Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Magistratii au decis incetarea procesului FNI in care era judecata si Ioana Maria Vlas

Magistraţii Tribunalului Sibiu au decis, joi, încetarea procesului penal în care Ioana Maria Vlas şi alte persoane sunt judecate pentru păgubirea investitorilor FNI din judeţul Sibiu, acceptând motivul invocat de inculpaţi care au susţinut că au mai fost judecaţi o dată pentru această faptă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de reprezentanţii Tribunalului Sibiu, magistraţii s-au pronunţat cu privire la excepţia autorităţii de lucru judecat, invocată la ultimul termen de către apărătorii tuturor inculpaţilor din acest dosar, printre care şi Ioana Maria Vlas, transmite corespondentul Mediafax.
"În legătură cu dosarul nr. 1509/85/2011, cunoscut opiniei publice sub numele de «Dosarul FNI», Tribunalul Sibiu s-a pronunţat asupra excepţiei autorităţii de lucru judecat invocată, în sensul admiterii acesteia. Astfel, încetează procesul penal pornit împotriva inculpaţilor", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, încetează urmărirea penală pentru înşelăciune a Ioanei Maria Vlas, a lui Marian Petrescu şi a Mihaelei Sima, dar şi urmărirea penală pentru complicitate la înşelăciune a lui Marius Andrei, Gavril Bătrân, Ioan Diţă, Mircea Ianculescu Muscel Ionescu şi Mircea Costescu.
De asemenea, încetează urmărirea penală pentru complicitate la înşelăciune a lui Gheorghe Negură, "ca urmare a decesului inculpatului".
Potrivit reprezenzanţilor Tribunalului Sibiu, în cauză au fost menţinute măsurile asiguratorii dispuse asupra bunurilor imobile şi mobile.
Sentinţa pronunţată de magistraţii sibieni nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Alba Iulia.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Sibiu, Cornelia Prundaru, cei peste cinci mii de sibieni păgubiţi de către reprezentanţii FNI se pot îndrepta împotriva acestora pe cale civilă, deoarece procesul penal, cel puţin la Sibiu, s-a încheiat.
La termenul din 29 august, inculpaţii din dosarul FNI au invocat excepţia autorităţii de lucru judecat, astfel că magistraţii au stabilit un nou termen, până la care să decidă dacă procesul va continua sau nu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Sibiu, judecătorul Laura Popa, practic, inculpaţii au invocat faptul că au mai fost o dată judecaţi în această cauză, chiar dacă nu şi pentru plângerile investitorilor FNI din judeţul Sibiu.
Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Sibiu în 22 martie, instanţa fiind sesizată prin rechizitoriul întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia.
Ioana Maria Vlas, fostul preşedinte al SOV Invest, a fost trimisă în judecată, în martie 2011, alături de alte opt persoane, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru păgubirea a peste 5.300 de foşti investitori la Fondul Naţional de Investiţii (FNI).
Alături de aceasta, procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Alba i-au deferit justiţiei şi pe Marian Petrescu, preşedinte-director general al SOV Invest, şi Mihaela Sima, director economic al societăţii.
Cei trei, în cazul cărora procurorii notează că au antecedente penale, sunt acuzaţi de înşelăciune în formă continuată la adresa a 5.363 de părţi vătămate.
Alături de aceştia, au fost trimişi în judecată în acest dosar Marius Andrei, cenzor extern independent al SOV Invest, Gavril Bătrân, membru al Consiliului de Administraţie al societăţii, Ioan Diţă, membru al CA al SOV Invest, Gheorghe Negură, membru al Consiliului de Încredere, organism de reprezentare al FNI în raporturile cu SOV Invest, Mircea Ianculescu, Muscel Ionescu, Mircea Costescu, membri ai Consiliului de Încredere, toţi cu antecedente penale, acuzaţi de complicitate la înşelăciune în formă continuată, faptă comisă în dauna a 5.363 părţi vătămate, investitori FNI.
Faptele pentru care cele nouă persoane au fost cercetate şi trimise în judecată în acest nou dosar au la bază plângerile investitorilor FNI cu domiciliul în municipiul Sibiu, fiind introduse la organe judiciare de pe această zonă, respectiv fapte de înşelăciune comise în dauna unui număr de 5.363 părţi vătămate, arătau procurorii DNA.
Potrivit procurorilor, faptele respective constituie acte materiale din conţinutul aceleiaşi infracţiuni de înşelăciune pentru care cele nouă persoane au fost judecate şi condamnate definitiv în cursul anului 2009, într-o altă cauză, privind activitatea Fondului Naţional de Investiţii.
