Duminică,
27.11.2022
Partial Noros
Acum
5°C

Mai facem un parc in padure? Faaaceeem!

” Decredibilizăm  guvernul cu astfel de investiţii. S-au făcut parcuri în pădure. Vă asigur ca nu se vor mai repeta", spunea premierul Emil Boc la Sibiu în urmă cu două săptămâni. Era vorba de lăcomia unor primari PDL care au cerut bani, doar de dragul de a face ceva. Fără nicio utilitate. La nici o săptămână apare într-o ședință de guvern decizia de a se repartiza 66 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului. Banii pentru acordați unor administrații locale pentru plata datoriilor şi acoperirea cheltuielilor curente şi de capital. În medie, ar fi venit 1,6 milioane de lei pentru fiecare județ, însă probabil că prioritățile au fost altele, iar Sibiul a primit sub media națională, respective 830.000 de lei. 75,9% din acești bani au fost primiți de către localități cu primari PDL: Agnita, Axente Severe, Brateiu, Marpod, Sadu, Șeica Mică și Târnava. ”Mă bucur că i-am primit, aveam nevoie de ei pentru mai multe investiți începute. Cea mai importantă investiție este racordarea la DN 14, Axente – Agârbiciu, pe rețeaua de apă- canal. Soluția pentru a primi bani de la guvern: Să crezi în proiectele tale și să crezi în oameni. Contează și partidul, dar mai puțin. Importanți sunt oamenii și proiectele”, a declarat Marius Grecu, primarul PDL din Axente Sever.


Ca să existe o umbră de obiectivitate, bani au mai primit Sibiul, cu primar FDGR, Apoldul de Jos (primar PNL) și Nocrich (primar PC). ”Nu știu nici eu cum am apărut pe lista asta. Chiar am citit pe internet Monitorul Oficial și am rămas uimit. Am văzut că sunt singurul primar PNL care a luat bani, nu-mi pot explica de ce. Mă bucur de bani, chiar dacă nu sunt ei foarte mulți. Îi vom folosi pentru partea de co-finanțare la niște programe și pentru suplimentarea bugetului pentru plata ajutoarelor pentru persoanele cu handicap ”, mărturisește Ioan Nicoară, primarul liberal din Apoldul de Jos.


Și la nivel național, această logică a împărțirii banilor s-a păstrat aproape cu aceleași date. Lista primăriilor indică un număr total de 1.035 unităţi beneficiare, dintre care pentru aproximativ 550 primării conduse de PDL au fost acordate mai mult de jumătate din fondurile totale, respectiv peste 36,5 milioane lei. Pentru PSD au fost incluse pe listă puţin peste 170 primării (care au primit cumulat aproximativ 11,5 milioane lei), în timp ce pentru PNL au fost acceptate puţin peste 135 primării (cu un total de circa 7,6 milioane lei). UDMR a primit aproximativ 5,5 milioane lei pentru aproximativ 100 primării. Cele mai multe fonduri destinate primăriilor PDL au fost alocate în judeţele Neamţ, Suceava, Cluj, Dâmboviţa, Timiş, Prahova, Bacău, iar cele mai puţine în judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Satu Mare, Vrancea, informează Mediafax.


În total, primarii PDL au obținut 630.000 lei din suma totală alocată localităților din județul Sibiu: 830.000 lei. Aproximativ același lucru s-a întâmplat în urmă cu jumătate de an, când ministrul Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat, că se vor investi şase milioane de lei pentru amenajarea a opt parcuri în judeţul Sibiu. Programul cu parcurile din pădure, amintit de Boc la Sibiu. Localitățile selectate atunci au fost: Marpod PDL, Şeica Mare PDL, Păuca PDL, Blăjel PSD, Avrig FDGR, Mediaş PDL, Loamneş PSD, şi Nocrich (PC). ”Nu au avut ce să facă, pentru că am făcut proiectul repede, a fost eligibil și foarte bine întocmit. Noi cred că am fost primii din județ care am accesat pentru acești bani și nu au avut decât să ne dea banii„, a declarat primarul din Blăjel, Teodor Roman (PSD).
Problema banilor acordați de la centru în funcție de numele partidului, nu este nici pe departe o noutate a guvernului Boc. În 2007, presa locală scria despre felul în care liberalii se plângeau că sunt la putere și nici așa nu pot lua lucrări de la stat. Nu că nu ar fi insistat pentru ele, dar alții erau la putere și din opoziție. ”Contracte și-a luat fiecare cum a vrut. Nu au fost împărțite de partid. Dacă puteți să le verificați, veți vedea. Încă noi chiar eram revoltați că nu prea luam, știți?”, spunea în decembrie 2007, președintele de atunci al PNL Sibiu, Eugen Mitea. Premier era liberalul Călin Popescu Tăriceanu.


Practica a fost folosită și de guvernul PSD condus de Adrian Năstase, în perioada 2000-2004, însă atunci victimele erau în parte actualii guvernanți. Democrații, dar și liberalii se plângeau atunci că firmele lor erau luate ”la purecat” de instituțiile statului și că primarii erau șantajați cu bani sau dosare penale să părăsească PD pentru PSD. La vremuri noi, metode noi.
 


Agnita (PDL) – 50.000 lei
Apoldul de Jos (PNL) – 100.000 lei
Axente Sever (PDL) – 150.000 lei
Brateiu (PDL) – 100.000 lei
Marpod (PDL) – 50.000 lei
Nocrich (PC) – 50.000 lei
Sadu (PDL) – 130.000 lei
Sibiu (FDGR) – 100.000 lei
Șeica Mică (PDL) – 50.000 lei
Târnava (PDL) – 100.000 lei

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus