Am urmărit indignat cum se discută de o reoganizare administrativă în care Sibiului îi este luat dreptul de a fi unul dintre centrele administrative ale României, aşa cum numai în perioada comunistă – stalinistă, nu a fost. Din nou Sibiul ar urma să treacă sub tutela administrativă şi statală a Brașovului ce va duce evident la o altă tutelare de ordin economic, financiar, consecințele fiind în scurt timp palpabile, evidente şi dezastruoase pentru oraşul nostru.
În ultimii ani Sibiul a beneficiat de un proiect coerent care a ajutat la revitalizarea sa, poate chiar la o renaştere după anii întunecaţi ai comunismului. Acum Sibiul este unul dintre cele mai vivace oraşe din România, unicul ce este considerat interesant pentru publicul turist, unicul cu un boom economic real.
O împărţire administrativă a României pe regiuni, face în toate proiectele, ca Sibiul să devină un oraş secundar, un oraş de rangul al doilea, deşi el este evident, în cel mai modest caz, un oraş ce aspiră la rangul întâi.
Pentru a nu crede că această idee stă doar în mintea unor nostalgici sau a unor preaîndrăgostiţi de Sibiul natal putem analiza situaţia din în acest moment a oraşului şi ce poate oferi acesta ca centru administrativ, cu mult mai mult decât celălalte oraşe din presupusa viitoare regiune.
Geografic vorbind Sibiul este cel mai bine poziţionat din posibila viitoare regiune. Este în centrul aesteia, este în centrul României, este oraşul la care se poate ajunge cel mai lejer din orice colţ al ţării.
Infrastructura Sibiului este cea mai bine pusă la punct, având aeroport, având centură şi evident toate celălalte structuri necesare şi moderne, pretabile pentru o astfel de capacitate administrativă. Mai important, Sibiul are clădirile necesare pentru o astfel de întreprindere administrativă. Celălalte oraşe din regiune, au serioase goluri în infrastructura proprie. Mai mult, Sibiul este unicul oraş din regiune care este capabil a găzdui concomitent un număr mare de oameni, funcţionari, vizitatori.
Sibiul este punctul de atracţie al regiunii. Să nu uităm că de curând Sibiul a fost unicul oraş din ţară care a primit 3 stele în cel mai important ghid turistic al lumii. Sibiul este localitatea care în ultimii patru ani s-a apropiat vertiginos de cifra de patru milioane de vizitatori – turişti, ceea ce îl așează decisiv pe o hartă cunoscută de toţi europenii, neputând spune acelaşi lucru de restul oraşelor din regiune.
Economic, Sibiul are cea mai diversificată economie, nefiind un centru eminamente industrial centrat pe câteva ramuri de producţie care astfel fac viaţa economică greoaie. Sibiul de asemenea este recunoscut ca unul dintre oraşele cu cele mai bune venituri din ţară.
Poate mai important decât toate acestea este tradiţia administrativă pe care oraşul nostru o are, covârşitoare faţă de tradiţiile celorlalte oraşe. Probabil că mulţi vor spune că Alba Iulia este capitala de spirit a Transilvaniei, deoarece este capitala istorică a acestei regiuni, dar veţi descoperi cu surprindere că Sibiul a fost capitala Transilvaniei pentru o perioadă mult mai mare decât a fost Alba Iulia sau că după Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918, la Sibiu şi-a avut sediul Consiliul Dirigent, un guvern al Transilvaniei care a pus în aplicare unirea cu România a provinciei, care a administrat această unire.
Sibiul este unul dintre cele mai vechi centre administrative ale României. La 1224 Sibiul deja administra un teritoriu important al Transilvaniei. Să nu uităm că tot Sibiul a fost din 1692 capitală a Transilvaniei, locul în care rezida guvernatorul provinciei, unde se întâlnea Guberniul sau Dieta, unde era încartiruită armata provinciei, samd. Când împăratul habsburgic Joseph al II-lea a decis împărţirea Transilvaniei în trei provincii (cam ceea ce se doreşte în acest moment) la 1783, Sibiul a devenit unul dintre centrele administrative ale aestei reforme.
Sibiul a fost sau mai este sediul Mitropoliei Ardealului, a Episcopiei Luterane, al ASTRA, dar şi al altor instituţii importante din viaţa trecută sau prezentă a României.
Sibiul şi-a pierdut această valenţă administrativă numai în perioada sumbră comunistă, când ştim cu toţii non-interesul autorităţilor comuniste pentru oraşul nostru. În acea perioadă Sibiul a fost pentru aproape 20 de ani, inclus în regiunea Stalin ce apoi a devenit regiunea Brașov.
Faptul că din nou, se doreşte ca Sibiul să fie doar un oraş într-o nouă reorganizare administrativă a ţării ar purta vina în primul rând a noastră a sibienilor de astăzi. Este momentul ca factorii sibieni, să muncească din nou aşa cum au reuşit a aduce capitala culturală europeană la Sibiu şi să reaşeze Sibiul acolo unde îi este cu adevărat locul.
Elita politică, începând cu primarul şi cu parlamentarii sibieni, elita intelectuală, cei care conduc instituţiile importante din Sibiu precum universitatea sau Mitropolia sau de ce nu Muzeul Brukenthal, elita economică, societatea civilă, presa dar mai ales noi toţi sibienii anonimi, este momentul să ne auzim în această ţară și să îi facem pe guvernanţi a înţelege locul Sibiului în România.
Ne lăudăm cu toţii cu oraşul nostru, ne mândrim cu el şi îl declarăm cel mai frumos, cel mai important şi cel mai iubit oraş românesc, ne asociem cu onoare calitatea de sibian, deoarece acest oraş a fost atât de primitor şi de benefactor cu noi. Este momentul ca fiecare dintre noi să ne ridicăm la lauda, la mândria sau la calitatea oraşului.
Este momentul să îi răsplătim existenţa şi ceea ce ne-a oferit, nelăsând acest oraş să se scufunde în anonimatul cenuşiu al urbanului românesc post comunist. Sibiul nu trebuie anulat, nu doar ca oraş dar mai ales ca spirit.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Popa
Acum 1 oră
Un oarecare
Acum 1 oră
Trubadur
Acum 2 ore
T.
Acum 2 ore
Noboby