La Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu medicii folosesc aparate din anii ’70, dar şi tehnici de ultimă generaţie, pentru a-şi trata pacienţii, pe care de multe ori nu îi interesează tehnica folosită, ci doar rezultatul. În acest moment, din planurile de viitor ale spitalului mai fac parte doar două aparate mai vechi de 30 de ani. „Două aparate RONGEN care se află în cadrul compartimentului Radioterapie Oncologică, încă funcţionează în cadrul spitalului din 1970 şi sunt utilizate cu rezultate bune pentru radioterapia antiiflamatorie şi tratamentul tumorilor tegumentare superficiale” declară surse oficiale. În Spitalul Judeţean aparatele care au o vechime mai mare de 30 de ani sunt propuse rând pe rând pentru casare. Un electrocauter din 1970, trei aparate pentru electroterapie din anii 1973, 1974 şi 1977, un audiometru şi un electricardiograf din 1978 au fost sau urmează să fie scoase din uz.
Vechi - afară, nou - bine ai venit
Paul Porr, şeful Clinicii Medicale 1, din cadrul spitalului Clinic Judeţean Sibiu e fericit că pe clinica sa nu sunt probleme cu tehnica. Prin eforturi şi un dram de noroc, a reuşit în ultimii ani să asigure o doatare corespunzătoare clinicii. “Din sponsorizări, de la minister, din donaţii, noi am reuşit să obţinem aparate noi şi nu mai avem pe secţie aparate vechi. Deşi a fost folosită ani la rând cu succes, acum, aparatura veche are unele dezavantaje, adică de exemplu cu un aparat vechi e mai mare iradierea. În schimb cele noi sunt mai performante şi permit tratare unui număr mai mare de pacienţi, într-un timp mult mai scurt” spune Paul Porr.
Nu sunt doar beneficii
Introducerea pe secţie a unui computer tomograf sau a unui electrocardiograf mişcă lucrurile şi creşte agitaţia în primele săptămâni, atât pentru medici cât şi pentru asistente. Costul ridicat al achiziţiei, modificările de program şi alcătuirea unei echipe care să muncească cu atenţie în preajma lui, umbresc bucuria progresului, pentru cei care s-au săturat de maşinările cu care şi-au început cariera. “Folosirea unui aparat vechi nu implică de obicei probleme, dar în cazul în care la început există nedumeriri, se apelează la un specialist” povesteşte medicul Paul Porr.
Asistentele spun că primesc “instrucţiuni precise de la şef” şi încearcă să înveţe tot ce trebuie deşi la început le îngreunează munca acest lucru, pentru că “adaptarea la ceva nou, după ce ai lucrat ani de zile cu un aparat, nu e chiar o joacă”. „Eu lucrez de multă vreme aici şi doctorii se descurcă în general cu ce au. Când vine câte un aparat nou, la început nu se apropie oricine de el, costă o groază de bani, şi câteodată nici doctorii nu ştiu exact cum să-l folosească şi durează un pic până se obişnuiesc. Dar apoi e bine pentru toţi, că se pot ocupa de mai mulţi pacienţi şi ne convine şi nouă să muncim într-un ritm mai bun” spune una dintre asistenele Spitalului Judeţean.
Șanta: dotări moderne
Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Adrian Şanta, declara anul trecut, într-un interviu acordat unei publicaţii sibiene că e „dezamăgit de dotările proaste din spitale”, iar „Sibiul a fost de multe ori ocolit de Ministerul Sănătăţii”, nereuşind să primească de la minister nici aparate pentru rezonanţă electromagnetică, nici tomografe marca Philips. Lucrurile par să se mişte, deşi încet, spre direcţia bună, după ce anul acesta Universitatea „Lucian Blaga” a cumpărat un ecograf Doppler color, de ultimă generaţie şi l-a pus la dispoziţia spitalului, pentru pacienţi şi pentru cerecetare.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri:
Paul Porr ,
Urgență Sibiu ,
Lucian Blaga ,
Clinicii Medicale ,
Adrian Șanta ,
Spitalul Clinic Judeţean Sibiu ,
La Spitalului Clinic Judeţean ,
În Spitalul Județean ,
Ministerul Sănătății ,
Spitalului Județean ,
Radioterapie Oncologică
Social
Telefon:
0742 381 305
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Emil
Acum 6 ore
Till Eulenspiegel
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Radu
Acum 6 ore
Buna masura !