Vineri,
03.02.2023
Parțial Noros
Acum
3°C

Sprijinim economia locală: Primăria Sibiu instituie o taxă specială pentru terase care înlocuiește taxa plătită pentru ocuparea domeniului public

Sprijinim economia locală: Primăria Sibiu instituie o taxă specială pentru terase care înlocuiește taxa plătită pentru ocuparea domeniului public

În ședința ordinară a Consiliului Local Sibiu din 28 mai, primarul Astrid Fodor va propune înlocuirea taxei de ocupare a domeniului public pentru terase cu o taxă specială pentru amplasarea teraselor.

“Pentru a încuraja și susține mediul de afaceri local, Primăria Sibiu continuă să adopte măsuri care să genereze efecte pozitive pe termen lung asupra dezvoltării economice a Sibiului. Terasele fac parte din farmecul Sibiului, atât pentru sibienii care își petrec timpul liber în centru, cât și pentru turiștii care vizitează orașul, reprezentând un pilon important în turismul local. Acesta este unul dintre motivele pentru care am extins pietonalul din centrul istoric și vom continua să eliberăm de mașini noi zone, făcând loc Sibiului frumos, inclusiv acestor terase. În sensul sprijinirii proprietarilor acestor structuri, voi propune Consiliului Local înlocuirea taxei de ocupare a domeniului public cu o taxă specială de amplasare a teraselor. Am ales această variantă deoarece terasele sunt amplasate pe domeniul public aproape pe tot parcursul anului și, de aceea, se pot încadra în altă categorie decât ocuparea temporară a domeniului public.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)
foto Primaria Sibiu foto Primaria Sibiu

Taxa specială ar urma să se aplice proprietarilor de hoteluri care includ restaurante, restaurantelor, cafenelelor și barurilor care doresc amplasarea de terase pe domeniul public. În acest an dificil, cuantumul taxei a fost stabilit la o valoare modică, de 0,5 lei/mp/zi.

Dacă este aprobată de Consiliul Local, noua taxă va fi percepută începând din luna iunie. O facilitate oferită operatorilor în acest context dificil se referă la modalitatea de plată a taxei. Dacă înainte aceasta trebuia achitată în avans pentru a obține avizul de ocupare a domeniului public, anul acesta, taxa specială pentru amplasarea teraselor va putea fi plătită până la finalul perioadei de valabilitate a avizului emis, dând astfel timp operatorilor să înceapă să încaseze după redeschidere.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

9 comentarii

R

Acum 2 ani

Tosusi care e beneficiul "pentru sibienii care își petrec timpul liber în centru" daca reduceti taxa de ocupare a domeniului public si mariti suprafata ocupata? Se va vedea asta si in preturi? Vor folosi terasele mai multe produse locale ca pana acum? Mi se pare un sprijin strict pentru proprietarii teraselor si nimic mai mult.
Raspunde

Hemingstein

Acum 2 ani

Chiriile sunt foarte mari în centru. Prețurile sunt așijderea. Restaurantele din centru nu mai au parte de turiști străini anul acesta. Peste aspectul ăsta ai trecut cu vederea. Nici măcar localnicii n-o să se omoare cu ieșitul în centru. Eu nu văd cum vor ieși pe profit în următoarele 12 luni. 100% vor ieși în pierdere anul ăsta. Și cu toate astea tu vrei reduceri, că ai impresia că au de unde. Știu, sunt prețuri mari în centru, dar de multe ori nu dăm vina pe cine trebuie: pe proprietarii care pretind chiriile nesimțit de mari, care duc la prețurile astea. Să fim clari, mulți vor da faliment. Criza economică e inevitabilă.
Raspunde

Elisa

Acum 2 ani

Tot taxa e cea care ramane inaite de toate!
Raspunde

rammstein

Acum 2 ani

genial!!..cum dracu' nu ne-am gandit..0,5lei/mp/zi.. pentru clienti e dezastru..!!..pai daca terasa are 100 de mp,el plateste 50 de lei/zi la stat!!..sa luam ca terasa are forma de patrat cu latura de 10 metrii.. in suprafata asta poate intra 16 mese cu doua locuri la distante egale de 2 metrii..deci pot fi simultan 32 de persoane !!..acum 50/32=1,5625 lei pe loc...+ tva +1,86 lei!!..ei ce-o sa zice si cu asta ce-am facut!!..daca o cafea costa 8 lei ,acum va costa aprope 10 lei +tva!!..daca iei o bere 8lei + 1,96lei,..si asa la fiecare sortiment...!!aceasta taxa e in functie de zona !!..daca iei o pizza ,o bere si-o cafea.te costa 36 de lei,acum te va costa 52,36 lei...deci vei da aproape 16 in plus!!!...jidaneasca treaba..
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Erlkonig

Acum 2 ani

ai o fractură de logică. în loc. să adaugi 0.5 lei la ce e acum, trebuia să reduci ce e acum la 0.5 lei. ia refă calculele. Dincolo de calcule, ai bani și vrei acolo stai, dacă nu, cauți altceva.
Raspunde

Alo? Citim și noi ceva?

Acum 2 ani

Actuala taxă de ocupare a domeniului public este de 2 lei/mp/zi. O reducere de 75%, la valoarea de 0.5 bani/mp/zi nu ar trebui să aducă creșteri de prețuri, poate doar măsurile de distanțare socială impuse de Guvern, sau decât dacă proprietarii de terase doresc să rămână nesimțiți și să vândă în continuare limonadă revigorată cu 15 lei, pentru a înregistra iar profiturile de anul trecut(a se consulta https://www.mfinante.gov.ro/infocodfiscal.html) iar voi consumatorii, nu aveți decât să îi ajutați cu un review pe google, o reclamă pentru diferența de bani sau să veniți cu o limonadă de acasă. Și la Twenty au pizza, limonadă și ce mai vreți, dar nu plătești fița de a-ți bate soarele pe față în Piața Mare, și nici nr de like-uri pe care le iei când îți etalezi ochelarii cu Turnul Sfatului în spate. Reia Logica din clasa a 9-a-ELEMENTE DE LOGICÃ FORMALÃ !
Raspunde

Victor

Acum 2 ani

Un pahar cu bere tot 12 lei va costa,cafea 10 lei, pizza 30 lei.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Era necesară încurajatoarea cererii de amplasare a teraselor ; toți patronii voiau sa le închidă înainte de s fi deschise ; odată deschise sunt msi mult neocupate și nu aduc decât pierderi .
Raspunde

McD

Acum 2 ani

Standurile de suveniruri din piata mica platesc in medie o chirie licitata (deoarece s-a impus prin licitatie taxarea acelor spatii de pe domeniul public) , incepand cu 7 - 18,5 lei/mp/zi, acolo nu s-a oferit pana in acest moment nicio forma de reduceri a taxei sau vre-un sprijin de orice fel din partea autoritatilor locale, acolo nu dai 8 lei/cafea si / sau 10 lei / bere (si nu iti lasa nimeni bacsisi, eventual mai vor si reduceri la reduceri unii turisti care au impresia ca acele produse cad gratis din cer) ca nu ai voie sa vinzi aceste produse, acolo nu faci poate nici 1% din banii care i face o terasa intr-o singura zi....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus