Marţi,
07.02.2023
Partial Noros
Acum
-12°C

Ocoliti drumul catre Sighisoara, via Medias: intra in lucrari

În următorul an și jumătate, drumul Sibiu – Mediaș – Sighișoara va intra în reabilitare, iar semafoarele vor crea un peisaj apropiat de cel al reabilitării drumului către Brașov, lucrare care a întins mulți ani nervii șoferilor. Deși ”zvonurile” dădeau drept sigură lărgirea drumului la două benzi pe sens cel puțin în zonele de urcare, CNADNR infirmă: se vor evita lucrările care să ducă la exproprieri.

Lucrările de reabilitare ar fi trebuit să înceapă deja, perioada de realizare a proiectului (șase luni) încheindu-se săptămâna trecută. Termenul de finalizare a lucrărilor impus prin contractul semnat între Compania de autostrăzi și drumuri naționale din România (CNADNR) și constructorul austriac Strabag AG este 23 februarie 2013. Pentru cei aproape 80 de km de drum DN 14 care trebuie reabilitați, CNADNR va plăti 162,85 de milioane de lei, fără TVA (aprox. 38,7 milioane de euro), garanția lucrărilor fiind de 24 de luni. Banii sunt împrumutați, în mare parte, de la Banca Europeană de Investiții.

Ce se reabilitează

În urma proiectului realizat de către filiala românească a companiei spaniole Inocsa Ingenieria, zvonurile lansate în județ au fost că drumul va fi lărgit la două benzi pe sens în zonele extravilane sau, cel puțin, vor fi create două benzi la urcare. Nici vorbă de așa ceva, arată cei de la CNADNR. ”Din punct de vedere al geometriei drumului în plan de situație, reabilitarea drumurilor naționale se face pe amplasamentul existent, urmărindu-se evitarea unor dezaxări care să ducă la exproprieri consistente sau cantități de materiale considerabile. În profil longitudinal, corecțiile se fac în corelare cu realizarea pantelor transversale și nu sunt de natură să modifice semnificativ geometria”, se arată într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului de către conducerea CNADNR.

Lucrări mai mari la poduri: 13 vor fi noi

Din cele 23 de poduri aflate pe traseul DN14 între Sibiu și Sighișoara (exceptându-le pe cele din interiorul orașului Mediaș), 13 vor fi reconstruite integral, restul de zece urmând să fie doar reabilitate. Poduri noi vor fi ridicate în locul celor existete la Șura Mare, la Șeica Mare, Axente Sever (doar cel peste valea Plopului), la Copșa Mică (cel peste pârâul Șomandru va avea doar suprastructura nouă), Târnava, Mediaș (cel din apropierea intersecției cu drumul către Buzd), la Ațel (cel peste pârâul Ațel și o scurgere) și la Șaroșu pe Târnave (peste valea Fierului). Pod nou va mai fi amenajat la Dumbrăveni (peste pârâul Valchid), iar în Daneș, județul Mureș, ambele poduri existente vor fi înlocuite cu altele noi. Potrivit celor de la CNADNR, podul peste pârâul Hoghilag, de la Dumbrăveni, va fi demolat. În toate aceste zone este de așteptat ca pentru ridicarea noilor structuri traficul să fie deviat pe rute ocolitoare.

Potrivit celor de la CNADNR, lucrările de reabilitare a drumului vor începe dinspre Sibiu către Mediaș. Între Sibiu și Mediaș lucrările de reabilitare vor acoperi 47,5 km, iar între Mediaș și Sighișoara, 31,9 km.

Casetă tehnică

Contract reabilitare DN14 – 162.857.641,27 lei, fără TVA

Data de începere: 23 februarie 2011

Perioada de implementare: 24 luni (23 februarie 2013)

Constructor: Strabag AG, Austria

Proiectant: Inocsa Ingeneria S.L., Madrid, sucursala București

Consultant: SPEA Ingegneria Europea S.pA.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

me

Acum 11 ani

dar podul de la veseud nu se face? ala arata jalnic.
Raspunde

acelasi ***

Acum 11 ani

ca si la drumul spre brasov: de banii pe 2 reabilitari dintr-astea, se facea un drum pe langa localitati. Asa ramaneau carutele si tractoarele pe drumul vechi, iar cel nou s-ar folosi pt transit. Dar de ce sa gandim, cand sunt banii prostului de contribuabil in joc?
Raspunde

ion

Acum 11 ani

iohanis si botesh au comision de la strabag pt lozul asta mare. As fi curios ce procent ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus