Duminică,
17.01.2021
Acum
0°C

Un sfert din sibieni, cu dosarele de pensie in pericol

Arhiva Casei Judeţene de Pensii a devenit neîncăpătoare pentru cele peste 100.000 de dosare de pensii existente, condiţiile de păstrare punând în pericol integritatea lor. În curând acestea ar putea fi mutate în spaţiile Armatei din apropierea Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului sau în adăpostul civil din subsolul clădirii Dioda, de pe strada Calea Dumbrăvii.

În prezent, Casa Judeţeană de Pensii Sibiu are în păstrare în jur de 112.000 de dosare de pensii. Practic, un sfert din populaţia judeţului Sibiu figurează în acte ca pensionară, iar întreaga vechime în muncă este atestată prin dosarele din arhiva CJP Sibiu. Problema este că în timp, spaţiile de depozitare au devenit insuficiente, condiţiile de păstrare afectând integritatea dosarelor. Au apărut chiar zvonuri că apa de ploaie ar ajunge în aceste spaţii şi ar deteriora actele. Zvonurile sunt infirmate de directoarea Casei de Pensii, Elena Cernea, însă nu şi condiţiile grele din arhive. “Nu prea mai este loc deloc în aceste spaţii. Unele dosare le mai ţinem şi prin birouri, este o problemă destul de gravă cu care ne confruntăm de ani de zile. Dosarul de pensie este viaţa omului, trebuie să facem ce putem pentru a le păstra”, a declarat Elena Cernea.
Situaţia gravă a spaţiilor de depozitare din subsolul clădirii Dioda de pe strada Calea Dumbrăvii este confirmată şi de directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, Francisc Torok. Arhivele ITM-ului se află în vecinătatea celor de la Pensii iar modul de păstrare este unul similar. Torok are şi o propunere pentru remedierea problemei, propunere prezentată inclusiv prefectului Horaţiu Răcuciu. “În spaţiile Armatei din Pădurea Dumbrava există cred că vreo 20 de încăperi neutilizate, care ar putea oferi condiţii foarte bune de arhivare. Dacă s-ar putea ajunge la o înţelegere cu proprietarii spaţiilor de acolo consider că Sibiul ar putea scăpa de problema arhivării documentelor”, a declarat şi Francisc Torok.
Propunerea directorului ITM a ajuns la urechile prefectului, care a promis că o va analiza, totodată acesta venind cu o alternativă la soluţionarea acestei probleme. Horaţiu Răcuciu crede că ar trebui utilizate toate spaţiile din subsolul clădirii Dioda. “În subsolul clădirii de pe Calea Dumbrăvii mai sunt spaţii neutilizate. În proiectul iniţial al clădirii era prevăzut un adăpost de protecţie civilă acolo, adăpost care nu s-a mai realizat. Cred că acele spaţii ar trebui folosite”, a declarat şi prefectul Răcuciu.
 
Dosare în creşetere
 
Conform datelor Casei Judeţene de Pensii Sibiu, la data de 31 octombrie 2010, în judeţul Sibiu erau înregistraţi exact 107. 636 de pensionari. Numărul lor a început să crească în prima jumătate a acestui an, în luna mai 2011 depăşind 112.000. Din numărul total al pensionarilor, 68.000 sunt persoane care au atins limita de vârstă, 21.000 sunt pensionaţi pe caz de boală şi aproape 4.000 sunt veterani de război.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus