Joi,
12.09.2024
Innorat
Acum
16°C

Gandirea inteleapta

Pentru că în aceste zile s-au discutat multe elemente de limbaj/ discurs/ strategii de comunicare, merită să ne lămurim asupra câtorva capcane ce se oferă publicului în mesajele transmise prin toate canalele mass-media disponibile. Mai ales că, după atâția ani, aceste canale au fost impuse din plin omului contemporan, fără ele acesta nici nu mai poate participa eficient la viața economică, socială, culturală a comunității din care face parte…

Astfel s-ar putea analiza dialectic câteva fenomene care au loc chiar acum în legătură cu sistemul nostru de comunicare cu semenii – mediat de aceste „instrumente” tehnice pe care le avem la dispoziție:

- când sporește numărul de „rețele sociale” pe internet e semn că oamenii nu mai socializează cu adevărat sau cum zicea un mare teolog „se pierd cărările dintre oameni”!... Semn că Răul a câștigat teren, haosul este mai aproape și iubirea de semeni/într-ajutorarea, tot mai departe… De fapt, internetul este un mijloc de comunicare și de arhivare pe termen scurt, pe suport relativ volatil, deci nesigur și nesustenabil!  De aceea, tot ce se numește fals ca fiind „rețea socială” on-line constituie în fond o structură anti-socială, ea fiind doar o cale de culegere ilegală de date cuprinzătoare despre persoane private (s-a tot spus asta, dar nimeni nu reacționează…); dar, și mai grav, acesta este un sistem de schimburi de mesaje care distruge contactul social real, comuniunea, legăturile de la suflet la suflet! De-aceea sistemul tradițional de învățămînt nu mai poate obține rezultatele de acum zeci de ani, în aproape nici o țară, de aceea mari mase de oameni asistă tot mai mult ca „mobilier” la contacte verbale/fizice dintre tot mai puțini „formatori de opinie”…

- când sporește numărul de reglementări juridice (legi, norme, ordine, decrete, etc.) e semn că haosul din justiție și din viața socială este deja foarte crescut și poate chiar a ieșit de sub un control eficient! Și aceasta nu numai într-o țară cu funcționalitate anormală, ca a noastră, ci și în sistemele Uniunii Europene, care s-au acoperit cu tone de hârtii cuprinzând reglementări și descoperă tot mai des că acestea nu pot duce la evitarea unor disfuncții grave, de la patinări ale sistemului financiar până la abuzuri colosale în activitatea băncilor internaționale. De aici și criza investițiilor corect-funcționale, cele care dau de lucru proiectanților, constructorilor, serviciilor, și asigură reciclarea de materiale, energie și produse agricole-silvice.- când se aud tot mai des discursuri bombastice, promițând toate beneficiile și avantajele posibile, urmărind beneficii electorale pe termen scurt și ignorând realitatea, contextul economic, atunci devine clar că suntem în situația de a avea conducători/ decidenți rupți de țară-popor-reflexe democratice, lipsiți de patriotism și demnitate, de voința de a susține proiecte pe termen lung /strategii de dezvoltare sustenabilă și de a garanta identitatea națională, cultura și morala unei comunități naționale!

Perioada pe care o traversăm, împreună cu întreaga Comunitate europeană, este una de criză cu adevărat greu gestionabilă… De aici și importanța unui proiect de anvergură națională, care să ne asigure arii de protecție financiară, păstrarea bogățiilor solului/subsolului în posesia statului, păstrarea unor spații de manevră independentă față de interesele străine națiunii, inclusiv în agricultură și silvicultură! Deși o mulțime de agenți de influență din exterior ne tot îndeamnă să ne „integrăm”, să cedăm din pârghii care chiar pot părea abstracte, este tocmai momentul să chibzuim responsabil ce nu se poate ceda, ce marje de siguranță sunt necesare pentru a ne gestiona singuri, eficient, în cazuri de crize grave!

Deși pe nici un canal nu avem informații despre cum acționează în aceste condiții „colegii din fostul lagăr rusesc”, vedem că Polonia, Cehia, Slovacia, chiar Țările Baltice au indicatori mult superiori nouă în domeniile social-economice, semn că acolo conducătorii sunt mai responsabili față de popoarele lor! De altfel, am ajuns să ne dăm seama că tot ce consideră clasa politică română că este de domeniul trecutului înseamnă VIITOR pentru acest popor, și tot ce spun ei că ar fi viitorul înseamnă o lamentabilă eroare politică, exact cea care ne asigură prăbușirea generală…

Toate aceste aspecte au fost cuprinse cu o remarcabilă claritate în DISCURSUL REGELUI MIHAI I ÎN FAȚA PARLAMENTULUI ROMÂN din 25 octombrie 2011. Am avut câteva minute de normalitate în cel mai înalt forum al democrației românești…

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 462

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus