Vineri,
09.12.2022
Parțial Noros
Acum
11°C

Liceul de Arta nu mai are bani pentru salariile profesorilor. Din iulie | Video

Profesorii Liceului de Artă din Sibiu nu şi-au mai primit salariile ce ar fi trebuit încasate în iulie, după ce fondurile alocate instituţiei în acest sens au fost epuizate pe tot anul, din cauza insuficientei finanţări. La o primă vedere, această situaţie a apărut din cauza noilor prevederi legislative, care finanţează instituţiile de învăţământ pe baza unui cost standard/elev. Însă în cazul unui liceu vocaţional precum Liceul de Artă, situaţia este mai complexă, costurile de instruire/educare a unui elev fiind mult mai ridicate decât în restul cazurilor.
„Matematica o poţi preda şi unei clase cu 50 de elevi. Dar nu poţi preda pianul sau vioara unei clase cu 25 – 30 de elevi”, a spus Hermann Gerold, directorul Colegiului Naţional Samuel von Brukenthal.

Consiliul Local Sibiu a instituit o comisie

Situaţia deloc fericită a profesorilor Liceului de Artă din Sibiu a fost discutată în şedinţa Consiliului local de joi după-amiaza, în prezenţa unei delegaţii a dascălilor. Alături de aceştia, însă, nu a fost şi directorul Liceului.
La iniţiativa majorităţii FDGR, a fost instituită o comisie care să analizeze situaţia de la Liceul de artă, cu toate că, din câte se pare, rezolvarea situaţiei stă în deciziile forurilor superioare responsabile cu finanţarea actului de învăţământ, respectiv Ministerul Finanţelor şi cel al Educaţiei. Comisia ar avea, printre altele, şi rolul de a verifica dacă fondurile au fost corect cheltuite până acum. Reprezentanţii FDGR au desemnat-o pe Livia Sava, fostul director al Liceului CFR, să conducă amintita comisie. Livia Sava, însă, a arătat că lucrurile nu s-ar putea rezolva astfel. „Când se doreşte să nu se facă nimic, se face o comisie. Este deja târziu, salariile nu au fost încasate din iunie. Ce putem constata? Că şi-au epuizat toate sumele alocate. Ceea ce ştiu este că şi alte licee din ţară au astfel de greutăţi şi au rezolvat situaţia prin transferul de sume de la alte unităţi şcolare care au făcut economii”, a spus Livia Sava, care a acuzat şi serviciile specializate din cadrul Primăriei Sibiu de faptul că nu au prevenit această situaţie.

În aşteptarea unui semn... de la Bucureşti

Simona Pop, cea care conduce Serviciul public de administrare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din cadrul Primăriei Sibiu, a arătat că astfel de chestiuni de finanţare a salariilor în contextul noilor norme legale nu ţin defel de autorităţile locale. Situaţia în care a ajuns Liceul de Artă a fost, însă, prevăzută, iar Serviciul amintit a făcut demersuri către Inspectoratul Şcolar şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sibiu încă din mai. Fără rezultat. În cursul acestei luni a fost cerută şi intervenţia Ministerului Finanţelor, respectiv a celui al Învăţământului. ”Dacă se caută «ţap ispăşitor» acela e Direcţia Finanţelor”, spune Simona Pop, care a arătat că această instituţie putea dispune transferul unor sume în conturile Liceului de Artă.
„Dacă se doreşte menţinerea şcolilor de artă trebuie un cost standard pe elev mai ridicat”, a fost opinia lui Hermann Gerold.

Profesori nedreptăţiţi

Între aceste discursuri, demersuri şi schimbări legislative, cei care nu mai încasează, lunar, un salariu sunt cei aproximativ 90 de profesori ai Liceului de Artă din Sibiu. „Săptămâna viitoare încep cursurile. Cu ce suflet vor veni aceşti oameni? Să ştiţi că situaţia este dramatică. Sunt oameni care trebuie să îşi plătească taxele şi impozitele, împrumuturile la bancă. Noi, care am avut un procent de promovabilitate la bacalaureat de peste 88% nu ne putem lua salariile, dar în liceele unde procentul a fost de 10%, bani sunt”, a povestit în faţa consilierilor locali unul din cei mai vechi dascăli ai Liceului din Sibiu.


 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

cineva

Acum 11 ani

Nu e vorba doar de profesori, e vorba de toti angajatii liceului, de ce ii compatimim doar pe ei? Ceilalti angajati (personal auxiliar si nedidactic) nu sunt si ei oameni?si cu ce salarii.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus