Un viitor teatru va duce la o reconfigurare a întreg Festivalului de Teatru, spune Constatin Chiriac, directorul FITS. Primarul Sibiului, Klaus Johannis, spune că va exista cu siguranță un nou teatru, dar nu mai devreme de cinci ani: doi ani discuțiile conceptuale, doi ani identificarea finanțării și, într-un an, execuția. Acum câteva săptămâni, Ilie Carabulea pierdea, la Curtea de Apel Alba retrocedarea în natură a Teatrului, într-un proces în care a cumpărat drepturile ltigioase.
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a lăsat de înțeles că indiferent de procesul în care Ilie Carabulea încearcă să obțină retrocedarea în natură a unei clădiri ce ocupă aproape 800 de mp - clădire din actualul Teatru ”Radu Stanca” din Sibiu -, în zonă va fi amenajat un nou spațiu de joc.
”Am propus în noul PUG ca acolo să existe și un centru de conferințe. Amândouă vor funcționa împreună. Acest proiect va fi ridicat pe actuala parcare și pe anexele teatrului, dar și pe fosta Cazarmă 90. Deocamdată nu există un concept arhitectural pentru această idee”, spune Klaus Johannis.
Privații să vină la Primărie
Un nou teatru va exista, indiferent de soluția de finanțare identificată. ”Fie din fonduri publice, fie printr-un parteneriat public-privat, fie din fonduri exclusiv private. Deocamdată e prea devreme să vorbim de o soluție concretă. Discuțiile preliminare vor dura cel puțin doi ani. Apoi încă doi ani vom dezbate detaliile legate de finanțare. Mai devreme de cinci-șase ani nu vom avea un centru de conferințe și un nou teatru”, este de părere primarul Sibiului.
Chiriac coboară underground
La finele unei ediții pentru care au fost lansate estimări oficiale de genul a peste 60.000 de spectatori pe zi la evenimentele din cadrul Festivalului (inclusiv concerte în Piața Mare, spectacole de stradă pe Bălcescu etc), directorul FITS, Constantin Chiriac, spune că vrea și mai mult. Chiar dacă e să coboare în și mai multe cluburi.
”În fiecare an Festivalul a crescut. Am inventat noi spații de joc. Sunt convins că și anul viitor vom mai găsi spații, pentru că până în clipa în care se va construi un teatru nou care să dea o cu totul altă gândire Festivalului, vom inventa noi și noi formule de joc. În funcție de oportunitățile care se nasc, Festivalul e în acord cu viața și astfel găsește soluții. Anul acesta a fost o extindere și în zona cluburilor. Dacă anul trecut am jucat în două cluburi, anul acesta am jucat în zece și, probabil, anul viitor vor fi și mai multe. Vom concepe o platformă care va naște în mod cert alte proiecte”, a declarat Chiriac.
Teatrul rămâne al Sibiului. Deocamdată
Retrocedată în natură foştilor proprietari, ale căror drepturi litigioase au fost cumpărate de Ilie carabulea prin intermediul unor societăţi, clădirea teatrului sibian a fost lăsată în proprietatea Statului Român prin intermediul Primăriei Sibiu, de magistraţii Curţii de Apel Alba.
Iniţial - deşi era de domeniul evidenţei că teatrul nu trebuie retrocedat în natură - judecătorii Tribunalului Sibiu au hotărât că imobilul din centrul oraşului poate merge şi către firmele lui Carabulea. Anul viitor este programat recursul la Înalta curte de casație și justiție.
Mai multe despre procesul de retrocedare a teatrului, citiți
aici
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe
Instagram /
Facebook /
YouTube
Tag-uri:
Tribunalului Sibiu ,
Constantin Chiriac ,
Piata Mare ,
Apel Alba ,
Ilie Carabulea ,
Klaus Johannis ,
Radu Stanca ,
Primăriei Sibiu ,
Primarul Sibiului ,
Statului Român ,
Constatin Chiriac
Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
M
Acum 6 ore
Gil
Acum 6 ore
Newman
Acum 6 ore
Flaver
Acum 7 ore
Maria