În următorul an și jumătate, drumul Sibiu – Mediaș – Sighișoara va intra în reabilitare, iar semafoarele vor crea un peisaj apropiat de cel al reabilitării drumului către Brașov, lucrare care a întins mulți ani nervii șoferilor. Deși ”zvonurile” dădeau drept sigură lărgirea drumului la două benzi pe sens cel puțin în zonele de urcare, CNADNR infirmă: se vor evita lucrările care să ducă la exproprieri.
Lucrările de reabilitare ar fi trebuit să înceapă deja, perioada de realizare a proiectului (șase luni) încheindu-se săptămâna trecută. Termenul de finalizare a lucrărilor impus prin contractul semnat între Compania de autostrăzi și drumuri naționale din România (CNADNR) și constructorul austriac Strabag AG este 23 februarie 2013. Pentru cei aproape 80 de km de drum DN 14 care trebuie reabilitați, CNADNR va plăti 162,85 de milioane de lei, fără TVA (aprox. 38,7 milioane de euro), garanția lucrărilor fiind de 24 de luni. Banii sunt împrumutați, în mare parte, de la Banca Europeană de Investiții.
Ce se reabilitează
În urma proiectului realizat de către filiala românească a companiei spaniole Inocsa Ingenieria, zvonurile lansate în județ au fost că drumul va fi lărgit la două benzi pe sens în zonele extravilane sau, cel puțin, vor fi create două benzi la urcare. Nici vorbă de așa ceva, arată cei de la CNADNR. ”Din punct de vedere al geometriei drumului în plan de situație, reabilitarea drumurilor naționale se face pe amplasamentul existent, urmărindu-se evitarea unor dezaxări care să ducă la exproprieri consistente sau cantități de materiale considerabile. În profil longitudinal, corecțiile se fac în corelare cu realizarea pantelor transversale și nu sunt de natură să modifice semnificativ geometria”, se arată într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului de către conducerea CNADNR.
Lucrări mai mari la poduri: 13 vor fi noi
Din cele 23 de poduri aflate pe traseul DN14 între Sibiu și Sighișoara (exceptându-le pe cele din interiorul orașului Mediaș), 13 vor fi reconstruite integral, restul de zece urmând să fie doar reabilitate. Poduri noi vor fi ridicate în locul celor existete la Șura Mare, la Șeica Mare, Axente Sever (doar cel peste valea Plopului), la Copșa Mică (cel peste pârâul Șomandru va avea doar suprastructura nouă), Târnava, Mediaș (cel din apropierea intersecției cu drumul către Buzd), la Ațel (cel peste pârâul Ațel și o scurgere) și la Șaroșu pe Târnave (peste valea Fierului). Pod nou va mai fi amenajat la Dumbrăveni (peste pârâul Valchid), iar în Daneș, județul Mureș, ambele poduri existente vor fi înlocuite cu altele noi. Potrivit celor de la CNADNR, podul peste pârâul Hoghilag, de la Dumbrăveni, va fi demolat. În toate aceste zone este de așteptat ca pentru ridicarea noilor structuri traficul să fie deviat pe rute ocolitoare.
Potrivit celor de la CNADNR, lucrările de reabilitare a drumului vor începe dinspre Sibiu către Mediaș. Între Sibiu și Mediaș lucrările de reabilitare vor acoperi 47,5 km, iar între Mediaș și Sighișoara, 31,9 km.
Casetă tehnică
Contract reabilitare DN14 – 162.857.641,27 lei, fără TVA
Data de începere: 23 februarie 2011
Perioada de implementare: 24 luni (23 februarie 2013)
Constructor: Strabag AG, Austria
Proiectant: Inocsa Ingeneria S.L., Madrid, sucursala București
Consultant: SPEA Ingegneria Europea S.pA.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Șura Mare , Copșa Mică , Turnul Sfatului , Axente Sever , Banca Europeană , Șeica Mare , Între Sibiu , Ingegneria Europea , Inocsa Ingeneria , Inocsa Ingenieria
Vizualizari: 289
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Alex
Acum 11 ore
Borat Sagdiyev
Acum 11 ore
Sibianul turmentat
Acum 12 ore
Mika
Acum 12 ore
Kokos