Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Exemple, modele, idealuri

Când sunt prea aproape de cotidianul nostru, evenimentele tind să-și estompeze portanța reală și nici noi nu prea avem timp să remarcăm bătaia lungă a unor întâmplări aflate din presă… De altfel, astăzi există pe-aici deja două categorii distincte de oameni – cei care au o experiență suficient de îndelungată în a cântări evenimentele și manipularea politică și cei care nu și-au acumulat acest bagaj sau sunt prea tineri. Sociologii din multe țări au concluzionat, după experiența comunistă, că una dintre consecințele acestei perioade, pentru populația afectată, este infantilizarea/deresponsabilizarea individului, devenit un subiect ușor manipulabil - de către stat sau de către oricine are influență suficientă prin mass-media.
Noi, de-aicea, am crezut că asta nu se poate întâmpla în țări dezvoltate economic și politic. Analizele recentelor revolte urbane din Marea Britanie, tind spre același tip de concluzii: politica greșită a statului poate duce la de-responsabilizarea majorității cetățenilor, mai ales a celor imigrați recent și neintegrați social. Sociologii arată cum, după perioada reglementărilor foarte stricte și binevenite ale guvernului Margaret Thatcher, au urmat o serie de guverne de stânga (laburiste), care au obligat statul să preia sarcinile familiei (nenumăratele mame-adolescente, un fenomen de masă în babilonul britanic, cu tați tineri semi-analfabeți), au inițiat experimentele „multiculturale” în școlile de toate gradele, au silit poliția să nu „asuprească” pe imigranți, pe non-creștini etc. etc. Toată această halucinantă politică sinucigașă (vezi cazul Oslo…) a ținut nu mai mult de un deceniu şi jumătate!
La noi, în România, dreapta n-a mai fost la putere de dinainte de război! Te îngrozești – opt decenii de politici greșite social, demografic, educațional, nemaivorbind despre gafele monumentale în economie! Deci, ceea ce urmează la noi va fi foarte grav, deși cei pe care îi alegem să rezolve ceva se fac că nu observă prăpastia…
Iar factorul cel mai important de influențare – mijloacele de comunicare în masă – pune benzină pe foc: aproape tot ce se transmite pe unde, prin cabluri, plus imensul gunoi de pe internet, revarsă către public (indiferent de vârstă) un torent de exemple inverse, de modele de cea mai joasă speță, de false idealuri sau chiar rău intenționate ținte de viață! Se părea la un moment dat că noile mijloace de comunicare, inclusiv internetul, ar aduce posibilitatea de a dezbate și educa publicul - interactiv, nu-i așa? De fapt, s-a ajuns la o dezbatere exclusiv prin canale mediate (foarte rar direct, în mijlocul oamenilor) și deci totul s-a transformat într-un vacarm de discursuri, expuneri unilaterale de păreri, logoree maniacală – chiar când sunt mai mulți „invitați”, nimeni nu-l ascultă pe celălalt, fiecare își debitează discursul și publicul rămâne la fel de încurcat ca la început…
Cred că ați putut lesne observa din peisajul „mediatic” românesc, cum peste 90% din exemplele prezentate sunt din aria negativă: accidente, nu realizări normale și mici succese ale comunității / tragedia celor ce pică a n-a oară un examen obișnuit, nu viața elevilor normali și a celor care iau examenele cu peste nota 9 / sex patologic, nu povestea de viață a celor ce aniversează 50 sau 60 de ani de viață împreună, cu o familie numeroasă alături / bocetele celor inundați în fiecare an, nu felul în care o vecinătate s-a gospodărit și a asigurat satul contra calamităților / furtunile de nisip care ajung până în centrul Craiovei, nu felul în care Regele Ferdinand I a condus împăduririle în sudul Doljului, acum peste 100 de ani ( perdele forestiere tăiate sălbatic după 1990 de către o populație ignorantă din acea zonă…). Lucrurile astea se acumulează, organismul social, care este ceva mai mult decât suma indivizilor, ajunge să nu mai poată înghiți și mesteca atâta gunoi informațional! Mai ales când e condimentat cu păcăleli și false soluții politice…
Dintr-o declarație cu totul specială a Sinodului Bisericii Ortodoxe grecești de anul trecut, am reținut analiza foarte lucidă și aspră a părinților asupra greșelilor grave ale politicienilor greci, ale populației (vestită pentru evaziunea fiscală colosală…), dar și a bisericii în ansamblu – care toate au dus țara pe marginea abisului financiar! Sigur, este puțin târziu, dar e meritoriu pentru conducerea acestei biserici, majoritare acolo. Așteptăm și altele asemenea!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

cadrilater

Acum 12 ani

nu cred ca o dreapta puternica ar putea contracara viciile educatiei mass-media, a societatii de consum de epoca noua; ar putea poate tine strainii departe de Romania ( si asa sunt de neglijat) dar nu tiganii care sunt din ce in ce mai multi si sunt acasa la ei. Societatea romana a facut, inainte de a progresa, doi-trei- pasi inapoi. Solutia nu vine printr-o orientare politica ci printr-o educatie sociala care deocamdata lipseste cu desavarsire.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus