Duminică,
11.04.2021
Cer Senin
Acum
17°C

Micii care vor sa fie mari

Albă ca Zăpada, Noua Românie, Partidul Poporului, Mișcarea Populară, sunt idei pregătite pentru alegerile de anul viitor. Partidele mari nu iau de regulă în calcul decât ”războiul” cu cele de calibrul lor, iar ”cei mici” reușesc de multe ori să se trecoare. Dra cam atât. Istoria recentă a României nu prea are exemple de formațiuni politice mici care să se dezvolte și să pună în pericol procentajele celor mari. Micile partide s-au tot fărâmițat până au dispărut, ori au fost absorbite de aceleași mari partide. 

La modă sunt acum câteva idei de organizați care își propun să înlocuiască ce există acum pe scena politică. Trimișii lor în Sibiu sunt acum doar în stadiul de a-și pregăti o infrastructură politică. 
Laurențiu Fufezan este unul din coordonatori locali ai proiectului politic denumit Noua Republică. ”Acum încercăm să ne construim o organizație locală. Am avut doar câteva întâlniri, însă numai de aproximativ o lună ne ocupăm serios de acest proiect”, usține Laurențiu Fufezan. „Ar fi rezonabil, şi poate şi inteligent din punctul de vedere al unei strategii de PR, să ne lansăm în martie, de Buna Vestire. În primăvara anului viitor ar trebui să lansăm pe piaţa politică un nou produs: Noua Republică”, susține liderul acestui proiect, Mihail Neamțu, într-un interviu acordat pentru evz.ro. ”Estimările mele spun că suntem undeva între 4.000- 5.000 pe internet, un grup de fideli care au semnat şi au aderat. Avem până în 15 filiale şi cred că vorbim de 1.000 de activişti”, a mai apreciat Neamțu. 
Apariția proiectului Noua Românie a fost salutată de fostul Ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, cel care prevstea apariția unui partid, denumit de el, Albă ca Zăpada, care poate strânge românilor simpatizanți ai dreptei, dezamăgiți însă de PDL. Pe de altă parte, fostul vicepreşedinte al PDL Valeriu Stoica a declarat, săptămâna trecută la Sibiu, că nu "este nevoie de un nou partid de dreapta în România", iar "a vorbi despre Albă ca Zăpada este o dovadă de naivitate. "Ne-au trebuit 20 de ani ca să cristalizăm sistemul politic românesc, să îl simplificăm, mai bine zis, să îl sedimentăm. În 20 de ani am reuşit să facem o oarecare limpezire politică, în sensul că avem pe dreapta un partid politic, acreditat ca atare, PDL, avem pe stânga un partid care e acreditat ca atare, cu sorgintea lui comunistă, PSD. Din păcate, mai avem un partid - PNL - care pluteşte fără identitate în spaţiul politic românesc şi a fost practic absorbit de PSD", a declarat Valeriu Stoica, în timpul unei dezbateri despre doctrina de dreapta în România. Potrivit acestuia, având în vedere că există cristalizaţi doi poli - dreapta şi stânga - nu este necesară apariţia unui nou partid de dreapta.  
În zona incertitudinii se află şi formarea Mişcării Populare, un soi de refugiu al democrat-liberalilor. Mişcarea Populară ar fi putut fi şi noul ”rebranding” al PDL. ”Nu este clar cine va face parte din Mișcarea Populară. Nu este clar dacă mișcarea asta va exista vreodată. Chiar și în sânul PDL sunt voci împotriva acestui proiect. Trebuie să vedem dacă se va concretiza ceva, altfel, toată mișcarea asta este pură speculație. Părerea mea este că PDL nu va reuși să se prezinte total altfel în fața electoratului. Depinde, dacă va face o asociere cu partide satelit sau cu Gigi Becali și partidul lui Dan Diaconescu. PNG și PP există în sondajele de opinie. Contează mult și liantul acestor asocieri. Chiar dacă imaginea PDL s-ar schimba formal, nu cred că va avea un beneficiu electoral. Rămâne de văzut”, comentează analistul politic Dan Pavel pentru inpolitics.ro.
Sibienii au votat masiv în 2004 pentru PRM, iar Sibiul este văzut ca un posibil fief al partidului lui Dan Diaconescu. Partidul Poporului - Dan Diaconescu are la Sibiu un nucleu de organiyaţie, realizat în mare parte din foşti membrii ai PRM. „Am fost contactat de cei de la OTV, eu făcând parte până atunci din partidul România Mare. Acolo am încercat să pun pe picioare organizaţia de tineret, fiind preşedinte la tineret. Am avut o funcţie şi în cadrul biroului permanent pe ţară, în organizaţia de tineret pe ţară. Acolo am lucrat cu foarte mulţi oameni care acum fac parte din conducerea comitetului iniţiativ al Partidului Poporului. Ştiindu-mă de acolo m-au contactat şi, eu iniţial nu am vrut pentru că nu ştiam de OTV şi de Dan Diaconescu, neuitându-mă la televizor. M-au chemat de două ori şi la Bucureşti, am discutat şi cu domnul Dan Diaconescu, şi cu doamna Simona, dânsa fiind preşedinta partidului”, explica formarea PP în Sibiu, unul din liderii organizaţiei, Iulian Piţigoi.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

sibian

Acum 9 ani

dar organizatia exista?
Raspunde

iulian pitigoi

Acum 9 ani

Referitor la comentariul facut de Alin Bratu: eu nu am fost exclus niciodata din PP ci eu personal am demisionat asta asa pt cultura voastra. Acest comentariu al meu a fost facut in luna Decembrie a anului trecut. Eu sunt membru PRM si-n momentul de fata nu ma intereseaza sa fac parte din alt partid politic!
Raspunde

Comentatorul

Acum 9 ani

Dan Condurat vine in forta la pp ....Partie!
Raspunde

cabuta

Acum 9 ani

Ce mai vrea si uratuu asta?.Vai de capu lui.Dupa ce sa imbogatat pe spatele prostilor mai vrea si presedinte.Asa ne trebuie!!!!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus