Joi,
29.07.2021
Partial Noros
Acum
31°C

Tranzactia anului: Euroil vinde o parte din benzinarii grupului Gazprom

În câteva zile, reprezentanții celui mai important lanț de benzinării sibiene – Euroil – urmează să vândă o parte din stații către Compania petrolieră din Serbia, controlată de gigantul rus Gazprom. Aceiași investitori veniți din Rusia pe filieră sârbească sunt interesați și de achiziția altor benzinării independente, cu care au purtat deja negocieri. Intrarea celor de la Gazprom pe piața stațiilor de carburanți din România a fost anunțată acum trei săptămâni de către Ion Ariton, ministrul Economiei.

Reprezentanții Euroil nu vor să facă deocamdată foarte multe declarații pe tema acestor negocieri. Potrivit informațiilor obținute de Turnul Sfatului, contractul de vânzare a opt stații de combustibil urmează să fie semnat la finele acestei luni. Dumitru Domnariu și Adrian Nicoară, cei doi asociați ai Euroil au declarații contradictorii – Domnariu spune că sunt ”simple speculații de presă”, în timp ce Adrian Nicoară confirmă negocierile și promite mai multe detalii peste o lună.

În urmă cu trei săptămâni, ministrul Ion Ariton anunța că cei de la Gazprom vor intra pe piața din România, intenția acestora fiind de a deschide 150 de benzinării.

SC Euroil SRL îi are drept asociați în proporții egale pe Dumitru Domnariu și Adrian Nicoară. Contactat de Turnul Sfatului, Domnariu – care este și consilier județean din partea PD-L – a ocolit confirmarea negocierilor. ”Nu știu de unde au apărut astfel de speculații de presă. Nici măcar nu au fost discuții cu cei de la Gazprom. Au fost unele cu alții, dar mai demult, acum mai bine de un an. Eu, personal, nu vreau să vând. Poate este intenția asociatului meu”, a spus Dumitru Domnariu.

De cealaltă parte, Adrian Nicoară a confirmat discuțiile. ”Deocamdată nu este nimic sigur. Într-adevăr, sunt interesați. Dar vă pot spune mai multe peste aproximativ o lună”, a declarat Adrian Nicoară.

 

Ce spune Gazprom?

Solicitați de Turnul Sfatului, reprezentanții Gazprom au arătat că de operațiunile pe România sunt responsabili cei de la NIS - Naftna Industrija Srbije. Fostă companie de stat sârbească, NIS a fost vândută Gazprom-ului la începutul lui 2008.

Reprezentanții celor de la NIS s-au ferit să confirme punctual negocierile cu proprietarii independenți de stații de carburant. Însă recunosc că sunt interesați de piața din România, pe care o studiază de ceva timp. ”România se situează în seria investițiilor prioritare în dezvoltarea afacerilor NIS nu numai în domeniul de cercetare și producție, ci și în ceea ce privește  vânzarea cu amănuntul. În ceea ce privește dezvoltarea pieței de retail, în acest moment societatea noastră are în desfășurare o detaliată analiză de piață, pentru a identifica acele proiecte care conțin un potențial de afaceri atractiv”, au declarat pentru Turnul Sfatului reprezentanții biroului de presă al NIS, subsidiară a Gazprom Neft.

 

Negocierile cu Comsilcost, amânate

Potrivit informațiilor obținute de Turnul Sfatului, ”cercetarea de piață” asumată de cei de la NIS a presupus cel puțin discuții cu mai mulți benzinari independenți. Unul dintre aceștia este și proprietarul benzinăriilor Comsilcost. ”Au fost interesați de o preluare, dar deocamdată am rămas la stadiul de povești. Căci eu nu vreau să vând”, a declarat Constantin Șufană, proprietarul Comsilcost.

Cei de la NIS au mai făcut în la finele verii acestui an o ofertă și către Petrom, pentru a cumpăra 130 de stații de distribuție a carburanți, însă austriecii de la OMV, care controlează Petrom-ul, au refuzat în cele din urmă oferta.

Prin urmare, alternativa sârbilor au rămas benzinarii independenți. ”În general, noi avem stații în zone în care nu mai sunt și alte benzinării. E mai greu ca independent, căci depinzi de furnizori”, spune Dumitru Domnariu.

 

Speculații: de la prețuri la Ioana Băsescu

Negocierile purtate între benzinarii sibieni și reprezentanții Gazprom-ului au deschis o serie de speculații în domeniu. Astfel, sumele vehiculate pentru această tranzacție fac referire la aproximativ 2,4 milioane de euro pentru opt stații de carburant din rețeaua Euroil, sumă neconfirmată de niciuna din părți. Mai mult, zvonurile vehiculate săptămâna trecută arătau că perfectarea contractului va fi făcută la cabinetul notarial al Ioanei Băsescu, fiica președintelui României. ”Nu știu despre ce vorbiți. Ei pot să își perfecteze actele unde doresc”, a comentat Ioana Băsescu.

30 de milioane de euro, cifră de afaceri

Euroil a fost înființată la Săliște, în 1994, avându-i asociați pe Adrian Nicoară și Dumitru Domnariu. Potrivit informațiilor de pe site-ul firmei, rețeaua Euroil numără 21 de benzinării situate în zece județe. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a fost de aproximativ 30 de milioane de euro, în creștere cu 25% față de 2009. Numele Euroil este unul considerat apropiat democrat-liberalilor – în afara apartenenței la PD-L a lui Dumitru Domnariu, acesta este și un cunoscut apropiat al președintelui PD-L Sibiu, Ion Ariton.

 

Anunțați de autoritățile centrale

Faptul că rușii de la Gazprom vor să investească pe piața stațiilor de distribuție a carburanților din România a fost anunțat de acum trei săptămâni de autoritățile centrale, în urma unor întâlniri cu cei de la Gazprom Neft. ”Compania Gazprom Neft doreşte să deschidă din 2012 şi în următorii ani, la noi în ţară, 150 de staţii de alimentare”, declara pe 16 octombrie Ion Ariton. De asemenea, potrivit premierului Emil Boc, cei de la Gazprom Neft vor investi ”câteva sute de milioane de euro” și vor crea 500 de locuri de muncă.

 

Cumpărați de ruși la privatizare

Naftna Industrija Srbije (NIS) deține o rețea de 474 de benzinării în Serbia, dar desfășoară și activități de explorare a zăcămintelor de gaz și petrol, precum și operațiuni de transport, import, export și procesare a produselor petroliere. Privatizarea fostei companii de stat a început în 2007, de cumpărarea pachetului majoritare de acțiuni fiind interesați la acea vreme și cei de la Rompetrol. În cele din urmă, pe 25 ianuarie 2008, Serbia și Rusia au semnat un acord prin care Gazprom Neft a preluat  controlul NIS. Atunci, rușii au plătit 400 de milioane de euro pentru 51% din acțiuni, angajându-se la investiții de 550 de milioane de euro până în 2012. Până la finele acestui an, compania deține monopolul tuturor importurilor de carburant în Serbia, cu excepția motorinei de înaltă calitate.

NIS a intrat pe piața din România în primăvara acestui an, când alături de canadienii de la EWP - care dețin concesiunea de explorare a unor zăcăminte de vestul țării – a demarat un amplu proces de dezvoltare a patru perimetre de exploatare a unor surse de hidrocarburi aflate la mari adâncimi.

 

 

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

un sibian

Acum 9 ani

n-ar fi rau...poate mai scad preturile...si oricum benzinariile astea Euroil arata jalnic...
Raspunde

ho mai ajunge

Acum 9 ani

vindeti tot vindeti-ne si pe noi . poate preturile carburantilor scad si vom alimenta masinile la rezervoare pline cu lei putini .poate RUIi ne ADEMENESC iar. AU DREPTUL SINT BENZINARI PRIVATE.
Raspunde

HOTII

Acum 9 ani

da ARITON ce spune??? nu este el in spatele tranzactiei??? maine-poimaine il vedem cu alta masina in Sibiu ca S classul nu-l mai incape!
Raspunde

aron

Acum 9 ani

ZI ARITON SI TRAGI APA DUPA EL !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

rezolvam pana plecam

Acum 9 ani

sufana a vandut deja benzinariile la euroil. si cea din cisnadie si cea de pe calea cisnadiei apartin de euroil. doar cea de pe stefan cel mare ramane in proprietatea lui. euroil si-a intarit pozitia pe piata tocmai ca este mai mult ca sigur ca-si vinde statiile celelalte. probabil pretul si comisionul lui ariton nu este inca clar. oricum daca sarbo-rusii nu mai cumpara benzinariile euroil atunci domanriu are o mare problema financiara. cat despre nicoara el saracul nu are niciun cuvant de spus in toata afacerea, poate doar purtator de cuvant
Raspunde

pcr

Acum 9 ani

prietenul la nevoie se cunoaste :)
Raspunde

bebe

Acum 9 ani

ariton nu face nimic fara sa castige pt acest lucru e in stare sa calce peste cadavre
Raspunde

unom

Acum 9 ani

foarte bine ,sa vina cu preturi mai mici sa fie concurenta!,si sa nu mai fie atitia chimisti!
Raspunde

cip

Acum 9 ani

de ce trebuie sa vinaaia din serbia sa cumpere,de ce n-o cumpara statul roman?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus