Marţi,
29.11.2022
Cer Senin
Acum
6°C

Jurnalistica + Psihologie + Sociologie = Love

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu va suferi de la începutul noului an universitar o serie de modificări structurale, potrivit unei decizii a Senatului Universității „Lucian Blaga”. Unele facultăți vor fi comasate în departamente, schimbarea fiind bazată pe raţiuni interdisciplinare. În această situație se regăsește și Facultatea de Jurnalistică. Aceasta urmează să fuzioneze, potrivit deciziei Senatului, cu Facultăţile de Psihologie şi de Sociologie într-un singur departament şi anume Departamentul de Ştiinţe Umane. Noul departament va avea din toamnă cel puţin 1500 de studenţi şi 45 de titulari, însă un singur secretariat şi un singur decanat în loc de trei. Primii aleşi vor fi directorii de departament, printr-un concurs ce va avea loc la sfârşitul lunii septembrie.

„Avansare în grad”

Actualul decan al Facultăţii de Jurnalistică, profesorul Ion Dur, susține ideea de comasare a acestor facultăți. Deşi are unele rezerve faţă de cadrul legislativ, Dur consideră noua formulă ca fiind una de bun augur pentru performanţele sibiene în jurnalism, comunicare şi relaţii publice, psihologie si sociologie. „Facultatea de Jurnalistică va suferi o schimbare de statut care îi oferă o avansare în grad. Noul departament va fi astfel unul de elită”, consideră decanul Jurnalisticii. În același timp, Ion Dur consideră că specializările se vor ajuta reciproc și vor provoca ridicarea standardelor şi o mai bună adaptare la nevoile social-culturale. Interferenţa Facultăţii de Jurnalistică cu cea de Psihologie şi cu cea de Sociologie îi va asigura acesteia upgrade-ul interdisciplinar necesar. „Forţa cea mare va fi aceea a departamentului, care va funcţiona după o schemă triunghiulară, şi anume un triunghi echilateral. Noul departament trebuie să fie şi va fi unul organic, cu o forţă mult mai mare decât suma componentelor. Această etapă este una necesară în traseul dezvoltării învăţământului superior românesc. Acum se dă ora eficienţei şi valorile sunt forţate la sincronizare”, spune Dur. Profesorul compară situaţia actuală a învăţământului universitar cu o situaţie economică clasică, semnalată de Karl Marx. Pentru Ion Dur, în învăţământ, după mai bine de 20 de ani de capitalism, funcţionează legea acumulării primitive a capitalului. Instituţiile de învăţământ superior s-au dezvoltat haotic şi cantitatea primează în faţa calităţii. Acum însă e momentul rafinării si concentrării „capitalului acumulat” de învăţământ, fapt ce va duce la filtrarea valorilor de pseudo-valori.  

Alte raţiuni ale restructurării

Comasarea facultăţilor într-una singură mai are însă şi un scop administrativ. Organizarea interioară a respectivelor facultăţi nu a fost întotdeauna cea mai potrivită iar noua măsură promite să o îmbunătăţească. Deşi nu vor fi restructurări de personal, se vor face însă modificări la nivel de funcţii de conducere ce vor aduce economii. Pentru decanul Facultăţii de Jurnalistică, deşi „restructurarea are şi câteva raţiuni de ordin financiar, teza de bază rămâne sporirea calităţii”. O altă raţiune a comasării este aceea că duce la crearea unor organizaţii studenţeşti mult mai puternice care ar putea să ofere corect bursele sociale şi ar preîntâmpina repartizarea lor judicioasă. Se intenţionează ca repartizarea să fie făcută chiar de asociaţiile studenţeşti, care sunt mult mai capabile să observe cazurile sociale reale.
 
Reînvie Filosofia?

Fomula departamentului va aduce şi forţa necesară pentru unele extensii sau pentru noi specializări. Un proiect de viitor al Facultăţii de Jurnalistică şi care se va păstra şi pentru  noua formulă, este resuscitarea Specializării Filosofie, o mai veche dorință a profesorului Ion Dur. Momentan aflată „în moarte clinică”, Filosofia aşteaptă demersurile necesare dar mai ales pe iubitorii de filosofie pentru a apărea din nou pe frontul de luptă al culturii sibiene. Tot într-o perspectivă viitoare, însă cu programare exactă pentru anul 2012, se află înfiinţarea unei Agenţii de Relaţii Publice, care să faciliteze aplicabilitatea formării teoretice din noul departament. Cât despre (re)afilirea Jurnalisticii la Facultatea de Litere, „este o perspectivă ce rămâne la nivel de zvon, alimentată de istoria de început a Facultăţii de Jurnalistică, când aceasta era legată de Litere”, după cum afirmă decanul Facultății de Jurnalistică.


 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

max

Acum 11 ani

Ca de obicei profesorul Dur este duplicitar si fara perspective manageriale. In fapt, in toti acesti ani n-a sadit nimic, ci a risipit ceea ce a realizat regretatul profesor Alexandru Grad. Aceasta reorganizare este o pierdere a identitatii Facultatii de Jurnalistica, care, acum, devine, o anexa a unui departament mamut, iar profesorul Dur a fost inert in tot acest proces. Nu o sa existe vreo agentie de RP, atat timp cat universitatea are un astfel de departament, vorbeste ca sa nu taca. Iar filosofia la Sibiu e un deziderat nerealizabil. Cu cine ?? ?Resursa umana e inexistenta, iar ce se mai gaseste prin cotloanele facultatii, in mare parte, e nepregatita si de impostura. Povesti si false jocuri de imagine.
Raspunde

callas

Acum 11 ani

am tot citit de studenti din Sri Lanka, Coreea, etc la jurnalistica din Sibiu...banuiesc ca vor lua premiul Pulitzer cat de curand.
Raspunde

sib

Acum 11 ani

Se vede valoarea facultatii de jurnalism citindu-i doar pe cei care scriu aici sau la Tribuna, oricum nu conteaza, fiindca nu-i nici o diferenta.
Raspunde

observator

Acum 11 ani

Amice te-ai facut de ras rau de tot adica dur de tot! Toata lumea stie ca imediat ce ai fost numit (nu ales cum te laudai) decan ai distrus sectia de filosofie intrucat nu ai adus niciun profesor de valoare care sa predea. Acest articol de autolauda publicat de Sfanta Marie e o rusine ! Oricum Facultatea de Jurnalistica s-a desfiintat tot datorita tie, amice. Pacat
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus