Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Presedintele Basescu a ajuns la canonizarea Mitropolitului Andrei Saguna, la Catedrala din Sibiu

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Catedrala Mitropolitană din Sibiu în jurul orei 9.30, fiind însoţit de ministrul Economiei, Ion Ariton.

Şeful statului a coborât din maşină, fiind întâmpinat de forţele de ordine, şi a intrat direct în catedrală prin culoarul creat de acestea.

În catedrală se desfăşoară Sfânta Liturghie, oficiată de aproximativ 50 de ierarhi români şi străini, în fruntea cãrora este PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Patriarhul Teodorus al Alexandriei.

La slujbă asistă şi liderul PSD, Victor Ponta, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din Sibiu, precum şi ai bisericilor de mai multe confesiuni din România.

Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Ardealului, la slujbă asistă aproximativ 10.000 de persoane.

După Sfânta Litrughie, va începe ceremonialul propriu-zis de canonizare a Mitrolitului Andrei Şaguna, care constă în citirea tomosului, ce va fi semnat de toţi membrii Sfântului Sinod.

Potrivit Mitropolitului Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, tomosul este un fel de pergament din piele de viţel, care prevede că "de acum până în vecie" Mitropolitul Transilvaniei Andrei Şaguna va fi cunoscut drept Sfântul Andrei Şaguna şi va fi pomenit în fiecare an în 30 noiembrie, odată cu Sfântul Andrei, ocrotitorul României.

După canonizare, bisertici din întreaga ţară vor putea purta hramul Sfântului Andrei Şaguna, iar la ctitorirea unor biserici se vor putea solicita moaşte ale acestuia din Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că peste 500 de preoţi vor participa, vineri şi sâmbătă, la slujbele oficiate cu ocazia proclamării canonizării Mitropolitului Andrei Şaguna, care vor avea loc la Catedrala Mitropolitanã din Sibiu.

"Sâmbătă, se va face aici, la reşedinţa mitropolitană, înveşmântarea ierarhilor care participă la slujba de canonizare. Să ştiţi că nu sunt puţini. Sunt în jur de 50 de ierarhi străini şi români care vor oficia slujba. În biserică vor fi, în haine preoţeşti, peste 500 de preoţi, din toate parohiile noastre", a declarat IPS Laurenţiu Streza.

Sâmbătă, are loc ceremonia proclamării oficiale a canonizării Sf. Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.

Peste 2.000 de credincioşi şi aproximativ 300 de preoţi au participat, vineri după-amiază, la o procesiune în cadrul căreia osemintele Mitropolitului Andrei Şaguna au fost purtate prin centrul municipiului Sibiu, ajungând apoi la Catedrala Mitropolitană, unde a continuat ceremonialul pentru canonizare.

Un sobor de preoţi condus de PS Andrei Făgărăşanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat, vineri, în localitatea Răşinari, o slujbă la mormântul Mitropolitului Andrei Şaguna, iar de acolo coloana oficială cu osemintele mitropolitului a plecat spre platoul Sălii Transilvania din Sibiu.

Pentru a marca evenimentul, în jurul orei 16.00, la toate bisericile din municipiul Sibiu au bătut clopotele timp de zece minute.

La Biserica Bunavestire, care a avut rolul de catedrală pe vremea când Andrei Şaguna era mitropolit al Transilvaniei, a fost oficiată o slujbă specială pentru pelerini.

Procesiunea a trecut şi pe strada Andrei Şaguna, unde se află Prefectura Sibiu, stradă care "din respect pentru Mitropolitul Şaguna îi poartă numele".

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, declara, joi, că "Andrei Şaguna vine, astfel, pentru totdeauna, în catedrala pe care şi-a dorit-o şi pentru care a strâns bani, dar nu s-a bucurat să o vadă construită", după canonizare moaştele acestuia urmând să rămână în Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

Totodată, vineri seară, aproximativ 5.000 de persoane s-au adunat la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde au fost aduse moaştele Sfântului Andrei, ocrotitorul României, racla fiind adusă cu o cursă aeriană specială de către Patriarhul Daniel şi o delegaţie de ierarhi din Grecia.

La Catedrala Mitropolitană din Sibiu s-au adunat aproximativ 5.000 de credincioşi, mare parte dintre aceştia sosind în procesiunea care a purtat osemintele Mitropolitului Andrei Şaguna prin centrul Sibiului, lor alăturându-li-se alte persoane care au mers la catedrală pentru a aştepta sosirea moaştelor Sfântului Andrei, ocrotitorul României, şi pentru a participa la slujbele speciale programate în cadrul ritualului de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna.

Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, a fost adus, vineri după-amiază, de la Bucureşti, cu o cursă aeriană specială, de PF Daniel şi de o delegaţie de ierarhi din Grecia, dar şi de membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Moaştele Sfântului Andrei vor rămâne la Sibiu până sâmbătă seară, când vor fi duse la Alba Iulia, unde PF Daniel va participa, duminică, la canonizarea Mitropolitului Simion Ştefan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

kkk

Acum 12 ani

Pentru imbecili si un Kiksus sau Kakatus e bun, daca-i din Germania.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus