Miercuri,
08.02.2023
Innorat
Acum
-6°C

Ofensiva armatei siriene creste numarul mortilor

Armata siriană şi-a continuat ieri noapte ofensiva declanşată duminică, în oraşul Hama.Tancurile au mărşăluit pe străzi, în timp ce musulmanii au încheiat prima zi a lunii sfinte Ramadan, potrivit BBC News. Organizaţiile pentru drepturile omului spun că până acum au fost ucise peste 130 de persoane, cele mai multe dintre ele fiind din Hama, dar şi din Damasc unde s-au intensificat violenţele în ultimele zile. Reacţiile de protest s-au intensificat ieri, la câteva ore după intervenţia armatei siriene la Hama, în urma cărei 100 de persoane şi-au pierdut viaţa. Uniunea Europeană și Statele Unite au calificat evenimentele din orașul sirian drept ”un masacru”. „Violenţele au interveni în preajma Ramadanului şi armata siriană şi forţele de securitate siriene ar trebui să-şi amintească în primul rând, că au datoria de a proteja civilii, şi nu de a-i masacra” a declarat şeful diplomaţiei europene, Catherine Ashton, potrivit BBC. Ammar Qourabi, preşedintele Organizaţiei Naţionale pentru Drepturile Omului, un ONG sirian cu sediul în Cipru, a declarat că atacurile forţelor siriene în mai multe oraşe din ţară s-au soldat, peste 120 de morţi şi zeci de răniţi, dintre care mulţi se află în stare gravă. Qourabi a afirmat că 19 persoane au fost ucise la Deir Ezzor, în estul Siriei, alte şase, la Harak, în sudul ţării, şi una la Boukamal, tot în estul Siriei. Oficialii americani au acuzat guvernul sirian că organizează o adevărată operaţiune armată împotriva propriului popor. Hama a devenit un simbol al luptei împotriva regimului de la Damasc încă din 1982, când o revoltă a Fraţilor Musulmani împotriva regimului condus atunci de preşedintele Hafez al-Assad a fost reprimată violent, iar mai mult de 20.000 de persoane au fost ucise în confruntări. Din iunie, oraşul a fost în mare măsură controlat de către oponenţii politici ai preşedintelui Bashar al-Assad. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, de la declanşarea mişcării de contestare, violenţele s-au soldat cu peste 1.900 de morţi, dintre care mai mult de 1.500 sunt civili.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus