacem si upgradam pe acesta. Cu ceva bani, din diverse surse eu zic ca am putea aduce acest spital la norme europene. Locatia e f buna, zona e destul de linistita, este si spatiu verde. In ziua de astazi se pot gasi solutii tehnice cu duiumul, iar costurile fata de o cladire noua sunt de n ori mai mici. Se tot schimba si perinda o gramada de directori pe la acest spital, dar nici unul nu ia fraiele in mana sa faca ceva. De ce ? Mentalitate de 2 bani : LASA BA CA MERGE ASA, DACA ALA NU A FACUT EU DE CE SA FAC? NU EU AM STICAT, ASA ERA. PAI DACA NU AM CU CE, CUM SA FAC? S A M D . . . oare in 50 de ani se mai schimba ceva in tara asta ???!!!
Raspunde

nu ciuda

Acum 13 ani

Scarba!
Raspunde

unul si altul

Acum 13 ani

fonduri europene pt sanatate nu exista pt ca parlamentarii nu au negociat
Raspunde

xcadrilater

Acum 13 ani

mi se pare o nerusinare din partea Ministerului Sanatatii sa impuna norme europene cand nu sunt in stare sa dea fonduri nici macar pentru repararea burlanelor. Cert este ca spitalele despre care e vorba sunt inca de STAT si sunt construite inainte de 89 , noii capitalisti nu au facut altceva decat sa se certe, sa-si umpe buzunarele si eventual sa primeasca niste pomeni de la straini pe care apoi sa le lase sa rugineasca pe undeva, restul e gargara, demagogie, coruptie, nesimtire, incompetenta. Cand mergi prin Spania si vezi ce minuni s-a facut cu banii europeni in ultimii 15 ani, te apuca furia.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus