Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
9°C

Saptamana de 5, 6, 7 zile...

 

În creștinism săptămâna a avut, are și va avea 7 zile – o cifră cu adevărat specială, aflată dincolo de calculele astronomilor, astrologilor și calculatoriștilor, care de milenii se află în căutarea unui calendar „perfect”. Este o cifră revelată celor mai avansați gânditori iudeo-creștini, de la care pleacă totul, pentru că toate pleacă de la mecanismele lumii așa cum a fost creată, nu cum vor unii s-o imagineze !
De curând, Biserica Ortodoxă a și refăcut în calendarul său statutul normal al duminicii – Ziua Domnului – ca prima zi a săptămânii. Sigur că sunt foarte multe de spus despre cele șapte zile, de la Creație până la mecanismele cosmice ce guvernează mica noastră lume terestră. Pentru că suntem prea aproape de momentele pe care le trăim, pentru că e tocmai epoca noastră contemporană, pentru alte o mie de motive minore, uităm că, de fapt, două mii de ani lumea strămoșilor noștri s-a petrecut într-un ciclu de 6 zile plus a șaptea de sărbătoare! Și totul era în acord cu niște cicluri, spirituale și naturale, aflate dincolo de puterile omenești. Din considerente foarte diverse, în secolul trecut săptămâna de muncă a început să aibă, pentru populația țărilor mai avansate economic, doar 5 zile… S-au adus numeroase argumente pro: creșterea productivității muncii industriale, necesitatea unui timp de odihnă mai lung, chiar faptul că ar trebui o zi fără serviciu pentru cei care au ziua de sărbătoare religioasă sâmbăta, nu duminica! Pe argumentul ăsta, continuând aceeași logică, ar trebui ca în curând să se proclame și vinerea liberă, pentru că musulmanii au sărbătoarea religioasă săptămânală în această „a cincea zi”!...
Aici trebuie amintit (ce ușor uită noile generații ceea ce strămoșilor li se părea absolut normal!) – secole de-a rândul, evreii, musulmanii și alte seminții cu cicluri săptămânale diferite de ale majorității, au trăit și păstrat tradițiile lor într-o universală curgere a săptămânii creștine de „6 plus una” zile. Nimeni n-a protestat cu nimic și doar după „revoluția” iluministă anticreștină, după două sute de ani de presiuni „de stânga”, adică ateist-anticreștine, a început să-și facă loc ideea de modificare a tradițiilor care au fondat Europa și America de Nord, de modificare a tuturor statusurilor care marcau viața cotidiană a majorității... A fost începutul epocii în care a devenit posibilă orientarea unor aspecte esențiale din viața comunităților de către interesele unor minorități – sub tot felul de umbrele legitimiste gen „democrație”, „lobby politic”, „multiculturalism”...
Pentru noi, creștinii europeni, săptămâna de 5 zile a adus foarte multe dezavantaje:
- în țările dezvoltate economic se reduce timpul de muncă în detrimentul unor procese care trebuie totuși să aibă loc 6 sau 7 zile pe săptămână, una dintre cauzele importului masiv de mână de lucru din alte țări. Sigur că există procese industriale ce pot fi operate de puțini oameni, restul făcându-l mașinile, dar a nu se uita de procesele de extragere/prelucrare a materiilor prime, de transporturi, de procesele tip „foc continuu”, de sănătate, de procesul de studiu și creație! Există atâtea mărturii ale românilor, specialiști plecați recent la mari centre de producție/cercetare din vest, SUA, Australia, unde laboratoarele au pauză numai duminica și programele de cercetare și mică producție se termină sâmbăta târziu!
- apariția week-end-ului, ca perioadă de 2 zile pline fără serviciu, a dus la obiceiul plecării de acasă, din localitatea de reședință, deci lipsa tot mai frecventă de la viața parohiei, de la liturghia de duminică, cu toate consecințele pentru educarea copiilor – aceștia devin creștini nepracticanți, ca apoi să sfârșească prin a fi indiferenți la orice norme morale, să fie victime ale internetului și ale proastelor obiceiuri ce vin să umple un gol, pe care părinții nu-l mai pot gestiona! Nu vă par cunoscute toate astea? Nu aveți atâtea cunoștințe, vecini, care folosesc week-end-ul altfel decât copiii lor, care nu mai comunică firesc cu ei, nu ați constatat că orele de religie nu reușesc să-și atingă scopul final?
- timpul normal de școală s-a redus dintr-o dată cu 16,7%, adică materia și procesul de învățare se fac mai concentrat/aglomerat și, treptat, de fapt se tot elimină capitole din manuale, școala apare sărăcită tocmai de substanța ei... Elevii stau tot mai puțin la școală și mulți încearcă să recupereze angajându-și profesori acasă, evident  în acel faimos week-end! Nemaivorbind că mulți iau „meditații” și în timpul săptămânii și sâmbăta și duminica...
- tot astfel au început să scadă concediile anuale normale, tot mai multe unități economice, financiare, de învățământ etc., solicită angajaților să-și scurteze concediile la zece zile, maximum două săptămâni!
E deja înrădăcinată sâmbăta liberă, vi se pare absolut firească, nu-i așa? Dar un creștin adevărat ar putea-o lua chiar ca un atentat la dreptul său de a-și păstra tradiția! Vă las să meditați asupra curgerii unui an tradițional românesc, cu săptămânile normale de 6 zile, cu perioadele de sărbători de iarnă și primăvară, când poți avea mai multe zile libere pe săptămână, cu sărbătorile creștine de peste an, cu un concediu de 4-5 săptămâni!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 230

Comentarii

4 comentarii

sibian

Acum 11 ani

religia si mai ales BOR retrograda ,corupta si parazita nu pot inlocui viata de familie sau computerul, nu poate fi un exemplu de educatie si tinuta morala pentru copii. Copiii si tinerii de azi asteapta raspunsuri la problemele sec. XXI nu dogme contra homosexualilor, reguli de supunere a femeii si alte aberatii pe care le propaga biserica ortodoxa.
Raspunde

pt. sibian

Acum 11 ani

Nu stiu daca esti ateu, dar poponaut esti sigur!
Raspunde

Odin

Acum 11 ani

pt.2 Crestinule! (se foloseste aici sensul peiorativ care semnifica o atitudine inapoiata si conservatoare, ipocrizie, etc.)
Raspunde

Odin

Acum 11 ani

Articolul este de o prostie crasa dar reflecta foarte bine spiritul feudal al banci ortodoxe romane. Odata cu iluminismul si muiscarile de stanga au aparut tot saiu de lucruri daunatoare precum: concediul de odihna, pensile, concediul de boala, contractul de munca, normele de protectie ale muncii. Intr-un cuvant dreptul muncitorilor de a fi tratati ca oameni nu ca animale de povara. Si asta e un lucru rau daca stam sa ne gandim ca inainte de \"revolutia anticrestina\" biserica detinea sclavi care sa munceasca pentru ei. Si e clar toate problemele societati noastre nu vin din faptul ca structurile sociale ale statului sunt ineficiente si se destrama (si cu ele societatea noastra) ci din cauza WEEKEND-ului de 2 zile! Romani puturosi ce sunteti de ce nu munciti mai mult si va permiteti zile libere? De ce plecati in strainatate sa faceti bani in loc sa muriti de foame aici? De ce mergeti in concediu in loc sa donati bani la biserica ca ea are mai multa nevoie de ei! Rusine sa va fie!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus