Vineri,
27.01.2023
Ceata
Acum
-0°C

Viitorul Teatrului, dupa ”neretrocedare”: doi ani discutiile, doi ani finantarea, apoi constructia

 

Un viitor teatru va duce la o reconfigurare a întreg Festivalului de Teatru, spune Constatin Chiriac, directorul FITS. Primarul Sibiului, Klaus Johannis, spune că va exista  cu siguranță un nou teatru, dar nu mai devreme de cinci ani: doi ani discuțiile conceptuale, doi ani identificarea finanțării și, într-un an, execuția. Acum câteva săptămâni, Ilie Carabulea pierdea, la Curtea de Apel Alba retrocedarea în natură a Teatrului, într-un proces în care a cumpărat drepturile ltigioase.
 
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a lăsat de înțeles că indiferent de procesul în care Ilie Carabulea încearcă să obțină retrocedarea în natură a unei clădiri ce ocupă aproape 800 de mp - clădire din actualul Teatru ”Radu Stanca” din Sibiu -, în zonă va fi amenajat un nou spațiu de joc.
”Am propus în noul PUG ca acolo să existe și un centru de conferințe. Amândouă vor funcționa împreună. Acest proiect va fi ridicat pe actuala parcare și pe anexele teatrului, dar și pe fosta Cazarmă 90. Deocamdată nu există un concept arhitectural pentru această idee”, spune Klaus Johannis.
 
Privații să vină la Primărie
 
Un nou teatru va exista, indiferent de soluția de finanțare identificată. ”Fie din fonduri publice, fie printr-un parteneriat public-privat, fie din fonduri exclusiv private. Deocamdată e prea devreme să vorbim de o soluție concretă. Discuțiile preliminare vor dura cel puțin doi ani. Apoi încă doi ani vom dezbate detaliile legate de finanțare. Mai devreme de cinci-șase ani nu vom avea un centru de conferințe și un nou teatru”, este de părere primarul Sibiului.
 
Chiriac coboară underground
 
La finele unei ediții pentru care au fost lansate estimări oficiale de genul a peste 60.000 de spectatori pe zi la evenimentele din cadrul Festivalului (inclusiv concerte în Piața Mare, spectacole de stradă pe Bălcescu etc), directorul FITS, Constantin Chiriac, spune că vrea și mai mult.  Chiar dacă e să coboare în și mai multe cluburi.
”În fiecare an Festivalul a crescut. Am inventat noi spații de joc. Sunt convins că și anul viitor vom mai găsi spații, pentru că până în clipa în care se va construi un teatru nou care să dea o cu totul altă gândire Festivalului, vom inventa noi și noi formule de joc. În funcție de oportunitățile care se nasc, Festivalul e în acord cu viața și astfel găsește soluții. Anul acesta a fost o extindere și în zona cluburilor. Dacă anul trecut am jucat în două cluburi, anul acesta am jucat în zece și, probabil, anul viitor vor fi și mai multe. Vom concepe o platformă care va naște în mod cert alte proiecte”, a declarat Chiriac.
 
Teatrul rămâne al Sibiului. Deocamdată
 
Retrocedată în natură foştilor proprietari, ale căror drepturi litigioase au fost cumpărate de Ilie carabulea prin intermediul unor societăţi, clădirea teatrului sibian a fost lăsată în proprietatea Statului Român prin intermediul Primăriei Sibiu, de magistraţii Curţii de Apel Alba.
Iniţial - deşi era de domeniul evidenţei că teatrul nu trebuie retrocedat în natură - judecătorii Tribunalului Sibiu au hotărât că imobilul din centrul oraşului poate merge şi către firmele lui Carabulea. Anul viitor este programat recursul la Înalta curte de casație și justiție.
 
Mai multe despre procesul de retrocedare a teatrului, citiți aici
 
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

cadrilater

Acum 11 ani

\"acest proiect va fi ridicat pe actuala parcare\".... pai tocmai acea parcare era in proiectul lui Serban de pe Berariei avizata ca parcare necesara pentru birourile lui....Sibiul se vinde bucata cu bucata si fiecare bucata de 2-3 ori. Si treaba cu teatrul nou in parteniariat este o iluzie, un teatru nu e rentabil, deci are nevoie permanent de subventii si nu poate fi construit si intretinut decat de oras. Daca se face \"cheta\" pentru finantare ca la Frauenkirche in Dresden dureaza 5 ani numai adunatul banilor.
Raspunde

eugen

Acum 11 ani

Poate baga un comentariu si cel de la Tribunalul Sibiu, care a judecat, sa spuna: eu am fost!!
Raspunde

tudor

Acum 11 ani

\"fonduri private\" adica inglobat intr-un mall sau centru de conferinte privat. eu iti dau \"asta\" tu imi faci teatru.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus