Vineri,
27.01.2023
Ninsoare
Acum
-0°C

Taxa auto: mii de procese

După ce au văzut că se poate, mii de sibieni care au plătit taxa auto pentru a-şi înmatricula maşinile îşi vor acum banii înapoi. Totul a pornit de la cazul sibianului Ioan Tatu, în primăvara acestui an acesta câştigând la Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene. Acum, Tribunalul Sibiu abia face faţă numărului foarte mare de procese, termenele ajungând deja până la jumătatea anului viitor.

Avocatul lui Ioan Tatu, Dragoş Târşia, spune că în prezent, la aproape o jumătate de an de la proces, abia face faţă avalanşei de clienţi care vor să-şi recupereze banii. Iar situaţia nu este unicat în cazul lui, Tribunalul Sibiu fiind asaltat cu astfel de procese.

„A crescut într-un mod deosebit numărul acestor procese. Hotărârea dată de Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene a deschis calea pentru mii şi mii de oameni aflaţi în aceeaşi situaţie. Dacă ar fi să dau un procent referitor la creşterea numărului proceselor  cred că acesta ar fi de o mie la sută. Ştiu de la colegii mei că din cauza numărului foarte mare de astfel de procese termenele au ajuns la Sibiu până în luna mai a anului 2012. Şi înainte dacă duceai acţiunea în cel mult o lună primeai termen”, a declarat Dragoş Târşia.

Decanul Baroului Sibiu, Virgil Vulcan, spune că în general activitatea Tribunalului Sibiu a crescut foarte mult în ultima vreme, însă procesele legate de taxa auto se află în topul motivelor creşterii.

„A crescut extraordinar de mult în ultima vreme numărul litigiilor. Judecătoria aproape şi-a dublat volumul de muncă în ultimii ani. Au intervenit noi proceduri, au apărut probleme noi, faptul că a dat decizia Curtea Europeană de Justiţie cu taxa de mediu a dus implicit la creşterea exponenţială a numărului celor care solicită restituirea sumelor eferente. Acesta este un caz. Anul trecut s-au apucat finanţele să recupereze sume de la cei care au avut închirieri, CAS-ul şi alte arii de interes pentru ei, s-au dat decizii la mii de oameni şi cred că jumătate le-au atacat în instanţă. A crescut numărul de cauze. Piaţa este fluctuantă şi în funcţie de activitatea noastră socială. A mai fost legea privitoare la drepturile patrimoniale ale foştilor deţinuţi politici, a venit Curtea Constituţională care a zis că nu se mai acordă, iar s-a modificat legea, iar a crescut numărul. Cât priveşte  procesele clasice, ele îşi menţin trendul lor”, a explicat decanul Baroului Sibiu, Virgil Vulcan.

În 2008, sibianul Ioan Tatu a dat statul în judecată pentru recuperarea unei taxe de poluare în valoare de aproximativ 2.000 de euro pe care a plătit-o pentru o maşină fabricată în anul 1997 şi pe care a adus-o din Germania. Din iulie 2009, procesul a fost suspendat, pentru că judecătorii de la Tribunalul Sibiu au cerut opinia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cu privire la OUG 50/2008 privind instituirea taxei pe poluare. După ce CJUE a dat câştiga de cauză lui Ioan Tatu, Tribunalul Sibiu a dispus la rândul lui restituirea taxei de poluare.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

ho mai ajunge

Acum 11 ani

nu avem singe in instalatie . asteptam sa ne faca alti dreptate si dupa aceia prindem curaj desi justitia noasta este bine pregatita dar este timorata din cauza berbecului care-i da mereu in cap. da berbecul este sus si din cind in cind loveste
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus