Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Peste 70 de morti si 150.000 de sinistrati in America Centrala, din cauza ploilor

Bilanţul ploilor violente care s-au abătut de o săptămână asupra Americii Centrale a ajuns la 70 de morţi şi 150.000 de sinistraţi, care şi-au pierdut casa sau recolta, în timp ce numeroase mijloace de comunicare au fost întrerupte, informează Mediafax.
Cele două ţări cel mai afectate sunt Guatemala, cu 28 de morţi şi doi dispăruţi, şi El Salvador, cu 27 de morţi, majoritatea în alunecări de teren. În Honduras, autorităţile au înregistrat 12 morţi, iar în Nicaragua şapte. America Centrală este considerată de Naţiunile Unite drept una dintre regiunile cele mai afectate de consecinţele schimbărilor climatice. Catastrofele naturale au provocat aici, în 40 de ani, peste 50.000 de morţi şi pagube de zeci de milioane de dolari, potrivit unor studii universitare europene şi latino-americane.
În faţa amplorii pagubelor, preşedintele venezuelan Hugo Chavez a propus sâmbătă ajutorul ţării sale pentru statele afectate. "Trebuie să le venim în ajutor (...) Sunt ţări foarte sărace", a explicat preşedintele socialist.
În Guatemala, unde peste 110.000 de persoane au fost afectate, potrivit preşedintelui Alvaro Colom, a fost decretată stare de catastrofă naturală. "Majoritatea incidentelor survenite în noaptea de sâmbătă (care au provocat moartea a cinci persoane) au avut loc în departamentul Guatemala", a precizat preşedintele Colom, adăugând că dacă ploile vor continua, "unele străzi vor fi blocate ca măsură preventivă".
Potrivit institutului de meteorologie din Guatemala, ploile vor continua în următoarele 24 de ore.
Estimările privind pierderea recoltelor de porumb şi fasole, cultivate de ţărani care exploatează parcele minuscule pentru consumul propriu, cresc, de asemenea, în timp ce 15 la sută din populaţie (aproximativ două milioane de persoane) suferă de malnutriţie în Guatemala.
În El Salvador, mai multe alunecări de teren din noaptea de sâmbătă spre duminică "au ridicat bilanţul la 27 de morţi", majoritatea îngropaţi, a declarat directorul Protecţiei Civile, Jorge Melendez.
În Honduras (cu 12 morţi), autorităţile au declanşat cod roşu în două departamente şi galben în alte zece.
Locuitorii unor sectoare din capitala Tegucigalpa, situate pe malurile unor cursuri de apă, au petrecut o noapte de angoasă, râurile transformându-se puţin câte puţin în torente violente.
În Nicaragua, Apărarea civilă a ordonat evacuarea familiilor de agricultori care locuiesc pe versanţii vulcanului Casita. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Guvernului - soţia preşedintelui Daniel Ortega - Rosario Murillo, intemperiile au provocat moartea a şapte persoane şi au lăsat alte 8.000 fără locuinţe.

Foto Mediafax / AFP
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus