Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

"Desire is WAR" sau un dialog in imagini despre sexualitate

Într-un context de genul ”don’t ask, don’t tell ”, „Desire is WAR” este o expoziţie-statement şi o formă de activism cultural care îşi propune să provoace o dezbatere în jurul unui anumit tip de dorinţă care aprinde adesea conflicte intense, chiar „războaie“ în familii, grupuri de prieteni, vecini, şcoli, la locul de muncă sau acasă: dorinţa pentru persoane de acelaşi sex. În ciuda progresului evident înregistrat în procesul de secularizare şi negociere a identităţii din societatea românească, moralitatea sexuală rămâne sub dominaţia religiei, a discursului exagerat şi a mitologiilor facile. Chiar dacă gradul de toleranţă faţă de minorităţile sexuale a crescut în ultimii ani, înţelegerea, respectul, şi reala acceptare politică a acestor comunităţi sunt departe de a fi puse în practică. Prin prezentarea unei selecţii de lucrări recente realizate în diverse medii, video, desen, text, sound, ale artiştilor şi muzicienilor Apparatus 22, Muhammad Ali, Ştefan Botez, Katja Eliad, Farid Fairuz, Mikhail Karikis, Matts Leiderstram, Matmos, MEN, Ioana Nemeş, Gyarfas Olah, Karol Radziszewski, Emily Roydson, Ryan Trecartin, care printre altele au abordat consistent şi au examinat topica queer, „Desire is WAR” deschide un spaţiu pentru dezbatere, descoperire şi dialog. Discursul expoziţional surprinde o problematică largă care gravitează în jurul dorinţei pentru persoane de acelaşi sex: dorinţa ca sursă de inspiraţie, lupta pentru dreptul la reprezentare publică şi expresie a comunităţii LGBT, alături de analiza retoricii publice din jurul drepturilor civile, recontextualizarea icoanelor stereotipe heterosexuale din perspectiva queer, aura „teatrală“ a imaginarului queer şi mitologiile asociate. Muzica ocupă un loc distinct în prezentare. Numeroşi muzicieni au folosit muzica pop, dance sau rock împreună cu referinţe culturale şi istorice pentru a accelera recursul la critica politică. Diplay-ul expoziţional, realizat în colaborare cu arhitecta Laura Paraschiv, combate un clişeu conform căruia cultura urbană a comunităţii queer se rezumă la petreceri, promiscuitate şi un lifestyle glamuros. În spaţiul de expunere pot fi consultate diverse materiale despre subiecte queer: reviste, publicaţii, selecţii de muzică. Deschiderea expoziţiei va fi urmată de un performance al lui Farid Fairuz. Vernisajul va avea loc joi, 7 iulie, de la ora 17:00, la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal. Expoziţia rîmâne deschisă până în 31 iulie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus