Luni,
08.08.2022
Cer Senin
Acum
21°C

Dr. Christoph Klein primeste premiul cultural Georg Dehio

Dr. Christoph Klein, episcopul Bisericii evanghelice CA din România între 1990-2010, şi organistul şi muzicologul Jan Janca, vor primi Premiul cultural Georg Dehio în anul 2011. Premiul este decernat de Forumul Cultural German pentru Europa de Est (Deutsches Kulturforum östliches Europa e.V.), iar decoraţia va fi oferită de Bernd Neumann, Însărcinatul Guvernului federal german pentru cultură şi media. Aceasta se conferă unor personalităţi şi iniţiative, care se implică în mod exemplar în păstrarea şi orientarea către viitor a tradiţiilor şi a interferenţelor culturii şi a istoriei germane din Europa de Est într-un dialog de parteneriat cu popoarele vecine. Premiul cultural Georg Dehio se împarte într-un premiu principal, dotat cu 7.000 Euro, şi un premiu de onoare în valoare de 3.000 Euro.
Juriul format din 7 personalităţi, sub conducerea dnei dr. Beate Störtkuhl, i-a acordat premiul principal fostului episcop al Bisericii evanghelice C.A. din România, dr. Christoph Klein. Din motivaţia juriului cităm: „Prin Christoph Klein este premiat nu doar un teolog şi cercetător cunoscut dincolo de graniţele ţării sale, ci şi unul dintre reprezentanţii de seamă din perioada de după 1989 ai germanilor aşezaţi de peste 850 de ani în spaţiul carpatin şi care au adus o contribuţie decisivă la istoria, viaţa spirituală şi peisajul cultural ale acestor meleaguri.” După exodul germanilor din România în urma schimbărilor politice, dr. Klein a reuşit noua constituire a Bisericii Evanghelice C.A. ca biserică luterană de diaspora. Preocuparea sa duhovnicească „a stat în mod constant sub semnul convingerii că noilor provocări pe care le întâmpină Biserica Evanghelică li se poate răspunde doar prin serviciul oferit întregii societăţi, împreună cu populaţia majoritară cât şi cu celelalte minorităţi din România şi împreună cu celelalte biserici şi culte.” Implicarea sa în păstrarea patrimoniului cultural al germanilor din Transilvania a dus la înfiinţarea Muzeului şi a Arhivei centrale a Bisericii evanghelice în Sibiu şi la preluarea răspunderii pentru patrimoniul retrocedat comunităţii de Statul român.
„Salut decizia Forumului Cultural German pentru Europa de Est. Acordându-i Premiul cultural Georg Dehio, îi este recunoscută episcopului dr. Klein activitatea în cadrul comunităţii etnicilor germani din România, precum şi pentru convieţuirea interetnică şi interconfesională în ţara noastră şi contribuţia creatoare în multe organizaţii naţionale şi internaţionale importante”, a declarat Helge Fleischer, Subsecretar de Stat în Departamentul pentru Relaţii interetnice al Guvernului României, cel care l-a propus pe câştigătorul premiului din acest an.
Premiul de onoare este acordat lui Jan (Harald) Janca pentru cercetarea orgilor din Gdansk şi din Prusia de Est şi Vest. Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc în 22 septembrie la Berlin.
Juriul a constat din: dr. Beate Störtkuhl (preşedinte), Institutul federal pentru cultură şi istorie a germanilor din Europa de Est, Oldenburg; prof. dr. Andras Balogh, Institutul de germanistică al Universităţii Eötvös Lorand din Budapesta şi profesor pentru literatura germană a Europei de Sud la Universitatea din Cluj-Napoca; Sibylle Dreher, preşedinta asociaţiei femeilor din Uniunea Asociaţiilor Etnicilor Germani Expatriaţi; dr. Anneli Ute Gabanyi, fost referent ştiinţific la Fundaţia „Wissenschaft und Politik” („Ştiinţă şi politică”), Berlin; prof. dr. Jörg Haspel, conservator la direcţia monumentelor Berlin; docent dr. Kristina Kaiserova, Institutul pentru studii slavic-germanice, Universitatea Jan Evangelista Purkyne din Usti nad Labem (Republica Cehă) şi Basil Kerski, revista germano-poloneză „Dialog”. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus