Un dosar de cercetare penală pentru înşelăciune, fals şi uz de fals a fost deschis de poliţişti în cazul certificatelor de handicap emise fraudulos în judeţul Sibiu, fiind verificaţi peste 400 de beneficiari ai acestor documente.
Şeful Poliţiei Judeţene Sibiu, comisarul Tiberiu Ivancea, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în cazul certificatelor de încadrare într-un grad de handicap emise fraudulos s-a deschis un dosar de cercetare penală pentru înşelăciune, fals şi uz de fals.
"Deocamdată, se fac cercetări pentru înşelăciune, fals şi uz de fals. Vom vedea pe viitor dacă vor fi extinse cercetările şi pentru alte fapte", a spus Ivancea.
Potrivit acestuia, "în momentul de faţă sunt peste 400 de persoane în acest dosar".
"Suntem în faza actelor premergătoare, nu putem spune dacă sunt vinovate sau nu", a afirmat Ivancea.
El a precizat că "deocamdată nu se fac cercetări faţă de medici", dar a menţionat că se vor extinde cercetările şi asupra celor care au emis actele, "dacă sunt elemente suspecte".
Ivancea a spus că cercetările în acest caz au pornit de la două dosare mai vechi, în care au fost cercetaţi foşti angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu, pentru fapte de corupţie.
"De acolo s-a pornit, de la dosarele vechi, la care nu s-a sesizat nimeni o perioadă îndelungată de timp. Am solicitat Ministerul Muncii să efectueze verificări asupra certificatelor emise", a adăugat şeful Poliţiei Sibiu.
Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, într-unul din dosarele la care face referire Tiberiu Ivancea a fost cercetat Ioan Tinca, fost angajat al DGASPC Sibiu.
La începutul anului 2011 acesta a fost condamnat de Tribunalul Sibiu la patru ani şi jumătate de închisoare pentru trafic de influenţă şi înşelăciune în formă continuată.
Aproape 300 de persoane cu handicap din Sibiu, printre care personalităţi publice locale, au primit certificatul de încadrare în grad de handicap în mod fraudulos, Comisia Superioară de Evaluare estimând că prejudiciul ajunge la zeci de milioane de lei, anunţa, în octombrie, Ministerul Muncii.
Majoritatea persoanelor publice din Sibiu care au primit în mod fraudulos certificate de handicap sufereau, teoretic, de astm bronşic şi bronhopneumopatie cronică, beneficiind astfel de deducerea impozitului pe venit sau de pensionare anticipată, potrivit Ministerului Muncii.
Peste 500 de persoane suspectate de obţinerea frauduloasă de certificate de handicap sunt în cercetarea Poliţiei Sibiu, iar două dintre dosare au fost trimise Parchetului Tribunalului Sibiu, pentru infracţiuni de luare şi dare de mită.
În plus, toate cele peste 19.000 de dosare ale persoanelor cu dizabilităţi din Sibiu sunt reevaluate de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, după ce în judeţ au fost constatate fraude la emiterea de certificate de handicap.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Poliției Sibiu , Tiberiu Ivancea , Persoanelor Adulte , Ministerul Muncii , Ministerului Muncii , Asistenţă Socială , Comisia Superioară , Protecția Copilului Sibiu , Ioan Tinca , Tribunalul Sibiu , Direcţiei Generale , Şeful Poliţiei Judeţene Sibiu , Parchetului Tribunalului Sibiu
Vizualizari: 876
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
BB
Acum 8 ore
Sibian și eu
Acum 8 ore
AUR
Acum 8 ore
Kokos
Acum 8 ore
Kokos