DNA arăta că aceste plângeri au rămas în nelucrare la Parchetul Tribunalului Sibiu un interval de timp îndelungat, fiind declinate la 6 martie 2008 la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru continuarea cercetărilor, având în vedere modificările legislative intervenite privind competenţa de soluţionare.
Potrivit DNA, în calitatea sa de preşedinte-director general la SC SOV Invest SA (societatea de administrare a Fondului Naţional de Investiţii), inculpata Ioana Maria Vlas, în perioada august 1998 - decembrie 1999, ar fi indus şi menţinut în eroare investitorii FNI, prin aprobarea unui prospect de ofertă publică necorespunzătoare realităţii ca urmare a falsificării datelor reale privind situaţia financiară a FNI.
Datele falsificate au fost raportate la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi au fost folosite la publicitatea privind avantajele investiţiilor în FNI, ceea ce a condus la prejudicierea patrimonială a investitorilor FNI.
La rândul său, notau anchetatorii, în perioada 1996 - iunie 1998, în calitate de preşedinte-director general al SOV Invest, Marian Petrescu a raportat, atât la CNVM cât şi investitorilor FNI, date false, respectiv structura de portofoliu, numărul unităţilor de fond aflate în circulaţie şi valoarea acestora, precum şi nivelul lichidităţilor, "contribuind la inducerea în eroare a investitorilor cu privire la situaţia financiară reală a FNI".
Rapoartele fictive către CNVM au fost întocmite în perioada 1997 - ianuarie 2000 de către Mihaela Sima, în calitatea sa de director economic al SOV Invest, mai scriau anchetatorii, care arătau că rapoartele pe anii 1998-1999 au fost întocmite cu ajutorul lui Marius Andrei, care, în calitate de cenzor extern independent al SOV Invest, atestat de CNVM, a certificat aspecte nereale privind situaţia şi evoluţia FNI.
La rândul său, Gavril Bătrân, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al SOV Invest, în perioada decembrie 1997 - 25 mai 2000, şi de preşedinte-director general al SOV Invest, în perioada decembrie 1999 - ianuarie 2000, a semnat raportări către CNVM cu date nereale.
De asemenea, mai arătau anchetatorii, în perioada 16 decembrie 1997 - 25 mai 2002, Ioan Diţă, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al SOV Invest, a raportat la CNVM date nereale privind activitatea societăţii.
În calitatea lor de membri ai Consiliului de Încredere - organism de reprezentare al FNI în raporturile cu societatea SOV Invest, inculpaţii Gheorghe Negură, Mircea Ianculescu Muscel Ionescu şi Mircea Costescu au ajutat la inducerea şi menţinerea în eroare a investitorilor FNI prin avizarea formală a rapoartelor primite de la societatea de administrare şi cenzorul independent şi înaintarea acestora către CNVM.
În perioada 1995 - 24 mai 2000 a fost cauzat celor 5.363 de investitori FNI, părţi vătămate în acest dosar, un prejudiciu total de 58.584.244.693 de lei, arată procurorii. Aceştia precizează că s-au pus măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Marius Andrei, Mihaela Sima, Mircea Costescu, Ioan Diţă, Marian Petrescu şi Gavril Bătrân.
Procurorii considerau că în prezenta cauză sunt incidente prevederile din Codul penal privind recalcularea pedepsei, având în vedere că activitatea infracţională a celor nouă persoane, reţinută în prezentul act de inculpare, constituie acte materiale care se circumscriu infracţiunii de înşelăciune pentru care acestea au fost deja condamnate definitiv.
Dosarul a fost judecat la Tribunalul Sibiu.
Ioana Maria Vlas a fost eliberată, în 20 octombrie 2010, din Penitenciarul Târgşor, după ce i-a fost admisă cererea de liberare condiţionată. Ea a fost condamnată la zece ani de închisoare pentru fraudă.
În 20 aprilie 2010, instanţa Tribunalului Prahova a contopit cele două pedepse primite în dosarele FNI şi FNA, de zece, respectiv, opt ani de detenţie.
În urma admiterii acestei cereri, s-a stabilit ca Ioana Maria Vlas să execute zece ani de detenţie, din care s-au scăzut perioadele de arest preventiv şi de detenţie care au fost deja efectuate, între 28 martie 2003 şi 7 aprilie 2008, precum şi perioada de detenţie, care a început la data de 4 iunie 2009.
La momentul eliberării, Vlas mai avea de executat peste o mie de zile de închisoare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus