Duminică,
03.12.2023
Parțial Noros
Acum
-1°C

Curtea de conturi cere angajatilor Primariei Sibiu sa dea inapoi un milion de euro

 

În urma unui recent control al Curții de conturi la administrația locală a municipiului Sibiu, inspectorii au decis să solicite Primăriei să recupereze de la aproximativ 700 de angajați drepturile speciale (hrană, îmbrăcăminte etc) acordate în 2010. Angajații amintiți au astfel de dat înapoi câte aproximativ 6.000 de lei, de fiecare. În total, sumele pe care Curtea de conturi le consideră ilegal plătite ajung la aproximativ 975.000 de euro.
 
Primăria ia apărarea angajaților
 
Conducerea Primăriei Sibiu susține că banii au fost acordați în baza unei hotărâri judecătorești rămasă definitivă și irevocabilă în 2005. ”Aceste drepturi nu sunt de natură salarială, ci sunt drepturi speciale. Raportul Curţii de Conturi Sibiu a plecat de la premisa că acestea sunt drepturi de natură salarială, dar revenim cu menţiunea că drepturile speciale acordate angajaţilor Primăriei Sibiu nu intră în această categorie”, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei. Potrivit ei, decizia Curții de conturi va fi atacată în instanță. ”Fără aceste drepturi speciale, care oricum sunt modeste ca şi cuantum, majoritatea angajaţilor Primăriei Sibiu sunt remuneraţi cu sume de sub 700 de lei. Hotărârea Judecătorească este cea care validează contractul colectiv de muncă care a generat plata acestor drepturi speciale”, mai spune Mirela Gligore.
 
Angajații dau în judecată Primăria
 
Primăria Sibiu va ataca pe dreptul civil decizia Curții de conturi, după ce contestația făcută la raportul întocmit la ultimul control nu a avut succes. Până atunci, însă, primarul Sibiului este obligat să pună în aplicare decizia inspectorilor Curții, drept pentru care la începutul acestei săptămâni, angajații Primăriei și ai serviciilor din cadrul acesteia au fost înștiințați că au de returnat instituției la care lucrează aproximativ 6.000 de lei, fiecare. Pentru a bloca procedura, reprezentanții Sindicatului liber al salariaților din cadrul Primăriei vor ataca, la rândul lor, punerea în executare a recuperării sumelor. ”Luăm toate măsurile pentru a îndrepta această concluzie greșită a Curții de conturi. Vă dați seama, în rândul salariaților este o stare de spirit nu prea fericită. Fără aceste drepturi speciale, salariile din primărie sunt foarte, foarte mici pentru jumătate din angajați”, amintește Călin Bondulescu, liderul de sindicat.
 
Curtea de conturi e solicitată
 
Președintele Curții de conturi Sibiu nu a putut fi de găsit. ”Nu este aici director. Într-adevăr, este foarte solicitat”, a recunoscut secretara instituției.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

eu ho

Acum 12 ani

primarul sibiului este barbat adevarat stie sa=apere hotaririle interne ale consiliului si nu o sa permita luarea banilor de la angajati// VREAU SI EU ASA SEF
Raspunde

siby

Acum 12 ani

Curtea de conturi actioneaza la comanda politica, habar n-au ce controleaza si unde sa caute. Vin intotdeauna cu tema data de la Bucuresti si daca nu gasesc ceva, atunci inventeaza. Poate ca daca se vor returna acesti bani de catre toti bugetarii care lucreaza in administratiile locale din toata tara, vom iesi anul viitor din criza si putem sa primim din nou credite de la bancile parlamentarilor corupti! RUSINE! SUNTR CURIOS DACA LA BRASOV SAU PIATRA NEAMT, AU AJUNS CEI DE LA CURTEA DE CONTURI LA ACCEASI CONCLUZIE!
Raspunde

Cipi

Acum 12 ani

700 de bugetari freaca menta in primarie si mai au si \"drepturi speciale\". Toti astia trebuiesc dati afara, sa-si gaseasca de lucru la privat.
Raspunde

ionica,

Acum 12 ani

Domnul Citrea si echipa lui condusa politic si din interes mai bine sa-si vada de afacerile propri si de oi decat de salariile bugetarilor.Habar nu are ce sa verifice desi se considera mare specialist in finante.
Raspunde

@ Cipi

Acum 12 ani

Stimate Cipi, se pare ca nu ai avut nevoie e serviciile administratiei locale si de aceea vorbesti asa. Era vorba de anularea unor drepturi castigate in instanta, pentru care legea a pemis acordarea lor - 475 lei lunar- da daca PDL-ul crede ca asa scoate tara din criza, suntem dispusi sa renuntam. Oricum ai o minte de gaina!
Raspunde

contribuabilul

Acum 12 ani

ce PDL bah? ce va tot luati atata de politica? astia ce lucrati la stat, gura mica cu politica! Eu lucru la privat si trag tare, si nu-mi da sau imi taie PDL. Nu va convine, mutati-va la privat, altfel ciocu mic, si asa sunteti numa pe pile si sunteti prea multi. Astia ce platim taxe si impozite sa va luati voi sporurile, n-avem treaba cu politica, asa ca ciocu mic.
Raspunde

marius-m

Acum 12 ani

@contribuabilul - nu intelegi nimic dar iti dai cu parerea - si eu lucrez in privat, dar am si pretentii de la institutiile care ma deservesc gen primarie; pt a avea pretentii - in speta de la angajatii primariei - trebuie sa intelegi ca acestia trebuie sa fie platiti, munca benevola nu face nimeni; pd-l ul face centralizare in loc de descentralizare - pe scurt ca sa intelegi, nu poti da acelasi salariu unuia din primaria Sibiu ca si unuia din primaria Avrig - daca faci asta, in primaria Sibiu ramai fara oameni sau cu oameni f slabi - concurenta pe piata muncii este mult mai mare la Sibiu - dar cred ca nu pricepi tu mare lucru
Raspunde

gigigi

Acum 10 ani

nu avem bani muncitori dar parlamentari dorm pe bani domnilor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus