Miercuri,
21.04.2021
Ploi Scurte
Acum
8°C

Ministerul Dezvoltarii Regionale se angajeaza sa reabiliteze peste 100 de km de drumuri judetene. Vezi care sunt prioritatile

 

Șase drumuri județene din Sibiu vor intra în reabilitare în cadrul unui program coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Drumurile județene, subliniate cu verde în imaginea alăturată, au lungimi cuprinse între opt și 36 de km, iar valoarea aproximată a lucrărilor este de 365 de milioane de lei.
Cel mai lung drum pe care MDRT se angajează să îl reabiliteze este DJ106E, care face legătura între Cristian - Orlat - Sibiel - Vale – Săliște – Tilișca - Rod - Poiana Sibiului și Jina. Reabilitările vor fi făcute pe o lungime de 34,53 de km, valoarea lucrărilor fiind estimată la 106,04 milioane de lei, sumă calculată prin studiul de fezabilitate întocmit de European Investments Solutions SRL Sibiu. În cadrul lucrărilor de reabilitare pe acest tronson nu sunt cuprinse sectoarele de drum aflate în intravilanul orașului Săliște.
 
Al doilea sector de drum județean, ca lungime, care va intra în programul MDRT este DJ141A. Acesta măsoară 32,875 km și face legătura între Șeica Mare - Vecerd  și intersecția cu DJ106. Valoarea lucrărilor de reabilitare a fost calculată de SC Drumex SRL Cluj Napoca la 169,54 milioane de lei, costurile fiind sensibil crescute de numărul mare de podețe de pe traseu (131) dar și de consolidările cu micropiloți (488 m) sau zidurile de sprijin (1,96 km rambleu și 4,03 km debleu) necesare a fi executate pe traseu.
 
În programul național de reabilitare este prins și DJ 106G, Poiana Sibiului – Dobârca, investiție calculată la 14,15 milioane de lei, de către SC Prodrum SRL Alba Iulia. Pe ceo 7,91 km de drum județean este prevăzută și amplasarea de parapet metalic nou pe o lungime de 725 de m.
 
Cei zece km de drum care fac legătura între limita județului Alba și DJ 107B, prin localitățile Broșteni și Bogatu Român ar urma să implice un efort financiar de 21,58 de milioane de lei, potrivit calculelor SC Mirghis Plus SRL, din Șimleul Silvaniei. 
 
În reabilitare este planificat să intre și DJ142B, pornind din Blăjel, prin Bazna până la limita cu județul Alba. Valoarea lucrărilor pe cei 11,61 km este aproximată de SC Icertrans SA București la 39,79 de milioane de lei. Lucrările ample pe acest tronson țin de modernizarea a două poduri, unul aflat la Bazna și unul la Boian.
 
În fine, ultimul drum județean prins în programul amintit măsoară 7,88 km și face legătura între Șeica Mare și Șeica Mică (DJ 142J). Tot SC Prodrum SA Alba Iulia a fost angajată să efectueze studiul de fezabilitate, conform căruia valoarea lucrărilor este de 13,36 de milioane de lei.
 
 
Drumuri propuse de Consiliul Județean
 
Pentru drumurile județene enumerate mai sus, studiile de fezabilitate au fost întocmite la comanda Consiliului Județean Sibiu, în vederea includerii acestora în Programul național de dezvoltare a infrastructurii. Sumele prezentate mai sus includ și TVA.
În cursul săptămânii trecute, Ministerul Dezvoltării a transmis o adresă Consiliului Județean Sibiu, prin care solicită trecerea sectoarelor de drum din administrarea instituției locale, în cea a Ministerului, pentru a putea fi demarate lucrările de investiții. Transferul administrării ar urma să fie aprobat în cursul ședinței CJ Sibiu de joi.
”Administrarea acestor sectoare de drum va fi a Ministerului Dezvoltării pe perioada derulării lucrărilor de investiții. Odată ce acestea sunt finalizate, drumurile vor fi trecute înapoi, în administrarea Consiliului Județean Sibiu”, a declarat, pentru Turnul Sfatului, Constantin Șovăială, vicepreședinte al CJ Sibiu.

 

Ministerul Dezvoltării: mai întâi, facem licitațiile
 
”În ceea ce priveşte obiectivele vizate de Planul Național de Dezvoltare a Infrastructurii în judeţul Sibiu, acestea se află în stadiul în care au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici. Următoarea etapă va fi lansarea procedurii de achiziţie publică a serviciilor de lucrări. Abia după finalizarea acesteia se poate vorbi despre un grafic al lucrărilor”, se arată într-un răspuns transmis de MDRT către Turnul Sfatului.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus