Şi în Sibiu, absenţele lasă în fiecare lună câteva sute de elevi, cu posibilităţi reduse, fără alocaţia de sprijin. Alocaţia pentru suţinerea familiei sau alocaţia pentru sprijin nu ajunge în buzunarul oricărui elev, ci doar a celor care au părinţi săraci şi vin în fiecare zi la şcoală.
Dacă esti sărac şi eminent statul îţi dă...
Cu un dosar care să conţină acte care dovedesc calitatea de elev a celui pentru care se depune cererea, dar şi care-i venitul net al familiei, părinţii merg la primărie şi cer alocaţie de sprijin. După ce se aprobă, tot ce trebuie să facă este să îşi trimită copiii la şcoală. Dacă nu o fac, pentru maxim zece absenţe nemotivate, cuantumul alocaţiei pentru suţinerea familiei se diminuează cu 20%, iar pentru maxim 20 de absenţe nemotivate, cu 50%. Alocaţia pentru susţinerea familiei este o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse, care au în creştere şi îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Limita maxima de venituri până la care se acordă alocaţia este 370 lei/persoană, iar cuantumul alocaţiei variază între 45 şi 200 de lei, în funcţie de numărul de copii.
.... dacă nu, tot statul îţi ia
Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu trimite în luna următoare încheierii fiecărui semestru şcolar, o situaţie a frecventării cursurilor de către elevi, către Agenţia de Prestaţii Sociale Sibiu. Bilanţul Agenţiei pentru Prestaţii Sociale Sibiu, arată că aproximativ 700 de elevi proveniţi din familii nevoiaşe, atât de la şcoli sibiene, cât şi din alte localităţi, s-au ales cu alocaţiile de susţinere suspendate sau diminuate din cauza absenţelor nemotivate. „Conform evidenţelor agenţiei, din 700 de dosare, în cazul a aproximativ 300 dintre ele s-a luat măsura diminuării alocaţiei, iar pentru aproximativ 400 de dosare s-a avut în vedere suspendarea pentru o perioadă de trei luni de zile a dreptului de a primi alocaţie. Acordarea alocaţiei se va relua normal dacă elevul nu va mai face absenţe nemotivate” spune directorul Agenţiei pentru Prestaţii Sociale Sibiu, Radu Graur.
„Elevii deştepţi aduc scutiri şi scapă basma curată”
La Grup Şcolar „Avram Iancu” din Sibiu, unde Mirela este elevă în clasa a IX-a numărul mare de absenţe nu este o problemă pentru „cei care ştiu să se descurce”. „Am colegi care au o groază de absenţe, dar elevii deştepţi aduc scutiri şi scapă basma curată. Ceilalţi mai vorbesc cu profesorii, le explică că stau departe sau că lucrează şi dacă au noroc scapă şi ei” povesteşte tânăra de 15 ani.
Nici la Colegiul Tehnic Energetic Sibiu elevii nu se tem că numele lor vor figura pe lista celor cărora li se va sista plata alocaţiei de sprijin. „Până în momentul de faţă, la noi nu există nici un elev care să nu mai primească alocaţie. Absenteismul este un fenomen îngrijorător pentru toate şcolile şi este datorat în special situaţiei familiale. Elevii absentează pentru că nu au părinţii bani să le plătească naveta sau internatul, iar alţii pentru că lucrează să-şi întreţină familia. Ce alocaţie să le mai iei?” povesteşte Daniela Rotărescu, director adjunct la Colegiul Tehnic Energetic Sibiu.
Şcolile care nu diminuează alocaţiile, aplică alte măsuri punitive
Dacă în Sibiu profesorii încearcă să nu-i priveze de ajutorul statului pe elevii care nu sunt foarte conştiincioşi, în alte localităţi din judeţ, aceştia, deşi îşi primesc banii, sunt totuşi aspru pedepsiţi dacă chiulesc. „Avem cazuri de elevi cu multe absenţe, cel puţin la clasele mele, există câţiva copii-problemă. Dar la noi regulile sunt clare, îşi păstreză alocaţia, dar la zece absenţe nemotivate li se scade nota la purtare cu un punct şi îşi pierd bursa, în cazul în care au bursă. Acestea sunt măsurile care se iau la noi pentru absenteism, la reducerea sau sistarea alocaţiei încă nu s-a ajuns” spune Andreea Macare, profesoară de limba română la Scoala nr. 1 din Copşa Mică.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe
Instagram /
Facebook /
YouTube
Social
Telefon:
0742 381 305
Ultimele comentarii
Acum 13 minute
Emil
Acum 20 minute
Florin
Acum 25 minute
Pop
Acum 26 minute
Dobrin ionut
Acum 43 minute
Carcotel