Vineri,
27.01.2023
Innorat
Acum
-0°C

Pensionari – Guvern 1 - 0

Aproximativ 100 de sibieni sunt la un pas să câștige definitiv în instanță procesul intentat Casei de Asigurări, în urma unei decizii a Guvernului Boc. CAS Sibiu a emis 4.029 de somații și titluri executorii, pentru sumele pe care sibienii ar fi trebuit să le plătească la Fondul unic al asigurărilor sociale de sănătate, în urma realizării de venituri impozabile. Decizia Casei a venit în urma ”cursei” guvernului de a găsi noi surse de venit la bugetul de stat. În urma deciziei, pentru veniturile obţinute în ultimii cinci ani din cedarea folosinţei bunurilor au primit somaţii 1.323 de sibieni, iar cei impozitaţi pentru că „au lucrat pe PFA” sunt în număr de 2.091. În rest, lista este vastă: dividende - 272, drepturi de proprietate intelectuală – 47, convenţii – 283, dobânzi – 13.

Avocatul Horațiu Marin a reprezentat în instanță aproximativ 100 de pensionari care, la finele anului trecut, au primit somații de executare din partea Casei județene de asigurări de sănătate, pentru sume care depășeau, în majoritatea cazurilor 1.500 de lei.

Aproape toate procesele au fost câștigate atât la Judecătoria Sibiu, cât și la recursul promovat ulterior la Tribunalul Sibiu. ”Este încă o dovadă a neputinței acestui Guvern de a aplica măsurile corect. Spre fericirea pensionarilor, care s-au adresat astfel instanței și au avut câștig de cauză. Cu primul proces a fost mai greu”, spune avocatul Horațiu Marin. Prin procesele în care el a reprezentat gratuit pensionarii, aceștia au câștigat anularea somațiilor și a titlurilor executorii emise de CJAS Sibiu. ”Rămâne ca de acum încolo, Casa să aplice corect legea”, adaugă Marin.

În practică, prin aceste procese câștigate, pensionarii scapă de plata obligațiilor calculate de CJAS aferent anului 2005, pentru că termenul de prescriere de cinci ani s-a împlinit. CAS Sibiu mai are o singură cale de atac: recursul la Tribunal.

În graba transmiterii somaţilor, cei de la CAS Sibiu au galopat printre hârtiile trimise la grămadă prin Poştă. Astfel, nu puţini sunt sibienii care au primit pe numele părinţilor titluri executorii. Este cazul unei pensionare decedată în vara lui 2009. Pentru ea, cei de la CAS au trimis o somaţie de plată însoţită de titlu executoriu, pentru suma totală de 1.192 de lei. Somaţia transmisă femeii decedate scrie, de exemplu, că pe 2006 ar fi trebuit să plătească o contribuţie de 158 de lei. La aceasta, se adaugă majorări de 267 de lei şi penalităţi de 23 de lei. Pe 2007, suma de plătit era de 85 de lei. Săltată serios de majorări de 113 lei şi penalităţi de 13 lei. „Dacă în termen de 15 zile de la primirea prezentei somaţii nu veţi achita sumele menţionate pentru care termenul legal de plată a expirat sau nu veţi face dovada stingerii acestora, în baza prevederilor (...), se va proceda la continuarea măsurilor de executare silită”, mai scrie în somaţia trimisă femeii decedate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus