Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Duelul generatiilor: Echipa lui Pustai vs. Echipa lui Nan

Cristian Pustai şi Nicolae Nan au intrat împreună la joc. Provocaţi de Turnul Sfatului, cei doi, antrenorul şi “chibiţul”, şi-au făcut câte o echipă de fotbal din fostele glorii ale Sibiului. Meciul nu se va desfăşura niciodată. Mulţi dintre “selecţionaţi” sunt decedaţi, o parte sunt pensionari, iar alţii s-au retras de mult din activitate. Singurul jucător care încă activează şi care a fost selecţionat este Mihai Curtean din Mediaş, dorit în echipa “gloriilor” de către Cristian Pustai.

Echipa lui Nan

Nicolae Nan a venit cu o hârtie plină cu nume. În total, s-a gândit la peste 30 de jucători, mare majoritate din echipa de aur a Şoimilor, care a promovat în 46, în prima divizie. Nu i-a uitat nici pe jucătorii de la Inter, însă aceştia sunt în număr mai mic. În poartă: Liviu Coman. “Născut în Roşia, a făcut Liceul comercial la Sibiu, junior la Şoimii Sibiu şi apoi l-a luat la armată la Câmpulung Moldovenesc, ulterior la Steaua. De la Steaua, a plecat la UTA şi pe urmă înapoi la Şoimii, unde şi-a încheiat carierea. A devenit antrenor la Şoimii”, povesteşte Nan.

Fundaşi: Ion Băilă. “Din Orlat de loc, a jucat numai la Şoimii, în divizia B şi Divizia A, un fundaş de mare valoare”. Ilie David. “Trăieşte încă din Sibiu, părinţii lui sunt din Păuca, un foarte bun fundaş lateral şi stoper. A jucat 15 ani numai la Şoimii Sibiu”. Piţi Apolzan. „Cel mai mare jucător născut în Sibiu. A jucat la Şoimii, apoi la Metalul Bucureşti, apoi l-a luat fosta CCA. A jucat peste 30 de meciuri în naţionala de fotbal a României. A fost cel mai elegant stoper. A murit săracul, nu s-a mai întors în Sibiu, a rămas în Bucureşti”. Tuta Gheorghiu. „Sibian get-beget, stătea pe Calea Cisnădiei. A jucat la CFR Sibiu şi pe urmă a jucat în divizia A la Şoimii. Un tip foarte serios, a ajuns director administrativ la Independenţa Sibiu”.

Mijlocaşi: Zotincă I. “De la copii, până la echipa mare a jucat la FC Inter Sibiu, apoi s-a dus la Dinamo. S-a întors acasă, iar acum e antrenor secund la FC Vaslui”. 

Vasile Todericiu. „Este un produs al echipei Şoimii, nu a jucat în echipe mari, a jucat doar în Sibiu şi la Buzău”. Alexandru Moldovan. “A făcut parte din echipa care a promovat Şoimii în Divizia A, în 1948-1949. De la Şoimii, a plecta la U Cluj, apoi s-a angajat inginer mecanic la IPA Sibiu, acum e pensionar în Sibiu”.

Atacanţi: Vicki Văcaru I. “A fost extremă dreapta  a lui Şoimii Sibiu din divizia A. După ce s-a lăsat de fotbal, a lucrat la turnătorie la Independenţa. Erau trei fraţi, toţi trei fotbalişti: Văcaru I, Văcaru II şi Văcaru III. Văcaru III. Îl chema Ghiţă Văcaru, şi a fost cel mai talentat junior al Sibiului. A jucat la FC Şoimii şi la Rapid Bucureşti. Nae Roman. “Intectualul fotbalist al Sibiului, a jucat la FC Şoimii, la CCA Bucureşti, U Cluj, a terminat facultatea de drept la Cluj,  a jucat la CCA Bucureşti şi şi-a terminat cariera la Rapid Bucureşti. A revenit la Sibiu antrenor la FC Şoimii şi mulţi ani contabil. Trăieşte şi acum”, îşi descrie Nan echipa aleasă de el. Pe banca rezervelor îşi mai fac loc Zotincă II, Nuţu Dragoman, Ilie Greavu şi Tâlvan.

Liviu Coman,

Fundaşi:

Ion Băilă, Ilie David, Piţi Apolzan, Tuta Gheorghiu,

Mijlocaşi:

Zotincă I, Vasile Todericiu, Alexandru Moldovan,

Atacanţi:

Nae Roman, Văcaru III, Văcaru I,

Rezerve: Nuţu Dragoman, Tâlvan, Zotincă II, Ilie Greavu

Echipa lui Pustai

Portar: Liviu Coman. “Mi-a fost antrenor la juniori”, şi-l aminteşte Pustai. Un alt portar pe care l-ar fi băgat în prima echipă este Gyuri Lipard. Ar mai fi Blid, dar nu e sibian, şi Sabin Ciurea, care a jucat la Şoimii timp de doi ani, însă nici el nu e de loc din judeţ.

Fundaşi: Ştefan Dorian. După revoluţie, a fost primul jucător român care a semnat un contract de profesionist cu Valerenga. S-a stabilit în Norvegia, la Oslo, iar în 2001 s-a retras de pe teren activând ca antrenor cu portarii la Valerenga. Marius Baciu. S-a născut la Mediaş şi a jucat în carieră la Inter Sibiu, Gaz Metan Mediaş, Steaua, Lille, Rot-Weib Oberhausen, Panserraikos, Oţelul Galaţi şi U Cluj. A antrenat şi Voinţa Sibiu. Tâlvan. Sibian 100%, Tâlvan a jucat la piticii lui Şoimii, după care a fost promovat la Inter Sibiu. După câţiva ani a fost cumpărat de Dinamo, iar acum e profesor de sport la o şcoală din Sibiu. Din fotbal s-a retras de la echipa oraşului Cisnădie.

Mijlocaşi. Mircea Gabel s-a născut în 1954, la Sibiu, iar debutul său ca jucător a avut loc în vara lui 1968, fiind legitimat la centrul de copii şi juniori ai echipei CSM. La 18 ani, a debutat în echipa de seniori a clubului Şoimii, iar după două sezoane şi jumătate ca titular la Sibiu, este transferat, pentru un retur de campionat (1974-1975), la Petrolul Ploieşti. Adevărata consacrare în fotbal s-a produs la FCM Resita, unde a fost transferat în vara lui 1975.

Atacanţi: Radu Niculescu. Radu Niculescu a plecat în fotbalul mare de la Inter Sibiu. A jucat la Dinamo, U Craiova, Rapid, Steaua, Galatasaray Istanbul, FC Naţional şi Changchun Yatai. A fost, de asemenea preşedinte al clubului bucureştean FC Naţional. Adi Văsâi. Este născut lîn Bucureşti, însă este sibian prin adopţie. A jucat la FC Sibiu, însă a mai trecut pe la Inter Sibiu, Vanspor (Turcia) şi Jiul Petroşani. Ca antrenor, Văsâi a trecut pe la Inter Sibiu, I.S. Câmpia Turzii, Liberty Oradea, iar acum antrenează selecţionata sub 17 ani a României

Echipa lui Pustai

Fundaşi:

Ştefan Dorian, Marius Baciu, Marius Lungu, Tâlvan,

Mijlocaşi:

Oprea, Beleava, Ţurlea, Mircea Gabel, Schwartz

Atacanţi:

Florescu, Radu Niculescu, Adi Văsâi

Rezerve: Gyuri Lipard, Bârsan, Coldea, Rusu, Fane Lazăr, Minel Barna, Mihăilă, Şoaită, Ion Gheorghe.

Jocul

Nu se poate face o comparaţie între jocul practicat în anii 45, 70 sau 90. Asta o spune şi Nicolae Nan, dar şi Cristian Pustai. Nan este şi mai realist. “Ca joc, nu se pot compara. Altul era fotbalul de atunci, altul e fotbalul de acum. Acum, viteza în fotbal e dublă cu viteza de atunci. Nu era forţă, viteză nici pregătire fizică. Se făceau două antrenamente pe săptămână şi meciul era duminica. Acum, în fiecare zi cu alt tip de antrenament. Atunci nu se ştia de alimentaţie, nu se ştia de recuperare. Ţin minte că a jucat FC Şoimii în 1949 la Călăraşi. Alxandru Moldovan şi Nuţu Dragoman erau elevi. Au venit cu picioare făcute praf. Au jucat duminica următoare chiar şchiopătând. Acum se face recuperare, au medici. Ce, erau medici atunci?”, povesteşte Nan. Nu uită să menţioneze: “echipa pe care am făcut-o eu, ar lua acum, de la o echipă actuală, de la trei în sus”. Nici Pustai nu crede că se piate face o comparaţie. “Este ca şi cum ai compara un calculator Felix din anii 90 cu un laptop apărut acum pe piaţă. Vorbim de acelaşi lucru, despre două calculatoare, dar despre alt nivel”, spune Pustai.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

dudu

Acum 11 ani

de departe castiga cristi pustai.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus