Vineri,
22.01.2021
Partial Noros
Acum
6°C

Streza. Parintele Streza: Saguna a strans bani pentru catedrala in tot Imperiul!

La Răşinari, la fel ca în fiecare altă comună din judeţ, duminica aceasta la ieşirea din biserică toţi credincioşii au fost rugaţi să doneze bani pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Şi majoritatea au dat.

Săptămâna trecută Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, a decretat mobilizarea generală în judeţul Sibiu pentru strângerea de fonduri pentru construcţia Catedralei Mânturirii Neamului. Părerile au fost împărţite aici: pro şi contra mega-catedralei din Bucureşti. Bani însă, vor da până la urmă atât sibienii cât şi oamenii de la ţară. "Noi o să facem o colectă la ieşirea oamenilor din biserică în zilele de duminică în special, dar şi de sărbători. În funcţie de cât va da fiecare o să tăiem chitanţă pentru bani şi banii îi ducem apoi la Mitropolie, la Sibiu. Nu există un plafon sau o anumită sumă pe care trebuie să o strângă fiecare parohie, ci cât poate să dea toată lumea, nu îi putem constrânge", spune părintele Nicolae Streza, din Răşinari. Anunţul campaniei de strângere de fonduri a fost făcut în urma unie adunări generale la Mitropolia Ardealului. „Am repartizat pentru fiecare protopopiat chitanţierele primite de la Patriarhie. Am prelucrat care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgem împreună. Prima etapă este transmiterea documentelor de la noi la protopopiate, iar mai departe la parohii. A doua etapă, constă în colectarea lunară a sumelor care vor fi strânse. I-am rugat pe părinţii protopopi să transmită rugămintea noastră preoţilor şi credincioşilor de a nu face alte donaţii decât la persoanele autorizate care prezintă pe lângă documentul cu regim special şi legitimaţia că este preot sau epitropul bisericii respective”, a declarat mitropolitul Laurenţiu Streza.
Mai mult decât atât, la Răşinari construcţia catedralei a găsit înţelegere şi sprijin. "Dacă aţi fost în Koln, sau în Dusseldorf, sau în Viena cu siguranţă aţi văzut un dom mare care este reprezentativ pentru acea ţară. Bucureştiul nu are aşa ceva, are doar nişte biserici mici făcute din timpul feudal. Eu sunt de acord că această catedrală, consider că este un bun pentru ţară, pentru neam, tocmai din acest motiv se strâng bani şi la Sibiu. Ca să vă dau un exemplu, cea mai frumoasă construcţie din Sibiu este Catedrala Mitropolitană şi fondurile adunate de Andrei Şaguna ca să o construiască au venit din tot Imperiul, la acea vreme. Şi din Ţara Românească au venit mulţi bani. Ca să vă convingeţi singuri citiţi istoria lui Şaguna şi o să vedeţi că s-au adunat un milion de coroane pentru catedrala de la Sibiu şi banii ăştia s-au adunat în zece ani de zile. Aşa că este normal ce se întâmplă", a mai declarat părintele Nicolae Streza din Răşinari.
 
Costă cât 8 km de autostradă
 
Conform primelor estimări, Catedrala Mântuirii Neamului va costa în jur de 200 de milioane de euro. Construcţia va avea o înălţime de 120 de metri, va fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade pe scara Richter şi va avea o suprafaţă de 38.000 de metri pătraţi.

Comentarii

2 comentarii

liu

Acum 9 ani

cate spiatale s-ar face cu 200 milioane de euro? nu stie nimeni dar e bine si asa cu o biserica care o sa coste 500 milioane pana la final
Raspunde

octogon

Acum 9 ani

spre deosebire de spital unde va trebuie si medicamente inainte de mantuire, la catedrala va mantuie una-doua! Iar o colecta timp de 10 ani ca la Saguna nu intra in discutie, le e frica ca pana atunci dau ortul popii si nu mai pot baga in buzunar destul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus