Directorul Festivalului ce se va coborî în câteva zile peste Sibiu s-a enervat, în stilu-i caracteristic, pe un muzician român stabilit în SUA, care a trimis o ofertă de colaborare prea târziu. De la această ofertă trimisă pe mail, între cei doi a pornit o corespondență cu un ton tot mai ridicat, până către utilizarea cuvintelor”colorate”.
Pe 23 martie 2011, lui Hilarius Johannes Konstantin Schmidt, directorul Festivalului sibian, îi este trimis un mail de către Emil Bîzgă, trompetist de jazz, de oridine română, stabilit la New York.
„Din dorința de a participa anul acesta la Festivalul de la Sibiu, iată o ofertă de colaborare, bazată pe cel mai recent proiect al meu, Acacia Flower (Emil Bîzgă Quartet), realizat în studiourile Tony Bennett din New York. Atașat vă trimit informațiile despre acest proiect, în limba engleză, iar muzica se poate asculta accesînd linkul
www.myspace.com/emilbizga. Vă mul țumesc și sper să am un răspuns pozitiv din partea organizatorilor. Cu stimă, Emil Bîzgă“, este scrisoarea trimisă spre Sibiu și publicată de
kamikazeonline.ro.
Trompetistul este refuzat, pe un ton puțin acidulat, de directorul Festivalului de Jazz de la Sibiu într-un mail ce purta titlul „Muzicienilor români de peste hotare, care trebuie să învețe să se managerieze“. „Stimabile și onorabile, Cetățene, Tovarășe, Domnule, Bună Seara (e aproape ora 18 în România). Noi, aici, în Ardeal, sîntem obișnuiți să ne salutăm, orișicum. Așa începe relația între doi oameni. În altă ordine de idei, oferta unui proiect se trimite cu cel puțin șase luni înaintea evenimentului la care muzicianul dorește să participe, nu cu aproximativ șase săptămîni înainte. Pentru a face pe cineva curios, promotorul proiectului prezintă pe scurt formația și, în una sau două propoziții, muzica pe care ar urma să o promoveze într‑un festival. Tocmai am vizionat site-ul dvs. și ascultam una dintre piesele de pe site. (…) Să auzim și de bine. Hilarius Johannes Konstantin Schmidt, Founder/Artistic Director/Producer, Sibiu Jazz Festival Foundation“, se mai arată în documentul scris de la Sibiu și publicat de revista din București.
Un reply crescendo
Corespondența dintre cei doi oameni de cultură continuă cu un mail aprins trimis din State. „Către anumiți (pseudo)ardeleni, care trebuie să se mai cizeleze. Stimate…? Grüss Gott, Szia, Servus, Bună ziua. Mă îndoiesc că Dl Schmidt ar putea să scrie un mesaj care se vrea hîtru, dar care, de fapt, este malițios și jignitor. Înainte de a vă saluta, vă recomand să vă adresați nominal celor cărora le scrieți. Sînt sigur că asta se practică în Ardealul în care eu am trăit ani de zile. Însă, indiferent unde te-ai afla, mereu trebuie să dai peste cineva care știrbește frumusețea și obiceiurile locului în chestiune. Noi, în New York, îi numim «mutanți» pe aceștia. Sau hibrizi monstruoși. Bineînțeles că asta nu vi se aplică și dvs. Judecați singur(ă). Vă mulțumesc pentru informația distribuită cu atîta profesionalism în mesajul dvs., însă o găsesc infantilă. Un simplu refuz politicos, explicînd întîrzierea trimiterii ofertei mele de colaborare, ar fi fost de ajuns. Apropo, există numeroase festivaluri de jazz care primesc și oferte întîrziate, altele care le primesc doar la secțiunea «jam sessions» sau doar cu un statut de rezervă, în cazul în care cineva se retrage sau își anulează participarea. Vă mulțumesc încă o dată pentru aritmetica sumară de care dați dovadă în aproximarea vîrstei mele și mă întreb unde erați dumneavoastră cînd eu participam la Festivalul de Jazz de la Sibiu. Mă rog, erau alte vremuri, cînd Festivalul promova (și) valori românești (…)“, publică cei de la
kamikazeonline.ro o parte din depeșa electronică a românului americanizat.
Furia directorului sibian
La un așa răspuns primit, directorul Festivalului de la Sibiu trimite un ultim răspuns în care răbufnește fără a ocoli cuvintele mai puțin decente. „Cînd strămoșii tăi încă săreau din cracă în cracă și se spălau cu coada pe dinți dimineață, ai mei construiau cetăți în Ardeal! – nothing personal. Cu cei cu care acum te tragi de șireturi, ți-ai lovit geamantanul în gară sau ești la partide de pescuit și de șprițuri. În rest, «la baie». Fluența în idei de tip Ardeal se combină cu aroganța și mitocănismul de Regat. Prima dvs. «problemă» este o boală a majorității muzicienilor de jazz români din țară și de peste hotare: muzicieni buni, interesanți, poate chiar redutabili, dar niște «cizme» arogante ca marketing și management. Dacă trăiți de atîția ani în străinătate, de ce nu cereți o ofertă de la unul din sutele/miile de birouri de management artiști de pe planeta asta, ca să vedeți, să băgați la cap și să puneți în practică cum se trimite o scrisoare de ofertă, oriunde în lume, chiar și în țara ta de C***T și de baștină? (…) În ceea ce privește prezența mea la Sibiu Jazz Festival, am datoria să-ți comunic – îți convine sau nu – că am fost alături de decedatul Nicolae Ion (Nicolae Ionescu), fondatorul Clubului de Jazz Sibiu și al Festivalului de Jazz de la Sibiu, așa că nu e cazul să te f***ă pe tine grija (mai direct și pe românește spus) să te întrebi unde eram eu cînd excelența voastră participa la Festivalul de la Sibiu, în care «Festivalul promova valori românești». (…) Mătăluță te jucai cu trompetuța în praful Copoului sau al altui cartier al Ieșului cînd noi «declanșam», în 1974, Sibiu Jazz Festival, la care a participat de-a lungul anilor întreaga elită a muzicienilor de jazz din Moldavia, care avea o doză imensă de umor, bun-simț și o tandrețe molcomă, fără aroganțe și mitocănii de București, unde tu ți-ai făcut studiile. Să auzim și de bine. Nu mai îmi scrie, că nu îți mai răspund. Hilarius Johannes Konstantin Schmidt, Founder/Artistic Director/Producer, Sibiu Jazz Festival Foundation“, este un fragment din scrisoarea publicată, cel mai probabil, în urma ”delațiunii” trompetistului american.
Festivalul de Jazz de la Sibiu, din acest an, începe duminică, 8 mai.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe
Instagram /
Facebook /
YouTube
Tag-uri:
Sibiu Jazz Festival ,
New York ,
Tony Bennett ,
Acacia Flower ,
Artistic Director ,
Bună Seara ,
Directorul Festivalului Intern ,
Dl Schmidt ,
Emil Bîzgă ,
Emil Bîzgă Quartet ,
Grüss Gott ,
Nicolae Ionescu ,
Sibiu Jazz Festival Foundation ,
Jazz Sibiu ,
Bera Nicolae Ionel
Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 19 ore
Mircea
Acum 19 ore
Ion de la raion
Acum 20 ore
Teo
Acum 20 ore
Trotineta
Acum 20 ore
Marina