Luni,
28.11.2022
Parțial Noros
Acum
2°C

Generatia mucosului

Mihai Curtean e un mucos impertinent în viziunea unora dintre ”mai-marii” culturii sibiene. Un mucos care printr-un simplu articol de opinie din săptămânalul la care lucrează, Sibiu 100%, i-a scos din liniștea care domnea peste tagma lor. Au urmat drepturi la replică cu obediență preluate de Tribuna și o vâlvă care, săptămâna trecută, a continuat cu un fel de atac la persoană în cea mai recentă ediție a Cenaclului Păltiniș, lansată în cadrul unei conferințe a Festivalului de Teatru de la Sibiu. Cu invective ascunse sub cuvinte alese, dar cu nerv, Mihai Curtean era atacat și la cap și la picioare, pentru îndrăzneala de a gândi lucruri imposibil de pus în discuție pentru oamenii de cultură ai acestui oraș. Am citit ușor amuzat verva de sub fotografia unui domn cu barbă (i-am uitat numele), care se agita să arunce oprobriul mișcării culturale asupra lui Mihai. Scriidu-i numele cu literă mică.

În sfârșit se întâmplă ceva. În sfârșit în amorțita lume a artiștilor plastici din Sibiu se discută. Mihai a pus în mișcare orgolii și – în unele cazuri – a chinuit minți mai vechi în a căuta resursele necesare justificărilor. Generația ”mai veche” se justifică în aceste zile, aruncând cuvinte grele înspre un tânăr care a avut curajul să scrie cuvântul ”kitsch” în dreptul unei picturi și să pună sub semnul întrebării onestitatea unei aprecieri la adresa respectivei lucrări.

Dacă ”mucosul” nu se pricepe la artă, după cum susțin ceilalți, nu cred că ar fi trebuit băgat în seamă. Dar, cunoscându-l pe Mihai, îndrăznesc să afirm că nu e atât de nepriceput precum vor unii să îl arate. Însă ideea că respectiva apreciere a lui Mihai a apărut în zecile de mii de copii ale săptămânalului, i-a pus pe jar pe cei mai sus menționați. Și au reacționat rapid, atacând persoana și nu ideile.

Sincer, mă miră că și domnul Tămâian a sărit aspru la adresa persoanei lui Mihai. Din poziția pe care o are cred că a întâlnit adeseori tineri care au îndrăzneala de a gândi, uneori, în alb și negru. Absolut normal, la o anumită vârstă.

”Mucosul” Mihai a reușit să deschidă discuții. Aș vrea să le citesc continuate, la nivelul ideilor. Generația tinerilor trebuie să înceapă să vorbească deschis.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 158

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

mircea ignat & eugen dornescu

Acum 11 ani

Deleanule, gestul tau este laudabil. un jurnalist sa apere pe altul? e ceva nou. poate va crea un precedent de bun augur si presa culturala va capata lumina de care are nevoie. curtean are dreptate. deleanu are dreptate. fain. mircea eugen
Raspunde

dixit

Acum 11 ani

nu cred că va fi nicio dezbatere de idei, pentru că burtoşii şi bărboşii autosuficienţi ai culturii sibiene sunt prea inculţi pentru a putea combate ceva cu argumente şi prea lichele pentru a nu alege calea josnică a atacului la persoană. în haznaua în care li se scaldă minţile, nu e loc pentru idei şi argumente, doar pentru înjurături isterice. asemenea oameni ca distinsul domn din cenaclul de la păltiniş ar trebui să aibă, în loc de gură, un al doilea cur. le-ar fi mai bine şi lor, şi celorlalţi.
Raspunde

un burtos

Acum 11 ani

Bai asta care semnezi dixit, tu cu ce te ocupi in viata matale de toate zilele? Ce a produs mintea matale ca sa-ti dea dreptul sa injuri? Vad ca te pricepi si tu la toate, si la anatomie si la cultura, a dreaku chestie. Mai esti si elegant prin elevatul vocabular etalat mai sus. Brava bade, asa vrei sa schimbi tu lucrurile? Asta pui tu in loc? Halal. Cine injura isteric, cine a inceput balamucul? Cine a dat primul cu piatra? A venit careva sa schimbe idei cu burtosii? Nu, a venit un smecher care zice ca stie tot si a dat cu piatra, la care burtosii si barbosii l-au luat la palme, eu cam asta am vazut. Cand cineva iti sparge geamul de la casa si apoi spune ca ar vrea sa dezbata idei cu tine...nu il iei la suturi? Cam asta este. La critica suntem buni toti romanii, dar de construit ceva...pauza. De asta suntem ultimii in lumea asta.
Raspunde

stimate burtos

Acum 11 ani

cam ce-au construit amicii tai burtosi? de cata vreme sunt burtosii acolo si ce-au facut? Vechimea, varsta si durata \"parcarii intr-o functie\" nu inseamna nimic, bine? Absolut nimic. E plina Romania de \"eminente\", de kulturnici si pierde-vara care care-si fac un titlu de glorie din faptul ca-s in functie de \"douajdeani\"... Aici sunt mari, sunt somitati... dincolo de granita judetului n-a auzit nici dracu\' de ei.
Raspunde

un burtos

Acum 11 ani

Prietene dixit, nu toti pot fi geniali. In afara de asta, burtosii de la UAP nu deranjeaza pe nimeni, nici nu primesc bani ca filarmonica sau teatrul. Fiecare face ce poate. Care functii? Care avantaje? Poate altii, dar nu UAP-ul. Tamaian de la UAP intretine singur galeria, ca nu sunt bani si de vandut nu se vinde mai nimic pe acolo. In plus munceste gratis si plateste si o galerista din banii lui. Si inca ceva, cei care ii critica pe burtosi ca nu ar avea valoare...ei CE VALOARE AU??? Cine a auzit de ei? Poetasi de duzina, cum bine scria in Cenaclul Paltinis. Si care au iesit oarecum in evidenta, dar nu prin merite culturale..., evidenta care nu va tine mult. UAP-ul nu este un subiect, fii serios. Sunt alte probleme, mult mai grave, in cultura sibiana, sunt functii care doar consuma bani, interesate politic, aservite puterii. Ia sa-l vad pe Curtean cum se leaga de lucruri serioase, apoi mai discutam...
Raspunde

ha

Acum 11 ani

i-auzi frate la burtosul contondent, cică opinia sparge geamul. atunci bine că nu ţi se sparge ţie capul la ce opinii debitezi. a fost bună asta, nu? hai recunoaşte. poetaş poate fi oricine, chiar şi tu. probabil şi cu poezele poţi să spargi geamuri. probabil la el la ţară aşa-i. dacă zici că nu-i bun un lucru făcut de el, îţi sare la beregată c-ai zis de mă-sa, că el atâta pricepe. tu zici \"n-ai vopsit bine gardul\", el zice \"bă, te iei de mama?\" cam aşa se gândeşte din burtă.
Raspunde

sibian

Acum 11 ani

JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS !JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS! JOHANNIS !
Raspunde

:::)))

Acum 11 ani

Ce tareeee, Deleanu face reclama la Sibiu 100%. O saorma de la Big Mama la dl Deleanu ca o merita din plin.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus