Marţi,
19.10.2021
Partial Noros
Acum
7°C

Universitatea preia un camin nou. Preturile la cazare si cantina ar putea creste

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a început deja în această perioadă pregătirile în cămine pentru noul an universitar. În plus, discuțiile sunt avasante pentru preluarea unui nou cămin, care ar putea aduce o creștere a numărului total de locuri de cazare cu aproape 300 de locuri. Mai multe detalii, ne spune Ramona Todericiu, director în cadrul Direcției Generale Administrative a universității.

Reporter: Ce investiţii majore aveţi vara aceasta?
Ramona Todericiu: Lucrări foarte mari nu facem anul acesta. Nici fondurile nu sunt foarte multe de la buget şi rezervele pe care le avem le ţinem pentru noul an, pentru că nu ştim la ce să ne aşteptăm. Este destul de greu de anticipat.

Rep.: Vă referiţi la numărul de studenţi redus de la admitere?
R. T.: Nu, mă refer fondurile pe care le primim de la buget. Numărul de studenţi nu ne afectează prea mult pentru că numărul locurilor de cazare este acelaşi. Nu o să fie prea mari schimbări aici în viitorul apropiat. Trebuie să vedem ce fonduri vor fi alocate, care va fi avloarea subvenţiei şi aşa mai departe.

Rep.: Înţeleg că vă limitaţi deocamdată la lucările mărunte, întreţinere, zugrăveli...
R. T.: Da, vom face lucrările de întreţinere, vor fi lucrări legate de reparaţiile curente de care avem nevoie, amenajări interioare, pavajele la căminele 1 şi 2, zonele comune vor fi renovate, vor recondiţiona instalaţiile sanitare. Cert este că vara aceasta vom lua la rând toate căminele pe care le avem şi toate camerele în parte şi le vom verifica astfel încât condiţiile să fie ireproşabile. Dar nu avem lucrări foarte mari. În căminul 1 vom schimba pe două nivele mobilierul existent, pentru că nu a fost schimbat, avem tot moblier vechi.

Rep.: Ce perspetive sunt pentru a creşte numărul locurilor de cazare pe care ULBS le are în prezent?
R. T.: Noi sperăm acum, în această perioadă, să mai luăm un cămin. Este vorba despre o a doua clădire a unui grupului școlar. Am început demersurile, am discutat şi cu primăria şi cu toţi factorii implicaţi, şi se pare că suntem pe drumul de cel bun. Sunt şanse mari să îl luăm şi atunci îl vom renova, bine, el numai anul viitor va putea fi gata, dar din punct de vedere al standardelor de cazare el va arăta la fel ca celealte, cu băi în fiecare cameră şi tot ce îi trebuie. De asemenea, finalizăm căminul din cartierul Ştrand şi probabil că în noiembrie sau decembrie anul acesta îl recepţiona. Cam atât putem face pentru că nu au fost fonduri suficiente ca să ne apucăm serios de un cămin nou şi atunci am zis să le aranjăm pe toate foarte bine, să fie ok, şi ne ţinem banii pentru cele două. Repet, contează foarte mult şi ce finanţare vom primi de la buget.

Rep.: Cu cât ar urma să crească numărul total al locurilor de cazare al ULBS?
R. T.: Cel nou din cartierul Ştrand are 35 de camere dar depinde foarte mult dacă vor fi camere cu un pat sau două paturi. Deocamdată intenţionăm ca multe dintre ele să fie doar cu un pat şi să avem probabil cinci apartamente de două camere. Nu ştim exact ce capacitate va avea celălalt cămin pentru care suntem în discuții, pentru că este destul de mare şi ar depăşi 200 de locuri, poate chiar 300 de locuri, dar depinde de cum va fi amenajat, și dacă îl vom lua.

Rep.: Referitor la cazare, studenţii ULBS se pot aştepta la eventuale creşteri ale preţurilor la cazare şi mai departe la cantină?
R. T.: Este posibil, dar nu o creştere semnificativă a tarifelor. Dar, în acelaşi timp, nici nu putem garanta că preţurile nu vor creşte. Calculele noastre încă nu sunt finalizate, ele depind foarte mult de evoluţia preţurilor până în luna septembrie, sunt mulţi factori de luat înseamă pe care acum nu îi cunoaştem. Scopul nostru nu este să creştem tarifele, ci dimpotrivă, să le pătrăm la valorile actuale, dar depinde foarte mult de cum vor ocupa preţurile.

Rep.: Situaţie identică şi la cazare şi a cantină?
R. T.: Da. În acest moment este destul de greu de anticipat. Nici nu ştiu care va fi subvenţia per student, de aceea îmi este foarte greu să spun acum. Chiar dacă tarifele cresc şi creşte şi subvenţia, nu ar fi nicio problemă, nu s-ar simţi, însă nu avem niciun semnal de minister în acest moment. Cel mai probabil vom şti în octombrie. Anul trecut parcă prin noiembrie am aflat, de exemplu, că studenţii străini nu mai beneficiază de subvenţie dublă ci doar 1,5 şi a trebuit să găsim soluţii, să refacem calculele şi aşa mai departe. Deci am avut parte de o surpriză şi sper ca anula cesta să ne ferească.

Rep.: În ultimii ani a crescut foarte mult numărul studenţilor străini care învaţă la ULBS. Dumneavoastră sesizaţi vreo diferenţă între modul în care se comportă aceştia în căminele universităţii şi studenţii români?
R. T.: Da, se vede o diferență. Studenţii străini în primul rând sunt mult mai serioşi. Au mult mai multe probleme financiare şi anumite condiţii pe care le oferim noi ei le găsesc doar la hoteluri de cinci stele în ţările din care provin unii dintre ei. În general, sunt mult mai cuminţi, nu cred că am avut ceva stricat în camerele în care locuiesc aceştia. Nu pot să spun acum că există vreunul dintre ei care să aibă un comportament ieşit din comun sau care iasă în evidenţă. Nu, sunt serioşi, au venit să înveţe şi la asta le stă capul.

Casetă:
Şase cămine şi două cantine

Universitatea "Lucian Blaga" dispune de un număr de 6 cămine şi 2 cantine iar numărul studenţilor cazaţi depaşeşte 1500. Cele șase cămine sunt: căminele 1 șI 2 de pe Bulevardul Victorieri, Căminul de la Liceul Energetic, cel de la Liceul Carol, Căminul IV din Vasile Aaron și Căminul Facultății de Teologie.

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus