Joi,
05.12.2024
Innorat
Acum
1°C

De unde vine si unde se duce miliardul de lei al primariilor sibiene

 

1,235 de miliarde de lei este suma totală pe care cele 64 de primării ale județului Sibiu, alături de Consiliul Județean, se bazează în exercițiul financiar al anului în curs. De remarcat este faptul că, din acești bani, 37% merg către cheltuieli de capital și proiecte de investiții. Trei lei din 20 constituți la venituri sunt bani atrași nerambursabil de la Uniunea Europeană.
 
Excedent din 2010
 
Din suma de 1,235 de miliarde de lei (aproape 300 de milioane de euro) care ”intră pe mâna” primarilor sibieni și a Consiliului Județean Sibiu, 121 de milioane de lei reprezintă excedentul bugetelor de anul trecut. ”Cele 1,114 miliarde de lei rămase se crează din veniturile proprii – aprox. 42% (impozite, taxe locale, cote din impozitul pe venit etc). Sumele venite de la bugetul central de stat reprezintă o proporție de 35% din banii pe anul acesta al tututor administrațiilor din județ (sume pentru echilibrare, pentru plata profesorilor din învățământul preuniversitar etc)”, arată Girgore Popescu, directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Sibiu.
 
158 de milioane de lei atrase de la Uniunea Europeană
 
Sumele primite de la Uniunea Europeană, prin proiecte finanțate nerambursabil cu derulare în 2011, reprezintă o proporție de 14,2% (peste 158 de milioane de lei) din veniturile bugetelor județului Sibiu. Și în acest an, administrațiile locale își vor rotunji veniturile cu bani de împrumut, fie din bănci românești, fie din bănci din afara țării. Cuantumul împrumuturilor în totalul veniturilor este de două procente.
Mai există veniturile instituțiilor care se autofinanțează, directorul Finanțelor publice sibiene, Grigore Popescu, dând exemplul Liceul Gaz Metan de la Mediaș, care se autofinanțează. Aceste venituri sunt la un nivel de 6,5%, precizează Popescu.
 
 
Asistența socială, depășită de investiții și capital
 
Până anul trecut, cheltuielile cu asistența socială – în cazul Consiliului Județean – erau cele mai ample din buget, depășind lejer 50%. De anul acesta, investițiile pe fonduri europene au pus pe locul doi asistența socială în ponderea cheltuielilor bugetare.
Cam pe aceeași orientare se așează cheltuielile și la nivelul tuturor administrațiilor locale din județ. Potrivit statisticilor Finanțelor publice, pe anul în curs, cheltulilile de capital și cele din cadrul proiectelor pe fonduri de aderare reprezintă aproximativ 37% (461 milioane de lei), față de aprox. 33% din totalul cheltuielilor pentru bunuri, servicii, asistență socială, culte și burse. E un lucru îmbucurător. Sunt peste 25 de primării care au acțiuni pe bani europeni. Este un lucru deosebit. Au avut loc licitații, în alte locuri urmează să fie organizate licitațiile, important e că sunt din bani europeni”, apreciază Grigore Popescu.
Din totalul cheltuielor din acest an (estimate, evident, tot la 1,235 miliarde de lei), 23 de procente sunt alocate salariilor. Pentru rambursarea creditelor deja accesate și pentru plata dobânzilor acestora sunt alocate 3,51 procente din totalul cheltuielilor. Fondul de rezervă constituit la nivelul celor 65 de administrații locale din județ ajunge la 48 de milioane de lei – 3,8% din cheltuieli.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

onu

Acum 13 ani

de cadourile de anul nou ale primarului klingeis ati auzit? dar de excursiile in strainataturi? dar de excursiile la simpozioane si conferinte? dar de vizitele saptamanale la bucuresti? dar de concediile in strainatate? N-ati auzit ca plateste bine pe toata lumea. de fapt se spune ca face promovare!
Raspunde

aoleu!!!

Acum 13 ani

deci banii din sibiu nu vin doar de la atotputernicul, incredibilul, mai mult ca perfectul sasus sapiens??? Aaaa, deci singurul lui asa-zis merit, centrul, il putea face oricine altcineva,iar cu restul banilor se puteau face si trotuarele, parcuri, locuri de joaca pt copii, cartierele??? Nu cred, fara satan klaus nici nu aveam electricitate!!!
Raspunde

sasul hotz si bulangiu

Acum 13 ani

clovn ciolhanis a inventat mersul cu bmw-ul, apa calda si transformarea genetica a lui itzic in klaus!
Raspunde

@2,3

Acum 13 ani

cam limitati..
Raspunde

@2,3

Acum 13 ani

e vorba de bugetul consiliului judetean, nu de cel local.
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 13 ani

În cazul în care nu am fost destul de explicit: e vorba de bugetele însumate ale tuturor localităților din Sibiu (64 la număr), plus cel al Consiliului Județean Sibiu.
Raspunde

oaaaaa

Acum 13 ani

iti multumesc, sfantule cronicar, pt lumina!!! Eu doream doar sa vorbesc despre perceptia sibianului in general, cunoscut fiind faptul ca mos martin e o umila unealta la nivel judetean, in mana supremului intangibil. Pios ma inchin, ca doar nu suntem egali in fata locului de parcare...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus