Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Baterii pentru entuziasm

Până acum două luni, Sibiul era cel mai urgisit oraş din România. Sportiv vorbind.  Patinatori pe gheaţă care se antrenează pe bitum, rugbyişti care folosesc o rulotă pe post de vestiar, înotători care exersează prin heleştee, baschetbalişti săraci, fotbalişti lipsiţi de şansă. Ce mai, unul dintre puţinele oraşe importante din ţară inexistent în sportul românesc. Pe de altă parte, Mediaşul, oraş mult mai neînsemnat pe hartă, hrăneşte sportul cu bani din resursele statului. Şi sibienii n-au de ce să se ascundă: asta îi roade. Că e normal, că nu e normal, asta e o cu totul altă discuţie. Dacă la fotbal Sibiul n-a contat nicio secundă, în disputa cu Mediaşul, în ultimii 10 ani, la baschet lucrurile stăteau până de curând altfel. Dar s-a schimbat roata şi acolo. Echipa de baschet Gaz Metan Mediaş este singura din campionat care are un buget „cât trebuie”. Dacă trebuie 500 de mii de euro (deşi ăştia sunt doar banii de seminţe), dacă trebuie 1 milion, dacă trebuie 1 milion jumătate, banii ăştia se găsesc oricând. Şi poate chiar mai mult. Problema e următoarea, că de milionul ăla şi jumătate n-au arătat mai nimic. Când ai un buget cât alte două echipe la un loc să termini pe locul IV este un eşec. Iar Cupa României nu mai înseamnă mare lucru. Detest şi am detestat întotdeauna comparaţia baschet-fotbal pentru că sunt două sporturi diferite. Unul e elegant, masculin, viguros, altul e corupt, mizerabil, e mai degrabă cancan. Dar în acest moment, într-un judeţ mic, cu două oraşe ce nu se pot compara ca populaţie cu Bucureşti, Cluj sau Timişoara, comparaţia începe să prindă sens. Prin prisma suporterilor, prin prisma emulaţiei de entuziasm. Şi aici e avantajul Sibiului. Mă aştept să apară momente dificile. În 26 noiembrie, de exemplu, CSU joacă cu BC Târgu Mureş şi tot în aceeaşi zi, Voinţa joacă pe Municipal cu CFR Cluj. Exemple sunt multe iar galeria, într-o mare parte, e aceeaşi. Al şaselea jucător este, în acelaşi timp şi al 12-lea jucător. Şi invers. Se va simţi? N-avem de unde ştii pentru că n-am mai fost în aceeaşi situaţie. Se poate. Sau entuziasmul va acoperi lipsa de bani a ambelor cluburi?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus