Duminică,
16.03.2025
Innorat
Acum
12°C

Intarziere de mai bine de un an. Sibiul va avea un nou PUG peste cateva saptamani

 

Avizul Consiliului Județean și votul consilierilor locali. Atât mai desparte Sibiul de noul Plan Urbanistic General, care stabilește regulile de dezvoltare a orașului în următorii nouă ani. PUG-ul nou ar fi trebuit să intre în vigoare de la începutul lui 2010, dar s-a împotmolit în anevoioasa procedură de avizare, care a plimbat documentele pe la zeci de instituții din subordinea mai multor ministere.
”Se încheie un parcurs foarte lung. Mult mai lung decât credeam inițial. La elaborarea acestuia a colaborat un număr foarte mare de specialiști”, a declarat azi primarul Klaus Johannis, care a anunțat faptul că au fost obținute până acum 19 din cele 20 de avize necesare.
În lipsa unui PUG în vigoare, autorizațiile de construire și certificatele de urbanism au fost emise în baza planurilor urbanistice zonale existente.
 
Patru axe de dezvoltare
 
De la dezbaterea publică de acum câteva luni, detaliile viitorului PUG nu au fost schimbate. Rămân cele patru axe principale de dezvoltare ale orașului, fiecare axă ”grupând un set specific de măsuri și aspecte ale dezvoltării”. ”Unele din măsuri vor fi atacate în scurt timp. Unele în cinci ani sau în viitorul mai îndepărtate. Este un document strategic pentru o perioadă medie, deci să nu se aștepte lumea ca Sibiul să se schimbe după noul PUG în următoarele trei luni”, a mai spus primarul Sibiului.
 
350 de ha pentru noi spații verzi
 
Noul PUG al oraşului are prevăzute 580 de hectare pentru locuinţe, 370 de hectare pentru activităţile economice, 90 de hectare pentru instituţii şi servicii şi aproximativ 110 hectare pentru funcţiuni mixte, iar zonele industriale vest şi est se vor extinde pe suprafeţe noi. Suprafaţă actuală de 348 de hectare parcuri şi zone verzi va putea spori cu peste 350 ha de spaţii verzi noi, iar viitoarele parcuri vor fi amenajate în lungul cursurilor de apă, după modelul Parcului Sub Arini.
 
Axa centrală
 
Este curpinsă în continuarea culoarului verde al parcului Sub Arini, include Centrul Nou (Piaţa Unirii), continuă de-a lungul Bulevardului Coposu, cu capătul în zona Balanţa. Principalul rol al Axei Centrale este cel cultural şi universitar, incluzând însă şi sectorul serviciilor şi cel al administraţiei. Piesele principale ale Axei Centrale vor fi Centrul de conferinţe, congrese şi spectacole, propus a fi amplasat în zona Teatrul Radu Stanca – Piaţa Florilor – Cazarma 90 şi Campusul universitar, propus a fi amplasat în ansamblul actualului Spital Judeţean, după relocarea acestuia. 
 
Axa Cibin 
 
Se desfăşoară în lungul albiei râului şi este compusă din trei segmente: Vest (pentru locuire şi agrement), Centru (pentru servicii, comerţ, instituţii şi locuire) şi Est (pentru activităţi economice, locuire, agrement); 
 
Axa Sud 
 
În cadrul acesteia sunt vizate cartierele Hipodrom I-IV şi Vasile Aaron, unde se va pune accent pe reabilitarea calităţii vieţii în aceste cartiere de locuinţe colective. 
 
Axa Zona Vest
 
Are mai multe componente: Centrul Economic Vest (extinderea şi dezvoltarea actualei Zone Industriale Vest) şi Zona Rezidenţială Vest, dezvoltată preponderent la nordul Căii Şurii Mici. Pentru extinderea Centrului Economic Vest este trasată prin PUG infrastructura majoră (artere colectoare, utilităţi) şi schema funcţională care prevede completarea profilului industrial al zonei cu activităţi din domeniul serviciilor şi al comerţului engros şi retail. Sunt rezervate zone pentru IMM-uri şi un areal pentru realizarea unui Centru de Târguri şi Expoziţii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

octogon

Acum 13 ani

mai lipsesc \"avizul consiliului judetean si votul consilierilor locali\", adica al celora care l-au comandat si platit, comentat si corectat, pai daca nu-si dau avizul? E totul degeaba? Traiasca birocratia, ca PUG-ul nu mai rezolva nimic, ce a fost de stricat s-a stricat deja ireversibil iar ceea ce lipseste si ar trebui construit: teatru, sali de conferinte, congrese si spectacole... mai au de asteptat, cu sau fara PUG. Cert este ca atributiile orasului si ale statului sunt definite clar dar nu sunt aplicabile din lipsa de fonduri: strazi noi, spatii verzi extinse si cosmetizate, utilitati, parcaje, centre de cultura si administrative, etc. iar biserica are voie sa construiasca oriunde, in rest sectorul privat se va dezvolta ca si pana acum.
Raspunde

xyz

Acum 13 ani

....asa este Octogon...din pacate poporul nu intelege subtilitatile astea.....!
Raspunde

tarziu

Acum 13 ani

baietii destepti au avut de rezolvat cateva puz-uri. de asta nu s-a dorit aprobarea pug. asa au aparut in zonele de case cate un bloc aruncat. asa s-au construit biserici unde trebuia sa se faca zone verzi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus