Marţi,
05.07.2022
Cer Senin
Acum
20°C

In ultima zi de FITS, Chiriac lanseaza un proiect politic: oameni de teatru vs. Parlamentul European

 

Cu directorul celui mai mare festival al artelor din lume, cel din capitala Scoției, Constantin Chiriac a dat semnalul unei viitoare ”bătălii” în care vrea să prindă cât mai mulți oameni de teatru și de cultură. Scopul este de a convinge Parlamentul European să-și modifice atitudinea față de cultură, care în actuala strategie valabilă până în 2020 nu este considerată o prioritate. Consecință directă: în timp ce restul domeniilor, de la turism, la industrie, cofinanțarea asigurată prin programe europene este de cel puțin 75%, pentru proiectele culturale Uniunea Europeană asigură o cofinanțare de cel mult 50 de procente.
 
”Să facem presiuni”
 
Directorul FITS, Constantin Chiriac (foto stânga), alături de de Jonathan Mills (foto dreapta), directorul celui mai mare festival al artelor din lume, cel din Edinburgh, au lansat, azi, un program cu conotații politice. ”Toți aparținem unor comunități cu reprezentanți în Parlamentul European. Să facem presiuni, astfel încât cultura să devină o prioritate. În actuala strategie propusă până în 2020, cultura este menționată ca fiind lăsată la latitudinea fiecărei țări membre să o considere sau nu o prioritate”, a declarat Chiriac, amintind de precara finanțare alocată culturii din România.
El susține că transformarea culturii în prioritate poate reprezenta un motor de dezvoltare al unei societăți. ”Sibiul este probabil cel mai bun exemplu de felul cum printr-un dat cultural o comunitate poate fi refăcută din toate punctele de vedere. E important să ne asociem și să facem presiuni ca în programul nou al Europei cultura să devină o prioritate”, a adăugat Chiriac.
 
În Europa, „coada dă din câine”
 
Inițiativei lui Chiriac i s-a alăturat și Jonathan Mills, actualul director al celui mai mare festival al artelor din lume, cel din Edinburgh, inițiat în 1947. ”După cel de-al doilea război mondial, oamenii ai acestui continent au început să se preocupe despre cum vor lua adevărate măsuri pentru a preveni complet nebuneștile evenimente de genul asediului asupra Leningradului sau fenomene precum Auschwitz. Au gândit că dacă vom cânta împreună, dacă vom juca teatru împreună, dacă ne vom învăța tradițiile unii pe alții și ne vom crește următoarele generații în respect și toleranță pentru cultura celorlalți, probabil astfel de nebunii nu vor avea loc. Rolul culturii, cu siguranță, e acela de a determina oamenii să gândeascu”, și-a susținut Mills pledoaria.
Potrivit lui, în momentul de față Europa alunecă înspre o situație în care o minoritate birocratică ajunge să controleze totul – ”a tail wagging the dog”. ”Îmi adaug mesajul celui a lui Chiriac și spun că dacă această Europă devină tot mai tehnocrată și mai birocratică, focusată pe câștiguri materiale, pierdem din vedere ceea ce înseamnă spiritul comunitar, ceea ce Europa poate deveni, ceea ce reprezintă cultura europeană. A spune că, până în 2020, cultura nu e o prioritate, îmi creionează imaginea unei situații absurde”, a adăugat Mills.
 
Reversul medaliei: subfinanțarea
 
În proiectul în care Chiriac vrea să prindă cât mai mulți oameni de cultură din Europa, un rol important ocupă și schimbarea actualei modalități de cofinanțare a programelor culturale.
”În tot ceea ce înseamnă finanțare la nivel european, care, în fond, constituie a contribuție a tuturor țărilor din comunitatea europeană, cultura este tratată discriminatoriu. Dacă în celelalte domenii, de la energie, la transport la turism, finanțarea este de minim 75% - de cele mai multe ori fiind și de 90-95% - în domeniul proiectelor culturale cofinanțarea asigurată este de doar 50%. Este nedrept atâta timp cât sunt atâtea puține resurse pentru cultură să primim o sumă atât de mică în același timp. Prin asociere, putem schimba această mentalitate”, este convins Chiriac.
 
Metamorfozele închid Festivalul
 
Ca în fiecare din ultimele ediții, Festivalul de teatru de la Sibiu se va încheia cu un spectacol semnat de Silviu Purcărete, ”Metamorfoze”, inspirat după textul lui Ovidiu. Spectacolul este programat de la ora 21.30, în parcarea din spatele Teatrului ”Radu Stanca”, din Sibiu.
Estimările oficiale ale ediției 2011 a FITS propun cifre halucinante: 60.000 de spectatori pe zi, chiar 64.000 în unele zile. În aceste calcule, intră și concertele din Piața Mare a Sibiului, concerte cu acces liber susținute anul acesta de trupe precum Holograf, Iris sau Vama.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

a

Acum 11 ani

Citez din Mommsen, T., Istoria romana, Ed. Encilopedica Buc., 1991, vol. IV, pag. 225: \"Caracteristic pentru pasiunea cu care publicul se dedica acestor placeri este marturia conform careia cea mai grava catastrofa care s-a abatut in aceasta perioada asupra Antiohiei - cucerirea de catre persi in anul 260 - i-a surprins pe cetatenii orasului in teatru, sagetile fiind trase in randul spectatorilor de pe inaltimea dealului de care se sprijinea acesta din urma.\"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus