Sâmbătă,
14.12.2024
Ninsori Usoare
Acum
0°C

S-a incheiat campania de vaccinare antirabica a vulpilor

 

 

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu a încheiat, campania de vaccinare anti-rabică la vulpi ce s-a desfăşurat în perioada 27 mai – 26 iunie 2011, acţiunea fiind organizată la cererea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. 

Potrivit unui comunicat de presă remis de DSVSA Sibiu, campania respectivă se înscris în Programul strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România, conform llegislaţiei în vigoare. În cadrul campaniei din acest an, din cantitatea totală de 1.910.860 doze, cea mai mare parte de aproximativ 1.885.860 doze cu momeli vaccinale a fost distribuită pe cale aeriană, din avion, sub directa organizare şi coordonare a comisiei tehnice din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, iar restul de 25.000 de momeli au fost destinate distribuirii manuale, prin implicarea directă a specialiştiilor din cadrul celor 11 D.S.V.S.A judeţeane. Suprafaţa vizată a fost de 94.293 km2 respectiv în Sibiu în 46 de fonduri de vânătoare cu o suprafaţă de 1.575 km2. Urmează ca în perioada 12 – 30 august 2011, în fondurile de vânătoare în care s-a efectuat imunizarea vulpilor, respectiv, să se efectueze vânători de control, fiind împuşcate câte 5 vulpi / 100 km2,, respectiv 225 capete vulpi. Vulpile împuşcate vor fi transportate la laboratorul de diagnostic din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu, unde vor fi examinate pentru diagnosticul Rabiei.

Controlul efectuat în colaborare cu A.J.V.P.S. Direcţia Silvică judeţeană a fost şi o oportunitate pentru reidentificarea fondurilor de vânătoare (în judeţul Sibiu sunt 46 de fonduri de vânătoare din care 6 sunt administrate de Direcţia Silvică, 9 de A.J.V.P.S. şi 31 fonduri private cu o suprafaţă de 1.575 km2), pentru  stabilirea coordonatelor la fiecare fond de vânătoare, întocmirea hărţilor cu locurile de administrare a momelelor vaccinale şi catagrafia populaţiei de vulpi din mediul silvatic, efectiv estimat la un număr de cca. 1.800 vulpi.

În 2008 a fost emisă Hotărârea de Guvern nr. 55, prin care a fost aprobat programul strategic pentru supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România. Necesitatea emiterii actului normativ respectiv a apărut ca urmare a creşterii numărului de cazuri de rabie în populaţia de vulpi din fondul forestier naţional. Au existat încercări de vaccinare manuală, <>, care au redus incidenţa bolii, însă explozia numărului de vulpi, precum şi renunţarea la vânătorile organizate de vulpi, acestea nemafiind rentabile, au dus la dezvoltarea endemică a rabiei în ţara noastră. Prin Decizia nr.712 din 23 noiembrie 2010, Comisia Europeană a aprobat proiectul înaintat de România, în valoare de 5 milioane de euro, suma necesară vaccinării întregului teritoriu, se mai arată în comunicatul de presă remis de DSVSA Sălaj. Rambursarea din partea Comisiei Europene va fi de 75 la sută, condiţionată de vaccinarea antirabică la vulpi pe întreg teritoriul României. România se află pe locul doi în U.E. privind suma aprobată pentru cofinanţare pentru programul de vaccinare antirabică la vulpi pentru anul 2011, după Polonia, cu 6,5 milioane de euro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

vulpio

Acum 13 ani

sursa foto? ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus