Joi,
13.06.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Ce le-a spus Johannis americanilor?

Klaus Johannis a fost invitat să vorbească în fața tinerilor americani, în cadrul unor sesiuni de discuții la care, în trecut, au mai fost invitați, de exemplu, Monica Macovei, fostul ministru al Justiției, sau Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, considerat cel mai important personaj al opoziției anticomuniste din Republica Moldova.
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a fost invitat la mijlocul lunii trecute  în cadrul conferințelor ținute la Cambridge prin Programul Kokkalis - creat în cadrul Harvard Kennedy School – al cărui scop este de a pregăti, ”antrena” și conecta actualii și viitorii lideri ai Europei de sud-est. În cadrul Programului amintit, personaje reprezentative din Europa de sud-est și centală sunt invitate să țină diferite conferințe pe teme ce țin de actualitatea din această parte a lumii.

De la subiecte negative, la cele pozitive

Dacă Monica Macovei a vorbit despre lupta împotriva corupției, în 2010, iar Dorin Chirtoacă, în 2009, despre fragilitatea democrației din țările desprinse din Uniunea Sovietică, Johannis a fost invitat să susțină un discurs pe tema ”Regenerare urbană inovativă în România: Creşterea politică şi economică a Sibiului într-un mediu multicultural”.
”Sibiul este melanjul perfect între trecut și prezent: este celebrarea vie a istoriei în prezent. În perioada în care Sibiul a fost Capitala culturală a Europei, în 2007, orașul a avut un motto care se potrivește perfect caracterului său: Sibiul, tânâr din 1191”, și-a început Johannis discursul în fața tinerilor americani, potrivit documentului transmis de Primăria municipiului Sibiu.
După o scurtă prezentare a istoriei orașului, cu accent pe influențele lăsate de diferite popoare, primarul a conchis: ”Ca rezultat al acestor evenimente, astăzi Sibiul este casa românilor, a etnicilor germani, a celor maghiari, precum și a unor comunități mici de romi și evrei”. Johannis nu a uitat să menționeze că Sibiul a fost al doilea oraș din România, ai cărui locuitori s-au ridicat, în decembrie 1989, împotriva regimului comunist.

Primarul Sibiului a insistat asupra bunei conviețuiri a diferitelor etnii și religii care coexistă în această parte a României. ”Fiecare comunitate își serbează cultura și tradițiile prin diferite festivaluri și evenimente (...). Ceea ce este remarcabil e faptul că întreaga comunitate participă la aceste evenimente, indiferent de etnie”.

Despre ”surpriza FDGR”

”În 2000, o surpriză s-a produs în politica locală. Un etnic german, eu, reprezentând Forumul Democrat al Germanilor din România, a canditat pentru postul de primar și a câștigat alegerile locale. FDGR a obținut 6 locuri în Consiliul Local, dintr-un total de 25. În 2004, o altă surpriză s-a produs. Nu numai că același etnic german a câștigat alegerile cu o zdrobitoare majoritate de 88,7%, ci și FDGR a obținut majoritatea în Consiliul local, cu 16 locuri ocupate dintr-un total de 23. Anul 2008 nu a mai fost o surpriză: al treilea mandat de primar cu un total de 83,26% din voturile exprimate și 14 fotolii de consilier local pentru FDGR, care au asigurat, din nou, majoritatea”, a decris Johannis politica locală din ultimii zece ani, considerând că rezultatul alegerilor locale (câștigate de reprezentanții unei minorități etnice) dovedește faptul că la Sibiu există o comunitate ”open-minded”.

Turismul – noua ramură economică ce capitalizează multiculturalismul

”Sibiul a cheltuit 12,3 milioane de dolari pentru a crea drumuri și a aduce utilitățile într-o nouă zonă industrială creată aproape de aeroport. Aceste investiții au dat rezultate”, a descris Johannis Zona industrială vest, unde companiile și-au crescut cifra de afaceri cu 55% în 2010, față de 2009.
Dincolo de datele prezentate și care plasează Sibiul în primul eșantion al economiei din România, primarul a vorbit despre dezvoltarea turismului, ca cea mai nouă ramură din economia locală. ”Sibiul a descoperit o nouă șansă. Bogata viață culturală, considerabila istorie și moștenirea arhitecturală, anul 2007 în timpul căruia orașul a oferit musafirilor multe evenimente culturale de calitate au transformat Sibiul într-o excelentă destinație pentru turismul cultural”, a mai spus primarul Klaus Johannis, enumerând principalele muzee și festivaluri organizate anual.

Invitație spre Sibiu

”Membrii comunității noastre sunt uniți, în ciuda diferențelor de cultură și religie. Muncind împreună în proiecte precum Capitala culturală europeană sau reîntinerirea orașului, am reușit să facem pași înainte cu un scop comun, acela al transformării orașului într-un loc mai bun pentru oamenii din Sibiu și o destinație plăcută pentru vizitatori. Vă rog să acceptați invitația de a vizita Sibiul și de a-i descoperi tinerețea și valorile istorice, cultura ți economia, trecutu-i și contemporaneitatea”, și-a încheiat primarul discursul.

Foto: Harvard Kennedy School – Kokkalis Program on Southeastern and East-Central Europe


 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus