Joi,
18.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

Si-a fost Vointa! Povestea unei noi mari iubiri

Voința mai are un mic hop de sărit înaintea primei partide din Liga I. Tribunalul sportiv de la Lausanne a anunțat o decizie în cazul echipelor excluse din Liga I exact în ziua în care începe Liga I la fotbal masculin, în 22 iulie. Ce se va întâmpla dacă elvețienii vor răsturna deciziile forurilor românești rămâne o adevărată nebuloasă.

Promovată pe hârtie după două partide de foc cu Săgeata Năvodari, Voința Sibiu așteaptă un simplu semn din partea Tribunalului Sportiv de la Lausanne pentru a intra în lupta cu greii fotbalului românesc. În 22 iulie, TAS va anunța verdictul în cazul celor trei echipe ce au depus contestații, FC Timișoara, Gloria Bistrița și FC Bihor. Extrem de asemănătoare, contestațiile vor fi judecate însă individual, iar în acest moment există posibilitatea ca decizia să fie diferită pentru fiecare echipă. Cea mai ciudată situație s-ar petrece dacă doar constestația Bihorului va fi acceptată. În acest caz, FC Bihor va promova în prima ligă iar CS Mioveni va reveni în liga secundă. Mioveniul a promovat în primul eșalon de pe poziția a III-a în seria B2. Voința a ocupat la final de campionat locul IV în această serie. În cazul în care toate cele trei echipe vor primi aviz favorabil din partea TAS, Sportul, Mioveni și Voința vor juca sezonul următor în liga secundă.

O poveste, de poveste, cu...

Voința Sibiu a fost Cenușăreasa seriei B2 a ligii secunde în sezonul precedent. O echipă nou-promovată, ignorată de granzi cu experiență în prima ligă, Unirea Alba Iulia, FC Bihor, UTA, CS Mioveni sau Petrolul Ploiești, CSU Voința Sibiu a rupt gura târgului în turul de campionat, la propriu. În întreg fotbalul românesc, la finalul turului de campionat doar trei echipe din România aveau un 0 în clasament în dreptul meciurilor pierdute, Ceahlăul, în seria B1 a Ligii a II-a, Poli Timișoara, în prima ligă și... micuța Voință sibiană. Cu un parcurs impecabil, Voința se instalase incredibil pe prima poziție a seriei. Însă previziunile sumbre ale finanțatorului Ioan Hămbășan, de la reunirea lotului, s-au adeverit. Echipă mică, proaspăt promovată în eșalonul secund, Voința a cedat psihic bătălia pentru promovare în returul campionatului. Totul culminând cu meciul de la Slatina, pierdut în deplasare de elevii lui Pelici cu 3-2 după ce au condus cu 2-1. Acela a fost momentul psihologic în care Voința a depus armele. Iar din premiantă la finele turului a pierdut chiar și podiumul la finalul campionatului. De pe locul IV, CSU Voința trăia dilema supraviețuirii în liga secundă. Când a venit urgia în prima ligă.

... final fericit

Cu trei echipe retrogradate în liga secundă, vicecampioana Poli Timișoara, eterna Gloria Bistrița și proaspăt promovata FC Bihor, Voința s-a trezit în mijlocul unui vis. I s-a oferit șansa unei ultime bătălii în tranșeele ligii secunde pentru pasul cel mare spre masa granzilor. O dublă de care pe care cu Săgeata Năvodari, locul III din seria B1 a ligii a II-a.
Primul meci, pe malul mării. În fața unui stadion arhiplin, Pelici a realizat exact ceea ce și-a propus. N-a luat gol. S-a întors la Sibiu cu obiectivul atins, un egal ce aducea decisivul acasă. În fața propriilor suporteri, pe terenul unde s-au realizat atâtea dar unde trebuia așezată, frumos, cireașa de pe tort. Și ce minune a văzut Sibiul. Peste 12 mii de sibieni s-au înghesuit la porțile de intrare ale unui stadion prea mic pentru un meci prea mare, ca să pună umărul la promovarea pe care Sibiul o așteaptă de atâția ani. S-a trecut peste nervi, peste înghesuială, pentru un țel comun. Orice pentru promovare. În teren, luptă surdă, de tranșee. Din care a rezultat un meci ce nu a excelat în faze spectacol, în ofensive furibunde. Un meci calculat perfect de ambii antrenori pentru mijlocul terenului, unde s-a dus adevărata bătălie. Dar valul din tribune a luat pe sus cei 11 „verzi”, i-a așezat în fața porții, iar lupii lui Pelici au confirmat. Au scuturat de două ori plasa și au declanșat o nebunie pe care nu am mai văzut-o de foarte mulți ani. După 90 de minute de joc, gazonul a fost stropit cu șampanie în loc de apă, iar echipa era în Liga I în loc de liga secundă. Ceva ce acum două luni n-ar fi crezut nimeni. Și totuși, unele povești se scriu prea frumos ca să nu aibă și un happy ending.

Ce urmează?

Misiunea imposibilă. Voința este mult în urmă cu pregătirea fizică. Nimeni n-ar fi crezut că s-ar putea ivi o asemenea șansă iar programul jucătorilor era făcut ca pentru liga a II-a. Banca tehnică a Voinței încă nu e bătut în cuie. Convins că „verzii” nu mai au șanse la prima ligă, Alex Pelici a semnat un precontract cu Luceafărul Oradea. Precontract care s-ar putea să fie anulat iar Pelici să rămână alături de jucătorii împreună cu care a realizat această performanță incredibilă. Potrivit presei sportive centrale, Ionel Ganea ar fi o altă variantă pentru banca tehnică. Și vine Steaua. Primul meci al Voinței în Liga I va fi cu Steaua București, care în ciuda faptului că nu a realizat performanțe notabile în ultimii ani în primul eșalon are suficientă experiență și tradiție încât să nu se împiedice de o echipă în degringoladă, cel puțin fizică.


13 mii de ziare. La meci
Turnul Sfatului a pregătit o ediție specială dedicată acestei incredibile echipe pentru meciul disputat săptămâna trecută pe stadionul municipal. Un număr de ziar predominant în verde, care s-a dorit atât un îndemn adresat suporterilor dar și un semn de mulțumire și susținere pentru o echipă mică dar care a adus atâta bucurie sibienilor

Bani de la buget
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a anunțat că Voința va primi din partea administrației locale 300 de mii de lei pentru viitorul sezon. Pe lângă această sumă se adaugă și promisiunea unor investiții în stadionul din Subarini.

Ce urmează Stelei?
După meciul de debut împotriva Stelei, Voința va juca în deplasare cu Astra, acasă cu Târgu Mureș, în deplasare la Mediaș și acasă cu Sportul. Cinci meciuri din care Voința poate spera la puncte, la victorii cu Astra și Sportul și la o răbufnire de orgoliu la Mediaș.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

5 comentarii

dudu

Acum 12 ani

victorie la Astra? mai greu la ce echipa au facut si la jocul prestat in amicale
Raspunde

netgamero

Acum 12 ani

Astra se bate pentru un loc in UEFA, au echipa buna. Daca nu vin jucatori mai buni la vointa, nu cred ca vor lua puncte prea multe in Liga 1. E diferenta mare intre Liga 1 si Liga 2, nu poti spune ca speram la puncte de la Astra in deplasare, Steaua si Medias, sa fim seriosi. Ne ia valul deja??
Raspunde

gazistul1945

Acum 12 ani

heiii !!! alo Sibiul?? alo treziti-va din extaz ... alooo la medias nu au castigat in sezonul trecut nici Steaua nici CFR nici Dinamo nici U cluj nici Timisoara aloo.. reveniti cu picioarele pe pamant ca 3 luati la medias...garantat
Raspunde

alex

Acum 12 ani

foarte interesant...parca asta era rubrica de sport nu de fotbal..si curios..au mai fost ceva evenimente importante in Sibiu saptamana si weekendul care a trecut...respect pentru Vointa...dar nu si pentru reporterii sportivi!
Raspunde

no name

Acum 12 ani

hai ca de celelalte evenimente sa tot vorbit .....merita si fotbalu sa fie la inaltime....nu in fiecare an promoveaza sibiu in liga I.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus