Joi,
27.01.2022
Innorat
Acum
-1°C

Cum a pierdut Sibiul campingul din Dumbrava

Sibiul nu mai are, nici practic, dar nici în acte, o zonă de camping. Tribunalul Sibiu a hotărât luna trecută că în respectiva zonă poate fi ridicat un cartier de locuințe. Asta după ce, același complet, a respins acest proiect.

Și nu doar Tribunalul Sibiu este instituția care a dat două interpretări total opuse proiectului de locuințe în zona fostului camping. Fostul șef al Serviciului de urbanism și amenajare a teritorului din cadrul Primăriei Sibiu, Dorin Laschescu, a respins, în ianuarie 2005, un astfel de proiect, motivând că ”se vor menține destinațiile actuale de zonă de agrement și spații de campare turistică”. Cinci luni mai târziu, același Dorin Laschescu semna un nou certificat de urbanism (1133/08.06.2005) din care, ca prin minune, dispărea interdicția de ridicare a unui cartier – zona nu mai era declarată una de interes public, și nici zonă protejată, deși același PUG era încă în vigoare.
Pașii birocratici care au dus la  dispariția campingului și din acte includ și un plan urbanistic zonal, aprobat de Consiliul Local Sibiu în 2008.
 
Intervenția Arhitecților are un prim succes
 
În premieră pentru Sibiu, Ordinul Arhitecților din România, filiala Sibiu – Vâlcea, a atacat în contencios-administrativ hotărârea CL Sibiu din 2008. ”Schimbarea destinaţiei zonei trebuie susţinută de un studiu aprofundat care să ia în considerare întreaga zonă a fostului Camping Dumbrava, studiu care ar trebui gestionat de către municipalitate, fiind o zonă tradițională de recreere a sibienilor. Proiectul aprobat reglementează strict parcelele proprietate ale beneficiarului P.U.Z. ignorând complet restul zonei”, arătau arhitecții sibieni în acțiunea lor, demarată la finele lui 2008.
După o plângere prealabilă transmisă Consiliului Local, fără vreun rezultat, arhitecții sibieni au inițiat procesul la Tribunalul Sibiu. Iar în primăvara lui 2009, procesul a și fost câștigat de către OAR Sibiu – Vâlcea. Decizia instanței sibiene a fost, însă, atacată la Curtea de Apel Alba, de unde s-a dispus rejudecarea cauzei.
 
Ieri albă, azi neagră
 
În 20 aprilie 2011, noul proces de la Tribunalul Sibiu a respins acțiunea în contencios administrativ formulată de OAR Sibiu. Soluția dată – de același complet de judecată care, acum doi ani, a admis acțiunea OAR Sibiu – poate fi atacată. ”Încă nu știm ce se va întâmpla. Continuarea acestei acțiuni presupune eforturi financiare, despre care va trebui să discutăm cu reprezentanții conducerii naționale a Ordinului arhitecților”, spune Gabriel Roșca, președintele OAR Sibiu.
 
O pădure cucerită pas cu pas
 
În zona campingului Dumbrava au apărut – nu tocmai legal – o serie de locuințe încă de acum câțiva ani. Este vorba de ”casele de vacanță” cu acces din refugiul Turisb amejanat la ieșirea din Sibiu către Rășinari. Între timp, zona respectivă a fost introdusă în legalitate.
Noul Plan Urbanistic General al Sibiului prevede pe zona fostului camping zonă verde cu funcțiuni sportive, dar notează și faptul că pentru parcela respectivă este înregistrat un litigiu.
 
”Documentația aprobată prin Hotărârea din 30.10.2008 reprezintă doar o perpetuare a unei reglementări urbanistice deficitare (casele de vacanță aprobată în 2005 - n.r.), a cărei perpetuare și continuare va avea un efect catastrofal asupra Pădurii Dumbrava cât și asupra tradiționalei zone de agrement din Pădurea Dumbrava. Proiectul aprobat creează orașului Sibiu un prejudiciu direct prin faptul că nu se iau în considerare condițiile generale ale zonei de impact. Trebuie avut în vedere în mod obligatoriu interesul comunitar, proiectul fiind total în defavorarea sibienilor”.
Extras din acțiunea OAR Sibiu

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

callas

Acum 10 ani

ar fi interesant de aflat pe ce cai a ajuns acest camping proprietate particulara si cine e proprietarul? Asta ar lamuri de ce in Sibiul sec. 21 se poate construi nestanjenit oriunde si orice, fara a se tine cont de legi, de PUG ( inca odata ha, ha, ha, si Berariei i se falfaie de PUG).Pun pariu ca zona este cuprinsa in toate bilanturile formidabile de spatii verzi ale primariei.
Raspunde

liu

Acum 10 ani

judecatori, sefi din primarie samd sunt toti niste spagari nenorociti. sper sa ajunga la parnaie si astia
Raspunde

Odin

Acum 10 ani

Mai era un pic de padure asa ca hai sa o infestam! RUSINE tuturor factorilor decizionali implicati. Cu bani din spaga sper sa ii dea pe lumanari si medicamente!
Raspunde

Inceput

Acum 10 ani

Ciumele astea ar trebui defrisati ei ,sper sa inghite numa praf toata viata ca vad ca aerul curat nu le place .
Raspunde

.

Acum 10 ani

Cat de idiot pot fi sa incerce sa taie padurea ,astia merita sa arda de vi in frunte cu lideru lor Carabulea,oricum nu scapa nici unu pt faptele lormai devreme sau mai tarziu o sa plateasca cu toti pt ca cineva acolo i vede.
Raspunde

m

Acum 10 ani

hai luati-ne si Parcul Subarini, ca nu avem ce face nici cu el. Oxigeneaza un pic orasul, dar ce conteaza, pe cine intereseaza? Rusine e prea putin spus, chiar nu exista cuvant care sa sublinieze ceea ce simt pt voi. Nu uitati ca roata se invarte
Raspunde

sabin

Acum 10 ani

catre 5: cat de idiot poti sa fii, ca sa te legi de un om, care n-are nici o legatura cu subiectul tratat in articol, asa ca tu vei arde in iad, lepra!
Raspunde

germanicus

Acum 10 ani

DE CE vor EI oare sa distruga aceasta oaza a Sibiului, cind exista atit de mult teren de constructii si in alte parti ? Pacat, mare pacat ca au ajuns in stadiul acesta de-a pune in discutie defrisarea zonei Dumbravii cind au posibilitatea sa construiasca cartiere rezidentiale in zona REAL MARKET pina la lacurile SOPA und nici macar nu trebuie taiat un copac. Teren este suficient acolo !
Raspunde

of

Acum 10 ani

Niste cretini..
Raspunde

gigi

Acum 10 ani

realul nu e pe terenul lui musiu johanis si de acolo nu scoate bani:) (apartine de Selimbar) si de aia nu e interes acolo
Raspunde

unul

Acum 10 ani

Iar au aparut dracusorii lui CRa CRa bula sa-i apere fundul bubos. Stai linistit ca seful tau e bagat pina in gat in afacere,dar e acoperit de altii.
Raspunde

altu

Acum 10 ani

Cea mai mare problema actuala este: JUSTITIA. Daca ea si-ar face treaba onest nu ar mai exista atatea derapaje cu \"acoperire legala\".
Raspunde

sanzaiana

Acum 10 ani

unui cretin de la 11: zii sa moara ma-ta, ca\'sa-i! esti un cretin si sa-i faci \"bucuria\", stii, tu, care...
Raspunde

zorro

Acum 10 ani

Nu fiti naivi , nu tot ce e rau vine de la Dl. Carabulea. De domnul Borghina de la Garda Financiara a auzit cineva??? De Rasnita, cel cu teapa de sute de mii de euro din Gusterita, cel care a lasat 70 de familii fara agoniseala de o viata ??? Nu e Inginerul chiar peste tot, mai sunt altii mai hoti si mai fara de suflet in Sibiu.
Raspunde

sUpER dOReL

Acum 10 ani

Iar au aparut pe aici angajatii lui cara sulea spataru,dar se pare ca de data asta sint soferii de pe troscoletele de la atlasib,pentru ca companiile concurente i-au lasat fara munca.
Raspunde

15@superborel

Acum 10 ani

bati campii, hiena! chiar nu ti-e sila de tine, cand te uiti in oglinda? trageti o hoarca, poate scapi de boala lu\' calache, de care suferi. si vezi ca te asteapta toti angajatii aia ca sa le-o... nitelus, scarba mare!
Raspunde

Zuper Truper

Acum 10 ani

Deci asta-i faceti voi lui seful vostru?I-o frecati la rece.Spor la treaba mai baieti si fetitze,ca are mare nevoie de voi.Saracu.
Raspunde

.

Acum 10 ani

7 Tarfo ia-o mai incet ca nu sti ce zici vom vedea care va arde in iad din noi doi eu nu rezum doar la cuvinte scrise, ca tine.
Raspunde

Zuper

Acum 10 ani

Logic,tu esti care face lucru manual sefului,nu te rezumi doar la cuvinte.
Raspunde

Maria

Acum 10 ani

RUSINE ! RUSINE! RUSINE!!!!!!! Romanul e frate cu codrul ! La Sibiu, nu! S-a organizat un protest al localnicilor pe aceasta tema?S-a luat pozitie antidistrugerea padurii seculare Dumbrava de catre autoritati?
Raspunde

asa e

Acum 10 ani

de unde proteste maria.romanul face proteste cand este dirijat de partid si SRI si primeste un suc pe gratis.asta este genetic la romani.de mii de ani se lasa foarte bine dirijat si e foarte bun servitor la toti,incepand cu romanii,maghiarii,sasii,turcii,fanariotii,germani,rusii si mai nou UE.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus