Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Dr. Birgitte Denker-Bercoff de la Universitatea Bourgogne din Dijon conferentiaza la Sibiu

Cu ocazia aniversǎrii a 75 de ani de la naşterea scriitorului francez Georges Perec, Catedra de Studii Franceze şi Francofone a Universitǎţii „Lucian Blaga” din Sibiu organizeazǎ, în colaborare cu Universitatea Bourgogne din Dijon, Franţa, cu Serviciul de Cooperare şi Acţiune Culturalǎ al ambasadei Franţei în România şi cu Lectoratul francez din Facultatea de Litere şi Arte a ULBS, un ciclu de conferinţe dedicate scriitorului, figură proeminentă a literaturii franceze şi universale a secolului al XX-lea.

Conferinţele vor fi susţinute de dr. Birgitte Denker-Bercoff de la Universitatea Bourgogne din Dijon, Franţa, şi se vor desfăşura luni, 24 octombrie, cu începere de la ora 11, în sala Lectoratului francez din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte a ULBS; marţi, 25 octombrie, la Universitatea de Vest din Timişoara; joi, 27 octombrie, în Facultatea de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti. Tema conferinţei este Hommage à Georges Perec: contrainte et per(f)ection.

Georges Perec (1936-1982) rămâne în conştiinţa literară ca autor de romane, poet, scriitor dramatic, eseist şi cineast. Este unul din membrii marcanţi ai grupului OULIPO (căruia i s-a alăturat, la începutul anilor 90, şi poetul Oscar Pastior, născut la Sibiu şi doctor honoris causa al Universităţii LUCIAN BLAGA). Rezervat faţă de avangarda contemporană, Georegs Perec a cultivat o literatură originală în care surprinde, cu acuitate şi umor, condiţia umană în a doua jumătate a secolului trecut. Opera lui Georges Perec este doar parţial tradusă în limba română, fără îndoială, din cauza dificultăţilor legate de caracterul ei ludic. Anul trecut, poetul şi traducătorul timişorean Şerban Foarţă a publicat traducerea în limba română a romanului lipogramă Dispariţia, adevărată performanţă lingvistică şi traductologică.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus