Duminică,
29.11.2020
Innorat
Acum
0°C

Cine a castigat din criza profesorilor de la Liceul de arta?

02 Octombrie 2011 23:14

”Așa e în România! Cineva o să își ia niște merite deosebite din rezolvarea acestei situații. O să vină, ca politicieni, să ne spună că ei au rezolvat chestiunea”, spunea la finele lui august Adrian Tobias, părintele unui elev în clasa a X-a, la clasa de pictură a Liceului de Artă.

Imposibilitatea plății salariilor profesorilor s-a rezolvat, pe hârtie, la finele săptămânii trecute. Pe cardul profesorilor, banii o să intre, cel mai probabil, în cursul zilei de luni. Însă în ultimele două luni, pe chestiunea salariilor de la Liceul de artă s-a bătut și monedă politică, în care democrat-liberalii au încercat să își creeze propria tabără, în opoziție cu restul formațiunilor reprezentate în Consiliul Local Sibiu – FDGR, PSD și PNL.
Pentru cei direct afectați de această situație, însă, la finalul ”crizei” nu există niciun câștigător politic. ”Cred că județul Sibiu este câștigător. S-a făcut lumină pentru întreaga țară în această chestiune, oricare școală din România ar fi putut ajunge în situația noastră”, spune Kalman Emese, profesoară de pian la Liceul de Artă. Politizarea situației lor nu a fost un lucru deranjant, susține ea. ”Cred că suntem atât de obișnuiți cu astfel de situații în România, încât discuțiile politice pe chestiuni concrete nu ne mai surprind. Acum, toată lumea e fericită, și cei de la Inspectorat și cei de la Primărie, dar cei care au câștigat, în final, sunt copiii. Căci ei sunt scopul nostru”, a adăugat profesoara.
 
Cui merg felicitările?
 
În ședința de Consiliu Local de săptămâna trecută, discuțiile de dinaintea aprobării proiectului prin care să fie alocați bani suplimentari pentru Liceul de artă au fost cât se poate de ample. Vocea PD-L în toată această chestiune, Livia Sava, a încercat să arate că soluția propusă de ea putea fi aplicată încă de acum două luni. ”Vă rog să rețineți că punctul meu de vedere exprimat în ședința din luna iulie, cu concluzia raportului făcut de comisia legal constituită este identic cu concluzia raportului pe baza căruia noi astăzi rezolvăm această problemă a Sibiului”, a declarat Sava. După care l-a acuzat pe Klaus Johannis de politicianism, prin faptul că a așteptat modificarea legii de către Guvern.
De partea cealaltă, consilierul local Mariana Fritzmann, FDGR, a pus rezolvarea situației în dreptul meritelor primarului Sibiului. ”Vreau să îl felicit pe domnul primar Sibiului, Klaus Werner Johannis făcut care a pornit toate demersurile, s-a adresat Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Educației, Prefecturii județului Sibiu și, instituția cea mai importantă, prim-ministrul, domnul Emil Boc. A avut succes prin această intervenție”.
Însă rezolvarea situației este, per total, doar provizorie. Banii alocați pentru plata salariilor din învățământ nu acoperă și ultimele două luni ale anului. Rezolvarea stă într-o așteptată rectificare bugetară.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus