Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Noul ghid de finantare a proiectelor culturale in 2012: gasiti Barocul

Casa de cultură a municipiului Sibiu a publicat Ghidul de finanţare a proiectelor ce vor fi incluse în Agenda culturală 2012 a oraşului, adică vor primi cofinanţare din bugetul local. Spre diferenţă de anii trecuţi, operatorii culturali vor regăsi în documentaţie şi o Anexă nr. 9, care anunţă Tema anuală a proiectelor culturale din 2012: barocul.
„Obiectivul specific al proiectului este implementarea pe plan naţional a programului de promovare a principalelor produse turistice ale oraşului Sibiu, sub denumirea generică „Sibiu Baroc Update”. Strategia de marketing a proiectului îşi propune să dezvolte instrumente pentru promovarea principalelor resurse turistice, folosind agenda culturală a oraşului ca avantaj competitiv”, se anunţă în amintita Anexă nr. 9.

Publicul ţintă: 25 – 45 de ani

Anexa Ghidului de finanţare prezintă doar la modul general filosofia tematicii de anul viitor, lăsând la priceperea operatorilor culturali să abordeze teme şi subiecte adecvate. „Tema identificată, ca având cel mai puternic element inovator, cel mai puternic potenţial de exploatare creativă dar în acelaşi timp profund legată de personalitatea locului, este Barocul. Ca un element adiţional, pentru a veni în întâmpinarea publicului ţintă (public adult, 25-45 ani) precum şi pentru a da o tentă contemporană acestei direcţii, formularea completă a temei este SIBIU: BAROC UPDATE. Scopul acestei teme este de a crea un portofoliul coerent de evenimente apt să devină resursă turistică, îmbinat în mod intim şi capabil să pună în valoare patrimoniul cultural şi arhitectural al oraşului. Operatorii culturali, prin mijloacele specifice fiecărei arii tematice căreia se adresează, vor putea să exploateze în mod creativ curentul baroc şi să exploreze teme legate de acesta, inclusiv în formele sale moderne şi contemporane”, se mai arată în documentul emis de Casa de cultură a Sibiului.

Reclamă în toată ţara

Prin proiectul Sibiu: Baroc Update, administraţia locală va primi puţin peste un milion de lei pentru activităţi de informare şi publicitate, al căror scop este, altfel spus, să facă reclamă Sibiului. Din aceşti bani, mai bine de 650.000 de lei reprezintă fonduri nerambursabile, alocate Sibiului prin intermediul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013.
În cadrul proiectului vor fi tipărite aproape 40.000 de broşuri, 3.000 de flyere, vor fi produse 3.000 de DVD-uri de promovare, va fi creată o pagină de web dedicată acestui proiect cu trimitere din pagina de turism a oraşului – www.turism.sibiu.ro – şi va fi creată o pagină specială a proiectului pe reţeaua de socializare Facebook. Pentru promovarea proiectului în spaţiile exterioare şi interioare vor fi realizate bannere şi panouri.

Cine poate primi bani

Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, este foarte posibil ca pentru Agenda culturală a Sibiului în 2012 să fie alocate sume mai mari decât anul acesta, când valoarea totală a fost de 3,5 milioane de lei, Pot primi bani pentru evenimente culturale persoane fizice autorizate care desfăşoară activităţi culturale, persoane juridice din aceeaşi arie a culturii sau instituţiile publice şi cultele religioase.
Pentru anul viitor au fost stabilite nouă arii tematice eligibile: Artele spectacolului, Muzică, Patrimoniu, Film, foto, multimedia, Literatură, Mobilitate, Arhitectură, Arte vizuale şi Interdisciplinar, cu precizarea că un proiect depus trebuie încadrat într-o singură arie tematică.
Cofinanţarea nerambursabilă din partea Consiliului Local trebuie însoţită de o contribuţie din paretea beneficiarului de minim 20% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile estimate ale proiectului, se arată în Ghidul emis de Casa de cultură a municipiului Sibiu.
Proiectele depuse spre finanţare vor fi analizate de o comisie formată dintr-un reprezentant al Casei de cultură a municipiului Sibiu, un specialist în domeniul managementului proiectelor, reprezentant al aparatului de specialitate a Primarului Municipiului Sibiu şi un specialist din cadrul Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, protecţie socială, sportive, de agrement şi tineret, reprezentant al Consiliului Local Sibiu. Alături de aceştia vor mai lucra la evaluare patru specialişti cu o experienţă de minim trei ani de practică în domeniul culturii, cu domiciliul în oraşul Sibiu.

Cum se împarte punctajul maxim de 100 de puncte

Potrivit criteriilor de notare a proiectelor, 15 puncte sunt acordate calităţii proiectelor în funcţie de originalitatea subiectului (5) şi factorul de excelenţă culturală - artişti, personalităţi, evenimente, invitaţi, rezultate (10).
Pentru relevanţa proiectului sunt alocate maxim 40 de puncte, criteriile punctând „relevanţa proiectului pentru contextul cultural local al anului”, pe de o parte, şi „capacitatea proiectului de a acţiona ca şi catalizator al dezvoltării oraşului, de a consolida identitatea şi imaginea locului şi de a exploata potenţialul turistic al acestuia”, de celalată parte.
Fezabilitatea proiectului cultural (15 puncte) cuantifică experienţa managerială şi metodologia propusă. Pentru audienţa proiectului şi capacitatea de a fi continuat sunt rezervate alte maxim 15 puncte, la fel şi pentru capitolul Buget.

Vezi restul criteriilor din Ghidul de de finanţare aici


 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus