Joi,
06.10.2022
Ploi Scurte
Acum
9°C

Identitate si apartenenta

Există foarte multe locuri în Europa unde problemele de identitate și apartenență ale locuitorilor autohtoni devin tot mai critice datorită fenomenului mobilității populației – prin migrație (plecări / sosiri), prin delocalizări ale grupelor tinere (plecate la studii tot mai departe) sau ale întreprinderilor productive etc. Tot mai des, factori politici din Franța, Scandinavia, Țările de Jos, se plâng că economiile lor naționale nu mai produc obiecte – deci industriile și serviciile nu mai oferă marfă de schimb care să asigure o echilibrată reproducere economică și o stabilitate naturală a sistemului! Din evaluări greșite, teorii fanteziste și programe aflate în cea mai cumplită eroare economică, mulți actori politici din țările dezvoltate ale Europei și Americii de Nord au dus economiile statelor suverane pe căi înfundate…
Partea cea mai proastă a acestei stări de lucruri este că, pritocind alte teorii, la fel de eronate, conducătorii din umbră ai acestor țări au exportat dezechilibrele economice (și evident financiare) în țările satelite, mai puțin dezvoltate sau în giganți cu picioare de lut cum sunt China, India și Brazilia! S-au lansat proiecte faraonice, cum este cel al Uniunii Europene, care se dovedesc toate extrem de fragile… Tot mereu nu vrem să învățăm din exemplele atât de evidente ale unor state care încearcă să învețe din Istorie: Elveția, Norvegia, Marea Britanie (care e în UE dar cu monedă proprie).
O simplă analiză istorică (dar știm că nimeni NU VREA să învețe din Istorie!) poate demonstra carențe fundamentale în proiectul unirii majorității statelor europene într-un super-stat: este o analiză bazată pe IDENTITATE ȘI APARTENENȚĂ – aici este un continent nu prea întins, cu multe popoare foarte diferite între ele, deci cu dispute seculare și soluții cu multe compromisuri. Exact ceea ce leagă aceste popoare europene – moștenirea antichității greco-romane și spiritualitatea creștină – sunt punctele cele mai atacate, cel mai des respinse, din „marele” construct al Uniunii Europene; drept care proiectul e amenințat să se prăbușească de la sine, pentru că nu se susține decât prin birocrație, manevre politicianiste și financiare, normative economice în contradicție cu echilibrul natural al pieței… Așa cum avertizau foruri lucide din Vest (Papa Benedict XVI, partide de dreapta, organizații civice) și din Est (dizidenții anti-comuniști V. Bukovski, Paul Goma, partidele de dreapta din Polonia, Cehia, organizații ortodoxe) – construcția unei uniuni a statelor europene trebuie să țină seama în primul rând de specificul fiecărui popor din această zonă, de moștenirea spirituală comună și particulară, de forțele ce pot asigura echilibru și prosperitate pe termen lung!
Europa nu poate funcționa după reguli și norme nord-americane sau din Orientul apropiat, aici nu a fost și nu poate exista un „amalgam de etnii” și un Babel de la Atlantic la Urali, politica de imigrație necontrolată este o lovitură aproape mortală dată organismelor sociale ieșite din războaiele mondiale și din cel „rece” de după! De altfel, nici „amalgamul” (melting-pot) nord-american nu și-a dovedit sustenabilitatea, dăinuirea pe termen mediu – deja există fenomene de suprasaturație din imigrație: zone întregi au devenit bilingve (anglo-spaniole, anglo-asiatice,etc.) zone ce vor căpăta majorități de altă cultură și, cum corect ne învață Istoria, vor adopta altă paradigmă economică. Acolo, peste câteva zeci de ani, productivitatea și creativitatea economică americană de cultură anglo-saxonă va deveni amintire, subiect de basme spuse copiilor la capul patului…
IDENTITATEA este un rezultat al acumulării de elemente spirituale și materiale într-un teritoriu stabil. Acest complex fenomen se atașează în genere unui grup etnic ca marcă fundamentală – conține o limbă distinctă, plus un ambient geografic, dar și geo-politic, plus o cultură materială specifică. Astfel se marchează istoric un teritoriu ca istorie a locuirii! Aici putem vorbi de APARTENENȚĂ. Pe toate acestea doresc grupuri de presiune foarte puternice să le relativizeze… Aceste grupuri, devenite globaliste, au forță economică, financiară și evident politică! Noi, care aparținem unei culturi tradiționale și nu vrem să intrăm în noul turn Babel, avem a ne lupta cu aceste forțe dizolvante – dizolvă identități, apartenențe milenare, echilibre stabilite cu greu și cu preț de sânge timp de sute de ani!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus