Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

PUG-ul Sibiului are 23 de stampile: va fi ordine in urbanismul sibian?

 

Planul Urbanistic General al Sibiului va fi supus votului consilierilor locali peste două zile: 23 de instituții au avizat proiectul care ar fi trebuit să intre în vigoare de mai bine de un an. 
Lansat în lucru încă din iunie 2008, prin încheierea unui contract cu firma de arhitectură Planwerk din Cluj Napoca, viitorul PUG al Sibiului a născut multe patimi, pe măsura speranțelor care sunt puse în acest document. Practic, prin noul document se pun bazele dezvoltării viitoare a Sibiului pe direcții clare – așa-numite axe de dezvoltare -, iar pe de altă parte documentul laborios se vrea și unul restrictiv în calea intențiilor dăunătoare ale unor dezvoltatori imobiliari.
”Prin Planul urbanistic general se identifică zone pentru care se pot institui reglementări ce nu pot fi modificate prin planuri urbanistice zonale sau planuri urbanistice de detaliu și de la care nu se pot acorda derogări. Aceste reglementări sunt formulate cu claritate în Regulamentul local de urbanism aferent Planului Urbanistic general. Prevederile se aplică în mod obligatoriu zonelor asupra cărora este instituit un regim special de protecție prevăzut în legislația în vigoare”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre pentru aprobarea noului PUG al Sibiului. Acesta ar urma să fie valabil zece ani.
 
Câtă ordine va face noul PUG?
 
Planul urbanistic al Sibiului a fost ghidat și după o idee care să îmbine cât mai amplu aspectele vieții orașului, titlul sub care a fost întocmit documentul fiind ”Sibiu, loc de întâlnire”. Dincolo de filosofie, documentul se vrea unul cu un caracter director și strategic, reprezentând ”principalul instrument de planificare operațională”.
În mod clar, specialiștii din domeniu – arhitecții – așteptau acest document. ”Noul PUG este structurat clar și conține prevederi precise. Este foarte important ca el să fie consultat anterior oricărei intenții de construire, chiar din faza de dezmembrare/parcelare a unui teren, deoarece adeseori se fac dezmembrări care nu sunt construibile conform noului PUG sau necesită operații speciale mai ample cum ar fi comasarea de parcele (de exemplu în cazul loturilor agricole) și reparcelarea”, spune Gabriel Roșca, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Sibiu – Vâlcea.
Arhitectul Dorin Boilă susține că, în mod evident, planul urbanistic corectează o serie de disfuncționalități ale orașului, constatate în ultimul timp. ”Dar sunt două probleme mari. În foarte multe puncte unde unii investitori au făcut afaceri imobiliare au fost prinse aceste afaceri în PUG. Cartiere de blocuri de genul celui din Pădura Dumbrava sau cel din zona Valea Viilor sunt astfel de exemple, aprobate prin PUZ-uri derogatorii și prinse în noul PUG «de bune». Apoi, a doua problemă, acest PUG, ca studiu urbanistic, a fost realizat ca o insulă, ca și când acest oraș plutește într-un vid. Pornind de la căile de circulație ale localităților învecinate, ar fi trebuit luate în calcul și zonele învecinate. Alții au rezolvat o astfel de situație prin crearea unor zone metropolitane, ceea ce la noi nu a fost luat în considerare”, a declarat Dorin Boilă.
 
 
Cum citiți noul PUG?
 
Deschideți planșa cu Unitățile teritoriale de referință. Identificați zona care vă interesează pe harta Sibiului, hartă pe care este marcată și zona sau subzona funcțională în care este încadrat, potrivit noului PUG, terenul de care sunteți interesat (de exemplu, zona străzii Mirăslău este încadrată în categoria L1u. Descrierea acestei abrevieri o veți găsi în legenda din dreapta-sus a hărții, fiind vorba de locuințe cu regim redus de înălțime dispuse pe un parcelar de tip urban). Deschideți Regulamentul local de urbanism și căutați care sunt prevederile noului PUG pentru zona sau subzona care vă interesează, în funcție de încadrarea indicată în planșa UTR. În cazul exemplului dat mai sus (str. Mirăslău), strada fiind încadrată în L1u, detaliile prevăzute de noul PUG sunt detaliate între paginile 33 și 39.
Găsiți la finalul articolului o serie de link-uri către mai multe documente de interes legate de noul PUG.
 
 
Drumul lung al avizării
 
PUG-ul propriu-zis a fost terminat încă din primăvara lui 2010. Pe 4 martie 2010, mai precis, documentația a fost promovată în cadrul Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism. De aici, însă, Planul a parcurs cu greu lungul șir al avizelor necesare, fapt de care s-au lovit toate administrațiile locale care au dat în lucru un nou plan urbanistic general. Astfel, înainte de avizul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, eliberat în 12 aprilie 2011, viitorul PUG al Sibiului a fost consultat și avizat de
Ministerul Culturii și Patrimoniului Cultural Național, 
Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, 
SC Apă-Canal S.A. 
SC Electrica SA, 
SC E.On Gaz Distribuție SA, 
RDS&RCS, 
Atlas Telecom Network, 
Romtelecom, 
Autoritatea Aeronautică Civilă Română, 
Ministerul Apărării Naționale – Statul Major General, 
Agenția Regională pentru Protecția Mediului,
Serviciul Român de Informații,
Ministerul Administrației și Internelor – Inpectoratul pentru Situații de Urgență Cpt. ”Dumitru Croitoru” al județului Sibiu,
Inspectoratul General al Poliției Române – Biroul Rutier Sibiu,
Ministerul Agriculturii Pădurilor și Dezvoltării Rurale – Direcția pentru Agricultură Sibiu,
Societatea națională de transport gaze naturale Transgaz Sibiu
Compania națională de transport și energie electrică  - Transelectrica,
Compania națională de autostrăzi și drumuri naționale din România SA,
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii,
Administrația Națională ”Apele Române” – Administrația Bazinală de Apă Olt,
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Administrația națională a îmbunătățirilor funciare RA.
În cele din urmă, în cursul zilelor trecute, avizul final a fost dat și de către Consiliul Județean Sibiu prin Direcția Tehnică de Investiții și patrimoniu.
”Se încheie un parcurs foarte lung. Mult mai lung decât credeam inițial. La elaborarea acestuia a colaborat un număr foarte mare de specialiști. Unele din măsuri din nou PUG vor fi atacate în scurt timp. Unele în cinci ani sau în viitorul mai îndepărtate. Este un document strategic pentru o perioadă medie, deci să nu se aștepte lumea ca Sibiul să se schimbe după noul PUG în următoarele trei luni”, a declarat, acum două săptămâni, primarul Sibiului, Klaus Johannis.
 
 
Ce au avut de zis sibienii?
 
Noul PUG al Sibiului a fost suspus dezbaterii publice în cursul toamnei anului trecut. Lângă harta cu noile prevederi, a fost amplasat un caiet de sugestii, din care Turnul Sfatului redă acum câteva din puținele comentarii ale sibienilor.
 
Pușcaș Nicolae, Sibiu, str. Gen. Magheru (01.10.2010)
Consider că în perimetrul construit existent, planul ar trebui să prevadă mai multe zone verzi cu rol de agrement (parcuri).
În momentul de față mai există suficiente suprafețe de teren neocupate de construcții (terenuri virane) care s-ar preta pentru amenajarea unor mici ”oaze verzi”. Pot enumera terenurile de la intersecția străzii Constituției și Magheru, terenul dintre str. Hurmuzachi și Constituției, terenul dintre Piața 1 Decembrie și Autogării ș.a.m.d.
 
Stoia Adriana, Sibiu, str. Rusciorului (01.10.2010)
Pentru o mai bună cunoaștere a acestor Planuri sugerez pe viitor o machetă (chiar folosindu-se materialele puțin constisitoare, ex.: cartin, iarbă artificială etc)
 
Turcurean Ioan, Sibiu. Str. Nicolae Bălcescu (04.10.2010)
Un oraș turistic de nivel european trebuie neapărat să prevadă un aqua-land modern și un teren de golf.
În zona centrală se impune construirea a cel puțin două parcări subterane (de exemplu sub Piața Mică și la capătul străzii 9 Mai).
Numărul fântânilor arteziene trebuie mărit (sensul giratoriu de pe str. Constituției, în piațeta de pe str. Turnului, fântâna arteziană de pe lacul Dumbrava trebuie refăcută și ”dezvoltată”).
La intersecția străzilor Rahovei și Mihai Viteazul este obligatoriu un sens giratoriu (cu fântână arteziană).
Parcările hipermarket-urilor și din cartiere să fie obligatoriu supraetajate.
 
Pilică Ovidiu, Sibiu, str. Pinului (12.10.2010)
Amenajarea unui pod rutier peste Cibin în zona Record, amenajarea unui pod de mari dimensiuni în zona monumentului de pe dealul Gușterița – nu cimitirul orașului – eventual o zonă turistică, cu restaurante rustice – priveliște deosebită, telegondolă care să unească centrul orașului cu pădurea de la Dumbrava Sibiului, reintroducerea tramvaiului prin centru, pentru turiști, reabilitarea liniei înguste în scop turistic – mocănița, introducerea unui tren cu aburi Sibiu – Sighișoara – Brașov – eventual Mărginime, o gardă îmbrăcată în costume de epocă să defilzeze prin centrul istoric în fiecare seară. Succes!
 
Anonim, Sibiu, (14.10.2010)
Amenajarea zonei Gușterița: triunghiul Podului și Pinului.
Rigolele de scurgere a apei să fie betonate și acoperite cu plăci de beton.
Parcare mare în zona Pieței Cibin. Clădirea fostei 13 Decembrie să fie dărâmată (activitatea industrială s-a stabilizat în zonele de vest și pe Europa Unită). Pe locul acela se poate amenaja o parcare mare și se poate fluidiza și traficul pe străzile adiacente.
Piața Gării, foarte costisitoare, foarte goală și neprietenoasă. Câteva spații comerciale ar mai putea salva acel peisaj lugubru.
Un pasaj subteran la intersecția DN1 cu intrarea în centrul comercial de supermarket-uri de la Real, pentru a fluidiza traficul.
Câteva azile de bătrâni... populația este îmbătrânită și copiii plecați în Occident la muncă.
 
Liliana Ciobanu, Sibiu (fără dată)
În zona Centrul economic vest, DE 239 nu corespunde cu situația actuală: Brandl Ro a blocat calea de acces dinspre str. Turda spre Calea Șurii Mici. Ce e de făcut?
 
Pintea Mihai, Sibiu, str. G. Topârceanu
Pe strada D.D. Roșca (Turnișor) nu mai există loc de legătură cu G. Topârceanu, deoarece a fost blocat de Aeroport, fără să existe nici loc de întoarcere pentru mașinile de intervenție. Drumul de exploatare este momentan blocat. 
 
Sinea Ovidiu (03.11.2010)
Firma SC Geiger SRL deține un teren pe str. Guteriței, nr. 47 A, teren încadrat în noul PUG cu destinația ”gospodărie comunală”. Solicităm încadrarea acestui teren în așa fel încât să permită construirea de locuințe și clădiri administrative.
 
 
Documente
 
 
 
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Bogdan

Acum 12 ani

La piata garii ar trebui lucrat. In loc de parcarea ,,inutila,, ar fi mai bine construirea unui terminal modern pentru autobuze. Fiecare linie cu peronul ei.Ar fi mult mai util...pentru ca uneori trebuie sa ghicesti unde va opri soferul la Gara!
Raspunde

@ Bogdan

Acum 12 ani

Autogara din zona garii e privata (proprietatea lui Carabulea)...ce sa construiasca primaria acolo??? I-a bagat oricum destui bani in buzunar...
Raspunde

@@Bogdan

Acum 12 ani

Se refera la Piata Garii nu la Autogara Transmixt... locul acela pavat cu dale din China... care dupa un an de exploatare s-a crăpat tot..... și am bagt iar banuti acolo...... mai bun era un asfalt SANATOS.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus