Miercuri,
27.10.2021
Cer Senin
Acum
1°C

Sibiu – inima "cu motor" a Romaniei

„Dementor” Rally Show, ultima competiție de raliuri a anului, pune față în față piloții care au participat în Campionatul Național de Raliuri Dunlop. Ajunsă la cea de-a șaptea ediție, „Dementor” Rally Show este o adevărată cursă a campionilor, la ea participând cei mai buni dintre cei buni. Întrecerea, care a avut loc pe circuitul de rally cross din Sibiu, ce măsoară 2,5 kilometri, este menită pentru a da o șansă și tinerelor talente, care se pot întâlni cu adevărate legende ale acestui sport, asemenea lui Titi Aur, câștigător în 2005 și 2006, sau Daniel Ungur, învingător la grupa A, în 2009. „Acum șase ani am făcut o copie după Gran Canaria Race of Champions și cum Sibiul are singurul circuit de slalom paralel din Europa de Est, am zis să aducem și aici acest eveniment. Vroiam să facem o gală a campionilor, deci să stabilim campionul campionilor. Adică, chiar dacă cineva a ieșit campion la raliuri, am zis să mai dăm o șansă tuturor pentru a ieși campionul campionilor. E o luptă între campioni. De la an la an s-a dezvoltat și promovăm și tinerele talente, pentru că Sibiul are foarte mulți piloți tineri, cărora le dăm ocazia să se măsoare cu cei din Campionatul Național de Raliuri”, a spus Sorin Itu, organizatorul Dementor Rally Show.

Ca și în 2010, și competiția de anul acesta s-a desfășurat pe parcursul a două zile, în 11 și 12 noiembrie, 35 de piloți întrecându-se vineri, în duelul „claselor mici”, și 22 de concurenți, sâmbătă, în raliul „claselor mari”. În plus, pe lângă nume deja consacrate, Marco Tempestini, care a concurat pe Subaru Impreza, Vali Porcișteanu, pilot al unui Mitsubishi Lancer Evo 9, sau Francois Delecour, aflat la a doua prezență în România, după  cea din iulie de la Raliul Sibiului, la ultima competiție de raliuri a anului au mai luat startul și piloți mai tineri, ca sibianul Sebastian Barbu, o tânără speranță în lumea pilotajului organizat. „Vineri au fost clasele mici, cele cu tracțiune pe față, F2-urile, adică a fost o cupă a Daciilor, a altor mașini care au tracțiune pe față, și a mașinilor neomologate, care nu au restrictor. Sâmbătă au fost clasele mari, cum a fost grupa N înainte, mașinile integrale, omologate FIA. Pentru Sibiu este benefic acest eveniment, deoarece participă la bugetul orașului, dezvoltă turismul, este dedicat și pasionaților, pentru că raliurile în Sibiu se țin de foarte mult timp. Cum Sibiul este inima Transilvaniei și cum și România se promovează astfel, ne-a venit ideea cu <>”, spune Sorin Itu.

Raliul Sibiului, etapă în IRC, de la anul

Sezonul competițional s-a încheiat, dar atât organizatorii, cât și împătimiții de raliuri au motive de bucurie. După un sezon în care Sibiul a dat doi campioni naționali, Călin Bucur, la slalom paralel și Dan Magoș, la rally sprint, orașul se pregătește de o și mai mare sărbătoare: „Raliul Sibiului” a devenit oficial, după trei ani de monitorizări, etapă în cadrul Intercontinental Rally Challenge. Lucrurile nu se opresc aici, organizatorii având în plan ca în 2013 să organizeze un Golden Stage pe Transfăgărășan. „Pentru la anul, Raliul Sibiului este deja etapă în IRC. E un lucru extraordinar ca după 12 ani de când organizez eu să ajungem la această performanță, după doar trei ani de monitorizare. Eu mă așteptam ca în cinci ani să ajungem într-un campionat mondial, dar pentru că ne-am făcut lecțiile bine, totul se întâmplă mult mai repede. Raportul celui care ne-a supervizat în 2011, din partea IRC, a fost favorabil, adică Sibiul corespunde cerințelor unei etape de campionat mondial și iată că după trei ani am reușit să ajungem în calendarul lor. Aceste lucruri se întâmplă și datorită unei bune colaborări cu autoritățile locale, Primăria și Consiliul Local au fost niște gazde foarte bune și s-au implicat foarte mult tocmai pentru ca să intrăm în calendarul Campionatului Mondial. Sigur și la anul o să colaborăm foarte bine, iar în momentul de față Raliul Sibiului se află în primele 25 de raliuri din lume. Suntem pe locul 25 în lume și probabil în 2013, că avem contract pe doi ani, vom avea un Golden Stage pe Transfăgărășan. IRC-ul înseamnă Eurosport, deci la anul noi, Sibiul și România, vom avea trei zile de transmisii pe Eurosport. Sibiul are onoarea aceasta de a găzdui o astfel de etapă, este singurul oraș din țară!”, a mai spus Sorin Itu.

Comentarii

1 comentarii

Dan

Acum 9 ani

Sibiul are piloti valorosi!!! Pe langa Sebi, Calin Bucur ,Dan Magos mai sunt Tarnoveanu,care e in CNR ,Radu David,campion al juniorilor la Slalom Paralel in 2011,care a castigat clasa 9 la rallyshow !! Problema este gasirea partenerilor /sponsorilor pentru a creste performantele!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus